Capsula endoscopică sau endoscopia cu videocapsulă este o procedură care folosește o cameră video wireless, de dimensiuni mici, pentru a examina atent intestinul subțire. Camera video este introdusă în interiorul unei capsule cât o pastilă care trebuie înghițită. Pe măsură ce capsula se deplasează prin tractul digestiv, camera video face mii de fotografii, transmise către un recorder atașat unei centuri, în jurul taliei.
Endoscopia cu videocapsulă a fost dezvoltată pentru prima dată în 1999 și a fost utilizată pe scară largă de la sfârșitul anilor 2000. Marele avantaj al acestei investigații este că poate examina cu precizie intestinul subțire, spre deosebire de endoscopia clasică. În plus, procedura este neinvazivă, sigură, nu implică radiații ionizante și nu presupune vreun disconfort pentru pacient. Reamintim că endoscopia tradițională implică introducerea pe gât a unui tub lung și flexibil în vârful căruia este atașată o cameră video.
Comparativ cu alte investigatii, capsula endoscopică poate furniza informații suplimentare despre întreg tubul digestiv, precum și informații de bază despre timpul de tranzit al intestinului subțire. Procedura permite medicilor gastroenterologi să vadă în interiorul intestinului subțire – o zonă care nu este ușor de examinat cu alte proceduri.
Beneficiile endoscopiei cu videocapsulă
Endoscopia cu videocapsulă ajută la stabilirea diagnosticului următoarelor afecțiuni:
- Boala Crohn
- Sângerări gastrointestinale
- Boala celiacă
- Colită ulcerativă
- Tumori digestive
Procedura poate fi recomandată și persoanelor care manifestă simptome precum dureri abdominale cronice, anemie sau pierdere în greutate inexplicabilă.
Endoscopia cu videocapsulă este o procedură sigură care prezintă puține riscuri. Rareori, se poate întâmpla ca videocapsula să se blocheze în tractul digestiv și să nu ajungă să examineze intestinul subțire. Potrivit literaturii de specialitate, acest risc poate fi mai mare la persoanele care suferă de boala Crohn sau care au fost supuse anterior unei intervenții chirurgicale la nivelul tractului digestiv.
În ce constă, mai exact, endoscopia cu videocapsulă?
Înainte de realizarea unei endoscopii cu videocapsulă, este posibil ca medicul gastroenterolog să recomande o serie de instrucțiuni, astfel încât examinarea să ofere cele mai bune rezultate. Este deosebit de important ca pacientul să urmeze întocmai instrucțiunile medicului.
În ziua procedurii, medicul gastroenterolog atașează o serie de electrozi pe abdomenul pacientului. Ulterior, acești electrozi sunt conectați la un recorder atașat la o centură care trebuie prinsă în jurul taliei. Pasul următor constă în înghițirea videocapsulei, care are aproximativ dimensiunea unei pastile mai mari, asemănătoare vitaminelor. Apoi, pacientul poate pleca acasă și își poate relua activitățile obișnuite.
După un interval de 8 ore, va fi nevoie ca pacientul să se întoarcă în cabinetul medicului gastroenterolog, pentru descărcarea și verificarea imaginilor obținute în interiorul tractului digestiv. În acest interval de timp, în care videocapsula se deplasează și scanează tractul digestiv, pacientul este rugat să urmeze cu atenție următoarele instrucțiuni, pentru a asigura succesul procedurii:
- Se recomandă evitarea oricărei apropieri de orice sursă electromagnetică puternică, cum ar fi un aparat de rezonanță magnetică (RMN) sau un aparat de radio HAM, deoarece pot provoca interferențe
- Nu trebuie consumată apă sau mâncare timp de două ore după înghițirea capsulei. După 2 ore se poate bea apă, iar după 4 ore este permisă o gustare ușoară
- Trebuie evitată activitatea intensă sau mișcările bruște
- Se recomandă verificarea luminii intermitente albastre de pe recorder la fiecare 15 minute. Dacă nu clipește, trebuie contactat medicul
- Nu se recomandă pacientului să încerce să regleze singur recorderul
- Trebuie contactat medicul dacă apar simptome precum greață, vărsături sau dureri abdominale
Imaginile salvate pe recorder sunt transferate pe un computer și sunt apoi transformate într-un videoclip cu ajutorul unui soft special. Medicul gastroenterolog va urmări clipul pentru a depista eventuale anomalii în tractul digestiv. Rezultatele pot fi eliberate în decurs de câteva zile până la o săptămână sau chiar mai mult, iar videocapsula va fi eliminată din organism în aproximativ o săptămână de la înghițire.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/capsule-endoscopy/about/pac-20393366