spermograma - metoda automatizata

Automatizarea – cheia analizei standardizate și precise a materialului seminal

Distribuie

Spermatozoizii au fost descriși pentru prima dată în secolul al XVII-lea de biologul olandez Antonie van Leeuwenhoek, cunoscut drept fondatorul anatomiei plantelor și expert în reproducerea animalelor. Abia în 1928 s-a constatat că numărul spermatozoizilor este asociat cu potențialul de fertilitate. De atunci, s-au dezvoltat o varietate de teste pentru determinarea calității spermei și s-au definit parametrii materialului seminal în speranța de a clarifica dacă un bărbat poate deveni tată.

Mai mulți oameni de știință au continuat să studieze materialul seminal și au pus bazele științifice care au dus la analiza convențională a spermatozoizilor, iar tehnicile de analiză recomandate de aceștia sunt în continuare considerate un reper important pentru metodele mai avansate de analiză.

Sa înțelegem ce este o spermogramă

Analiza spermei și a lichidului seminal, cunoscută sub denumirea de spermogramă, constă în realizarea unui set de măsurători descriptive ale spermatozoizilor și parametrilor lichidului seminal care ajută la estimarea calității materialului seminal.

Valorile normale ale parametrilor materialului seminal emise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 1992 sunt utilizate în general ca valori de referință. Este vorba despre volumul materialului seminal, vâscozitatea sau consistența acestuia, numărul total de spermatozoizi, concentrația sau densitatea acestora, motilitatea spermatozoizilor (felul în care se mișcă), morfologia (adică forma și mărimea spermatozoizilor), coagularea și lichefierea, nivelul de fructoză din spermă, pH-ul (aciditatea) și numărul de globule albe, care indică prezența sau absența unei infecții. Acești parametri sunt principalii indicatori evaluați cu ajutorul spermogramei, atât prin metodele convenționale de analiză, cât și prin metoda automată de analiză.

Automatizarea analizei materialului seminal – mult superioară analizei convenționale

Metoda de analiză convențională (manuală) a materialului seminal este în continuare considerată standardul de aur în realizarea spermogramei. Tehnica presupune examinarea manuală, la microscop, a tuturor caracteristicilor spermatozoizilor și lichidului seminal, cum ar fi concentrația, motilitatea, vitalitatea și morfologia. Din acest motiv, metoda convențională de analiză a lichidului seminal poate fi subiectivă, dificilă și consumatoare de timp.

Numeroase sudii multicentrice au arătat că densitatea sau concentrația spermatozoizilor, una dintre cele mai putțin subiective caracteristici evaluate, are coeficienți de variație inter-laborator variind de la 21% la 80%. Aceste variații, care se datorează în principal diferențelor dintre operatorii individuali, au condus la dezvoltarea sistemelor automatizate de analiză a materialului seminal. Primele astfel de sisteme automate – CASA (Computer Assisted Sperm Analysis) – au apărut pe piață în 1985, iar de atunci, acestea au fost constant adaptate astfel încât să reducă la minimum variațiile inter- și intra-laborator.

Sistemele automate de analiză a calității spermei au fost concepute pentru a standardiza testarea, a crește precizia și a economisi timp prețios în analiza spermatozoizilor și a lichidului seminal, test esential pentru investigarea problemelor de infetilitate masculină. Concret, analiza spermogramei cu ajutorul sistemelor automate permite evidențierea și numărarea tuturor elementelor componente, ceea ce prin microscopie nu este posibil.

Metoda automată de analiză a spermogramei preferată deoarece identifică celulele mobile

Metoda de analiză automată a spermogramei, inclusiv evaluarea motilității, concentrației și a morfologiei, oferă două avantaje importante, comparativ cu metoda de analiză manual (microscopie): o precizie ridicată și date cantitative despre parametrii cinetici ai spermatozoizilor. Prin urmare, metoda automata este preferată microscopiei deoarece permite analiza precisă a parametrilor cinetici, putând detecta în special viteza și direcția în care spermatozoizii se mișcă (motilitatea).

Analiza spermogramei cu ajutorul sistemelor automate constă în utilizarea unui sistem computerizat pentru evaluarea fiecărui parametru al lichidului seminal și se concentrează pe analiza imaginii și pe urmărirea mișcărilor spermatozoizilor.

Analiza automată a spermei oferă numeroase avantaje:

    • Rezultate precise și standardizate
    • Analizează atât vitalitatea spermatozoizilor, cât și morfologia acestora
    • Oferă o mai mare obiectivitate și reproductibilitate decât sistemele manual
    • Permite evaluarea fiecărui parametru al lichidului seminal
    • Se concentrează pe analiza imaginii și pe urmărirea mișcărilor spermatozoizilor

Laboratorul Smart Medical utilizează exclusiv metoda automată de analiză a spermei, deoarece permite funizarea unor rezultate extrem de riguroase și utile medicilor clinicieni în identificarea problemelor de infertilitate masculine. De asemenea, informațiile furnizate prin această metodă sunt deosebit de valoroase în realizarea procedurilor complexe de inseminare artificială sau fertilizare in vitro.

 

Surse:

https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/what-is-semen-analysis#1

https://www.researchgate.net/publication/312202172_Comparison_of_semen_analysis_by_manual_and_automated_method

https://abscientific.com/clinical-solutions/andrology/automatic-semen-analysers/

https://www.eurofins-biomnis.com/en/biomnis-live/light-on/at-last-the-automated-semen-analysis-is-here/#

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30255510/

https://www.who.int/docs/default-source/reproductive-health/infertility/examination-and-processing-of-human-semen-5ed-eng.pdf?sfvrsn=5227886e_2

https://www.verywellfamily.com/understanding-semen-analysis-results-1960155

https://www.gfmer.ch/Endo/PGC_network/Semen_analysis_rrumbullaku.htm

whatsapp