Diabet zaharat tip 2

5 sfaturi utile în lupta împotriva diabetului zaharat de tip 2

Distribuie

80% din toate cazurile de diabet zaharat de tip 2, cel mai frecvent tip de diabet, pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, anunță Federația Internațională de Diabet. Prevenția trebuie să devină o prioritate în special în cazul persoanelor cu risc crescut de diabet, precum persoanele cu greutate peste limită, cele care au cazuri de diabet în familie sau persoanele care au fost diagnosticate cu prediabet – cunoscut și sub denumirea de toleranță alterată la glucoză.

Prevenirea diabetului zaharat de tip 2 constă în adoptarea unui set de măsuri simple. Concret, orice persoană care dorește să prevină diabetul zaharat de tip 2 trebuie:

    • Să mănânce sănătos
    • Să devină mai activă
    • Să slăbească

Niciodată nu este prea târziu să începi să faci câteva schimbări simple în stilul de viață. Beneficiile sunt extrem de valoroase, întrucât aceste “mici” schimbări pot ajuta la evitarea complicațiilor grave ale diabetului, cum ar fi afectarea nervilor, a rinichilor și a inimii.

Măsuri pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2

  1. Practică mai multă mișcare!

Există multe beneficii ale activității fizice regulate. Mișcarea ajută la scăderea în greutate, reduce glicemia și crește sensibilitatea la insulină – ceea ce ajută la menținerea glicemiei în limite normale. În plus, cercetările arată că exercițiile aerobice și antrenamentul de rezistență pot ajuta la controlul diabetului zaharat de tip 2 în cazul persoanelor deja diagnosticate cu această boală cronică.

  1. Adoptă o dietă bogată în fibre!

Alimentele bogate în fibre ajută la reducerea riscului de diabet prin îmbunătățirea controlului glicemiei. De asemenea, aceste alimente scad riscul de boli de inimă și ajută la reducerea kilogramelor în plus prin faptul că sunt sațioase, deci întârzie apariția senzației de foame.

Alimentele bogate în fibre includ fructe (pere, mere, banane, portocale), legume (dovlecei, varză, varză de Bruxelles, conopidă, broccoli, fasole) cereale integrale, fructe oleaginoase (nuci, migdale, fistic, nuci pecan), seminte (in, susan), anumite condimente (scorțisoară, oregano, rozmarin, coriandru, boaia de ardei, busuioc, piper negru) și ciocolata neagră.

  1. Alege produse din făină integrală!

Produsele din făină integrală (pâine, paste, cereale) pot reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 și ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale.

  1. Slăbește…chiar și câteva kilograme!

În cazul persoanelor cu greutate peste limită, lupta se dă pentru fiecare kilogram. Iar fiecare kilogram dat jos poate îmbunătăți considerabil starea de sănătate. Un studiu amplu în domeniu a demonstrat că  persoanele care au slăbit chiar și câteva kilograme (aprox. 7% din greutatea corporală inițială) și care au practicat mișcarea în mod regulat și-au redus  cu aproape 60% riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

  1. Evită curele de slăbit rapid și adoptă o alimentație sănătoasă!

Dietele bazate pe alimente cu un conținut scăzut de carbohidrați sau alte diete care promovează pierderea rapidă în greutate te pot ajuta să slăbești, însă doar pentru scurt timp. Iar eficacitatea lor în prevenirea diabetului și efectele pe care le pot avea pe termen lung nu sunt cunoscute. În plus, este posibil ca prin excluderea sau limitarea strictă a unui anumit grup alimentar să privezi organismul de nutrienți esențiali. Este mult mai important să adopți o alimentație echilibrată și sănătoasă, bazată pe  diversitate și controlul porțiilor.

Persoane cu risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2:

    • Persoane care au 45 de ani sau mai mult
    • Persoane de orice vârstă cu greutate peste limită, cu unul sau mai mulți factori de risc suplimentari pentru diabet, cum ar fi: cazuri de diabet zaharat de tip 2 în familie, istoric personal de prediabet sau stil de viață inactiv.

14 noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului

Diabetul și bunăstarea” este tema 𝗭𝗶𝗹𝗲𝗶 𝗠𝗼𝗻𝗱𝗶𝗮𝗹𝗲 𝗮 𝗗𝗶𝗮𝗯𝗲𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 din acest an, sărbătorită astăzi, 14 noiembrie.

Cu această ocazie, Federația Internațională de Diabet urmărește să sublinieze legătura dintre gestionarea diabetului și îmbunătățirea calității vieții. În acest context, „bunăstarea” se referă nu doar la gestionarea strictă a nivelului glicemiei, ci și la suportul psihologic, accesul la educație medicală, sprijinul social și stilul de viață, factori care influențează starea de sănătate generală a persoanelor cu diabet.

80% din toate cazurile de diabet zaharat de tip 2, cel mai frecvent tip de diabet, pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Prevenția trebuie să devină o prioritate în special în cazul persoanelor cu risc crescut, precum persoanele supraponderale, cele care au istoric familial sau persoanele care au fost diagnosticate cu rezistenta la insulina si prediabet.

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/in-depth/diabetes-prevention/art-20047639

https://worlddiabetesday.org/

whatsapp