D-dimeri

Testul D-dimeri – un indicator important al trombozei

Distribuie

D-dimerii sunt fragmente proteice mici prezente în sânge, rezultate din descompunerea fibrinei, o proteină esențială în formarea cheagurilor de sânge. Testarea nivelului de D-dimeri este utilizată frecvent în medicină pentru a ajuta la diagnosticarea sau excluderea condițiilor asociate cu tromboza (formarea de cheaguri de sânge) și alte stări de coagulare.

Valoarea D-dimerilor este frecvent crescută la pacienții cu tulburări de coagulare, iar nivelul se corelează cu severitatea bolii, ceea ce ajută medicii să gestioneze mai bine pacienții cu acest tip de patologii.

Un studiu observațional publicat în septembrie 2020 în revista MedRxiv a demonstrat că decesul la pacienții internați cu infecție COVID-19 a fost semnificativ corelat cu niveluri ridicate ale D-dimerilor, ca biomarker important în suspiciunea de tromboembolism.

O altă analiză publicată în luna octombrie 2020 în revista Thrombosis Research a confirmat că valorile crescute ale D-dimerilor sunt frecvent întâlnite la pacienții cu infecție COVID-19, testul fiind considerat un predictor semnificativ al severității bolii.

Ficatul produce mai multe proteine importante implicate în procesul de coagulare, printre care se numără și fibrinogenul. O singură moleculă de fibrinogen reprezintă un D-dimer simetric, format din trei perechi de trei lanțuri polipeptidice diferite. Formarea fibrinei începe cu ruperea a două din cele trei lanțuri polipeptidice.

Atunci când ne tăiem, sistemul fibrinolitic se va activa pentru a permite coagularea sângelui și limita dimensiunea cheagului. Acest proces reprezintă o parte normală a vindecării, fără de care sângerarea nu s-ar putea opri.

Odată ce sângerarea se oprește, organismul ia o serie de măsuri astfel încât să elimine formarea cheagurilor de sânge și să permită fluidizarea corectă a sângelui. Este posibil ca la finalul procesului fibrinolitic o serie de substanțe să continue să plutească în sânge. Unele dintre aceste substanțe se numesc D-dimeri și, în mod normal, dispar din organism. Există și posibilitatea ca aceste substanțe să nu fie eliminate din organism dacă există în corp un cheag major de sânge.

Testul pentru D-dimeri se efectuează printr-o simplă recoltare de sânge.

Nivelul normal al D-dimerilor indică absența unui proces activ de tromboză. Totuși, rezultatele trebuie interpretate în contextul clinic al fiecărui pacient.

Nivelurile ridicate ale D-dimerilor indică prezența unui proces activ de formare și descompunere a cheagurilor în organism. Totuși, rezultatele nu sunt specifice doar pentru patologii de coagulare, deoarece pot fi ridicate și în cazul inflamației, leziunilor, sarcinii sau cancerului, de aceea tot consultul medical și interpretarea în context clinic sunt de bază.

Testul D-dimeri este solicitat frecvent de specialiștii în cardiologie și chirurgie vasculară, pentru a diagnostica patologii asociate, precum:

  • Tromboza venoasă profundă – prezența unui cheag de sânge în interiorul unei vene. Aceste cheaguri afectează de obicei membrele inferioare, dar se pot forma și în alte părți ale corpului.
  • Embolia pulmonară – blocarea unei artere din plămâni. De obicei, apare atunci când un cheag de sânge format în alte părți ale corpului se deplasează către plămâni.
  • Coagularea intravasculară diseminată – o afecțiune care determină formarea unui număr mare de cheaguri de sânge, în tot organismul. Provoacă leziuni ale organelor și alte complicații grave, finalizate cu deces, de cele mai multe ori.
  • Accidentul vascular cerebral – întreruperea circulației sanguine la nivelul creierului, din cauza unui cheag de sânge care s-a deplasat către creier.

Este posibil ca medicul curant să recomande măsurarea valorilor D-dimerilor persoanelor care prezintă simptome ale unei tulburări de coagulare a sângelui (ex. tromboza venoasă profundă sau embolia pulmonară) sau persoanelor cu risc crescut de a dezvolta o tulburare de coagulare a sângelui.

Semnele și simptomele trombozei venoase profunde includ:

  • Durere sau sensibilitate la nivelul picioarelor
  • Umflarea picioarelor
  • Senzație de căldură la nivelul picioarelor
  • Schimbarea culorii pielii de la nivelul picioarelor în nuanțe roșiatice, albăstrui.

Semnele și simptomele emboliei pulmonare includ:

  • Probleme de respirație
  • Tuse cu sânge
  • Dureri în piept, în special când o persoană inspiră
  • Puls rapid – bătăi rapide ale inimii

Testul D-dimeri este un instrument important în diagnosticul condițiilor asociate cu tromboza și coagularea, oferind informații valoroase care pot ghida deciziile clinice ulterioare. Cu toate acestea, el are limitările sale. Nivelurile ridicate nu pot indica locația sau cauza exactă a trombozei, iar, un rezultat negativ nu exclude complet posibilitatea unei tromboze, în special în cazul pacienților cu risc ridicat. Interpretarea rezultatelor trebuie făcută în contextul clinic general al pacientului și în combinație cu alte investigații pentru o evaluare completă.

 

 

Surse:

https://jintensivecare.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40560-020-00466-z

https://www.thrombosisresearch.com/article/S0049-3848(20)30551-X/fulltext

https://www.news-medical.net/news/20200907/D-dimer-A-sensitive-novel-biomarker-of-COVID-19-mortality.aspx

https://www.news-medical.net/health/What-is-D-Dimer.aspx

https://www.webmd.com/dvt/what-is-the-d-dimer-test

whatsapp