Sindromul de colon iritabil | Smart Medical Clinic

Sindromul de colon iritabil: cum gestionezi balonarea, constipația și crampele?

Distribuie

Sindromul de colon iritabil este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale intestinului gros. În funcție de țară și de regiune, mai multe analize coroborate au arătat că sindromul de colon iritabil afectează o persoană din 11. Cele mai multe dintre persoanele care suferă de sindrom de colon iritabil au simptome ușoare care pot fi gestionate prin dietă corectă și managementul stresului. Pacienții cu forme mai severe pot avea nevoie de medicamente și consiliere psihologică.

Ce este sindromul de colon iritabil și care sunt simptomele?

Sindromul de colon iritabil reprezintă un complex de simptome coroborate, care includ durerea abdominală, balonarea, crampele, constipația, diareea sau chiar combinația dintre constipație și diaree. Aceste simptome apar în lipsa afectării sistemului digestiv sau a altei boli digestive și pot fi pasagere sau pot dura zile, săptămâni sau perioade mai îndelungate.

În cele mai multe situații, sindromul de colon iritabil este o problemă de sănătate care poate dura toată viața. Calitatea acesteia poate fi sever afectată, în lipsa schimbării dietei și a gestionării stresului.

Cauzele sindromului de colon iritabil

Cauza precisă a apariției sindromului de colon iritabil nu este cunoscută. Există mai mulți factori de risc și factori declanșatori care au fost corelați cu prezența sindromului de colon iritabil. Printre aceștia se numără:

 • ritmul tranzitului intestinal (dacă este prea rapid, poate da balonare; un ritm lent este asociat cu scaune tari);
 • anumite alimente (cele bogate în fructoză, lactoză, oligozaharide și polioli pot declanșa simptomele sindromului de colon iritabil);
 • anumite infecții puternice precum gastroenteritele care dau diaree puternică;
 • tulburările ale nervilor de la nivel intestinal;
 • stresul;
 • modificări ale microbiomului intestinal (totalitatea bacteriilor și microorganismelor din intestine).

Sindromul de colon iritabil apare mai ales la persoanele cu vârsta sub 50 de ani. Femeile sunt mai expuse la apariția simptomelor, mai ales cele care iau substituție hormonală cu estrogeni. Vulnerabile sunt și persoanele care au rude apropiate cu sindrom de colon iritabil, dar și cele cu depresie sau anxietate.

Cum se diagnostichează sindromul de colon iritabil?

Chiar dacă, în cele mai multe cazuri, simptomele supărătoare care survin în anumite perioade pot fi ținute sub control cu ajutorul dietei și al unui stil de viață echilibrat, acestea trebuie semnalate medicului gastroenterolog.

Acesta va consulta pacientul cu balonare, crampe, dureri abdominale persistente, constipație sau diaree în primul rând pentru a exclude afecțiuni mai grave care se manifeste similar sindromului de colon iritabil. Printre acestea, se numără cancerele digestive.

Dacă însă medicul nu constată prezența unei formațiuni tumorale, poate recomanda teste de sânge și de fecale pentru a exclude alte afecțiuni precum boala celiacă sau boala inflamatorie intestinală.

Un test specific pentru sindromul de colon iritabil nu există până la această oră.

Pacienții care au simptomele sindromului de colon iritabil ar trebui să ajungă rapid la medic mai ales dacă se confruntă și cu alte simptome precum scăderea inexplicabilă în greutate, febra, sângerările anale, starea de vomă și anemia.

Cum se gestionează sindromul de colon iritabil?

În momentul în care medicul gastroenterolog a exclus bolile menționate anterior și va pune diagnosticul „sindrom de colon iritabil”, pacientul va primi o serie de recomandări pentru ameliorarea stării de sănătate. Până la această oră, nu există un tratament care să vindece acest sindrom și pe care să îl primească toți pacienții. Tratamentele și regimul alimentar se adresează în primul rând simptomelor.

Principalele măsuri de managament al sindromului de colon iritabil vizează dieta și stilul de viață. Astfel, pacienții sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

 • mesele ar trebui gătite acasă, cu ingrediente cât mai sănătoase;
 • pacienții ar trebui să țină un jurnal alimentar pentru a vedea care sunt alimentele care declanșează simptomele;
 • starea de sănătate se poate ameliora prin relaxare și mișcare fizică;
 • suplimentele cu probiotice ar putea completa dieta echilibrată;
 • pacienții trebuie să respecte un program regulat de mese și să mănânce încet;
 • persoanele cu sindrom de colon iritabil ar trebui să nu facă excese de fructe, alimente grase, procesate sau picante;
 • ceaiul și cafeaua trebuie consumate cu măsură, iar alcoolul și băuturile carbogazoase ar trebui ocolite.

Există recomandări și în ceea ce privește fiecare simptom în parte. Astfel, crampele, balonarea și gazele intestinale pot fi evitate prin consumul de fulgi de ovăz, evitarea alimentelor precum broccoli, conopida, fasolea, a îndulcitorului sorbitol și prin administrarea unor suplimente speciale.

Constipația poate fi evitată printr-o hidratare optimă, prin administrarea de fibre și laxative recomandate de medic. Diareea se controlează prin evitarea excesului de fibre din cereale integrale și nuci, evitarea sorbitolului și prin administrarea unor suplimente din farmacie.

În funcție de evoluția situației, pacienții pot primi și alte recomandări. De exemplu, în anumite cazuri, trebuie evitate alimentele care conțin oligozaharide, galacto-oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli. Printre aceste alimente se numără laptele de vacă, anumite brânzeturi, fructe precum merele, perele și prunele, mierea, legume precum ceapa, usturoiul, mazărea și ciupercile, cerealele din grâu, secara, leguminoasele și îndulcitorii sorbitol și maltitol.

Lista alimentelor permise pacienților cu sindrom de colon iritabil cuprinde produsele lactate fără lactoză, anumite brânzeturi maturate, carnea de vită, porc, pui, ouăle, peștele, nucile, cereale precum ovăzul, orezul, produsele gluten-free, fructe precum bananele, portocalele și căpșunile, legume precum morcovii, ardeii, vinetele, salata verde, ceapa verde, cartofii și păstârnacul.

Pe lângă regimul alimentar care ține cont de simptome, pacienții cu sindrom de colon iritabil ar putea primi suplimente cu probiotice, fibre, laxative, antidaireice, anticolinergice, antibiotice, antidepresive sau medicamente pentru durere.

 

Surse:

www.nhs.uk

www.health.harvard.edu

www.thelancet.com

www.niddk.nih.gov

www.mayoclinic.org

whatsapp