Pietrele la fiere

Calculii biliari – când reprezintă o urgență?

Distribuie

Calculii biliari, cunoscuți popular drept „pietrele la fiere”, sunt mici depozite sau acumulări de diverse substanțe la nivelul vezicii biliare sau colecistului. La ora actuală, se estimează că între 10 și 15 la sută dintre persoanele care trăiesc în țările dezvoltate au calculi biliari.

Vezica biliară este organ mic, sub formă de pară, situat în partea dreaptă, sub ficat, ce face parte din sistemul digestiv. Rolul său în organism este acela de a stoca și elibera bila, un lichid produs de ficat pentru digestia grăsimilor din alimentație. Bila este formată din colesterol, bilirubină și săruri biliare. Prin intermediul canalelor biliare, vezica biliară este conectată la sistemul digestiv și transportă bila din ficat în intestinul subțire. De obicei, înainte de masă, vezica biliară este plină cu bilă. Pe măsură ce alimentele sunt ingestate, vezicula biliară se contractă, iar bila ajunge prin canalul biliar principal în duoden, prima porțiuni a intestinului subțire. Bila se combină cu alimentele, fiind importantă în procesul de digestie. Există o serie de afecțiuni care pot îmbolnăvi vezicula biliară, litiaza biliară sau calculii biliari fiind cea mai frecventă.

Calculii biliari: cauze și tipuri

Calculii biliari apar ca urmare a unor dezechilibre chimice de la nivelul proceselor de formare a bilei. În cele mai multe dintre cazuri, este vorba despre un exces de colesterol în bilă, ceea ce duce la acumularea acestuia și la formarea calculilor sau pietrelor la fiere. În mod normal, bila conține substanțe care pot dizolva colesterolul excretat de ficat. Dacă însă excreția de colesterol depășește capacitatea bilei de a-l dizolva, se formează cristale de colesterol care se pot transforma în calculi sau pietre. De asemenea, pietrele pot apărea și ca urmare a excesului de bilirubină, o altă substanță produsă de ficat, exces cauzat de ciroză, anumite infecții hepatice sau boli de sânge. O a treia cauză a producerii calculilor biliari o reprezintă situațiile în care vezica biliară nu se golește cu o frecvență normală sau nu se golește complet.

Calculii biliari sunt de două tipuri:

  • calculii biliari formați din colesterol: aceștia reprezintă 80 la sută dintre calculii biliari și sunt galben-verzi;
  • calculi biliari pigmentari: aceștia sunt formați din bilurubină, sunt mai mici ca dimensiuni și închiși la culoare.

Factori de risc

Riscul de a face calculi biliari este mai mare la persoanele cu exces ponderal, la cele obeze, la femei, la persoanele cu vârsta mai mare de 40 de ani și în sarcină. Riscul de a face calculi biliari crește și odată cu înaintarea în vârstă. Alți factori de risc sunt sedentarismul, excesul de grăsimi în dietă, consumul crescut de grăsimi animale, carențele de fibre în alimentație, diabetul, moștenirea genetică, pierderea rapidă în greutate, bolile hepatice, anemia, leucemia, anumite tratamente medicamentoase care conțin estrogeni (pilule contraceptive și terapii de substituție hormonală).

Simptomele calculilor biliari

În cele mai multe cazuri, calculii biliari nu dau simptome. Aceasta pentru că, de multe ori, calculii biliari sunt foarte mici și nu deranjează, pacienții trăind cu aceștia toată viața fără să simtă nimic. Dimensiunea unui calcul biliar poate fi de la aceea a unui grăunte de nisip până la cea a unei mingi de golf. Calculii biliari provoacă simptome în momentul în care sunt mari și blochează canalul biliar. Aceste simptome sunt:

  • durerea bruscă și puternică în partea dreaptă a abdomenului;
  • durerea puternică în abdomenul central, sub stern;
  • durere în spate, între omoplați;
  • durere la nivelul umărului drept;
  • stare de rău și senzație de vomă;
  • indigestie, arsuri gastrice, balonare.

Durerile de la nivel abdominal date de calculi se numesc colici biliare și care pot dura între o oră și 5 ore. La unele persoane, prezența calculilor biliari poate fi însoțită de complicații precum inflamarea vezicii biliare, inflamație numită colecistită. Colecistita se manifestă prin durere persistentă, îngălbenirea pielii și ochilor, temperatură crescută.

În momentul în care calculii biliari dau simptome sau complicații, este vorba deja despre litiaza biliară.

O altă complicație severă este blocarea de către un calcul biliar a unui canal pancreatic, situație care duce la inflamarea pancreasului, adică la pancreatită. Aceasta este însoțită de durere abdominală persistentă, situație care poate necesita spitalizare.

Persoanele cu calculi biliari au un risc mai mare de a face cancer biliar, însă acesta este o formă de boală malignă destul de rară.

Cum se diagnostichează calculii biliari

În momentul în care o persoană se confruntă cu simptomele care pot anunța calculii biliari, se impune o vizită la medic. Specialiștii în medicină internă și gastroenterologie vor recomanda o serie de analize și investigații imagistice pentru a diagnostica prezența calculilor biliari. Unele simptome ale pietrelor la fiere sunt comune cu alte afecțiuni, precum refluxul gastroesofagian sau bolile hepatice.

Pentru a pune un diagnostic precis, medicii vor face examinări clinice, anumite analize de laborator, dar și investigații imagistice precum ecografia abdominală, radiografia abdominală, tomografia computerizată, colangiopancreatografia prin rezonanță magnetică, scintigrafia hepato-biliară, colangiopancreatografia retrogradă endoscopică și ecografia endoscopică.

Tratamentul calculilor biliari

Calculii biliari care nu dau simptome nu necesită tratament. În cazurile în care calculii biliari provoacă simptome și cresc riscul complicațiilor, medicii pot recomanda extirparea vezicii biliare. Această intervenție se poate face fie clasic, printr-o tăietură la nivelul abdomenului, fie laparoscopic, cu ajutorul unor instrumente speciale, care intră în abdomen prin incizii foarte mici. Avantajul intervențiilor laparoscopice este riscul redus al complicațiilor. În plus, pacienții se recuperează mult mai repede. Există și situații când intervenția chirurgicală nu se poate face, iar pacienții pot primi medicație pentru a ‘topi” calculii. Însă aceștia pot reveni odată cu întreruperea tratamentului medicamentos.

Persoanele cărora le-a fost extirpată vezica biliară pot avea o viață normală, însă trebuie să aibă grijă să nu consume grăsime în exces, să aibă un aport corect de fibre și să aibă un program cu mese mici și regulate.

Ce stil de viață poate reduce riscul de a face calculi biliari

Pentru a evita apariția calculilor biliari și riscul complicațiilor, există câteva măsuri pe care le poate lua orice persoană pentru a-și menține intactă sănătatea aparatului digestiv. Acestea sunt:

  • respectarea programului regulat de mese;
  • pierderea sănătoasă în greutate, de maximum un kilogram pe săptămână;
  • consumul optim de fibre din legume, fructe și cereale integrale;
  • menținerea greutății optime în funcție de vârstă și evitarea excesului ponderal, printr-un consum optim de calorii și o activitate fizică regulată.

 

Surse:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

www.nhs.uk

mayoclinic.org

https://my.clevelandclinic.org

https://www.webmd.com/

www.niddk.nih.gov

whatsapp