carne Smart Medical

Alimentația sănătoasă presupune un consum moderat de carne

Distribuie

Carnea este o sursă bună de proteine, vitamine și minerale. Consumul de carne face parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă, atât timp cât o consumăm moderat și ne ferim de tipurile de carne bogate în grăsimi saturate, care pot crește nivelul colesterolului din sânge, crescând astfel riscul de boli de inimă.

În plus, se recomandă un consum moderat de carne roșie (vită, porc, miel) și un consum cât mai redus de carne procesată (mezeluri, salam, bacon, cârnați), deoarece există o legătură puternică între acestea și cancerul colorectal. Recomandarea experților de la Institutul American de Cercetare a Cancerului nu este să eliminăm complet carnea roșie și carnea procesată din alimentație, ci să fim atenți la cât de des o consumăm. Carnea de pui, porc, miel și vită reprezintă o sursă bună de nutrienți, în special proteine, fier, zinc și vitamina B12.

Cât de multă carne ar trebui să mâncăm?

Multe studii arată o creștere mică a riscului de boală la persoanele care consumă zilnic între 50 – 100 de grame de carne roșie. Carnea procesată (sărată, afumată) este, de asemenea, asociată cu un risc mai mare. În schimb, nu pare să existe un risc măsurabil dacă includem în dietă carnea roșie de cel mult 2 ori pe săptămână.

Este important să înțelegem că, deși aceste studii arată clar o legătură între carne și o sănătate mai precară, ele nu dovedesc o relație cauză-efect. Pe de altă parte, rezultatele multor studii sunt consecvente, indicând cu tărie legătura dintre carnea roșie și bolile cronice.

Este înțelept să consumăm moderat carne, adică de 1-2 ori pe săptămână. O dietă echilibrată presupune să eliminăm carnea din alimentație în anumite zile ale săptămânii.  Există surse alimentare alternative de proteine și fier, cum ar fi peștele, carnea de pasăre de curte, fasolea sau alte leguminoase.

Modul în care preparăm carnea este și el important

Tipul de carne și modul în care gătim carnea pot face o mare diferență în aportul de grăsimi saturate. Atunci când cumpărăm carne, este bine să optăm pentru un tip de carne slabă. De regulă, cu cât o bucată de carne are o porțiune mai mare albă pe ea, cu atât conține mai multă grăsime. Este mai sănătos să cumpărăm carne fără grăsime.

În ceea ce privește modul în care preparăm carnea, iată câteva sfaturi utile în a reduce cantitatea de grăsimi consumată:

    • Tăiați orice grăsime vizibilă și îndepărtați pielea de pe carne înainte de a o găti – pielea are un conținut mult mai mare în grăsimi decât bucățile de carne de pui în sine.
    • Optați pentru carne la grătar, mai degrabă decât carne prăjită – cotletele de porc la grătar conțin aproximativ o treime din grăsimea cotletelor de porc prăjite, în timp ce o friptură de vită slabă la grătar conține aproximativ jumătate din grăsimea fripturii prăjite, iar pieptul de pui prăjit în pesmet contine de aproape 6 ori mai multă grăsime decat pieptul de pui la gratar fara piele.
    • Nu adăugați grăsimi suplimentare sau ulei atunci când gătiți carne.
    • Dacă alegeți să consumați carne prăjită, încercați să o prăjiți pe un suport metalic, care să permita scurgerea grăsimii.
    • Încercați să puneți în farfurie o bucată mai mică de carne și mai multe legume.

Faceți alegeri mai sănătoase atunci când cumpărați carne:

    • Cereți măcelarului să vă taie o bucată de carne mai slabă.
    • Când cumpărați carne preambalată, verificați eticheta nutrițională pentru a vedea câtă grăsime conține.
    • Alegeți carne de curcan și pui fără piele sau îndepărtați pielea înainte de a găti carnea.
    • Limitați consumul de produse din carne procesată, cum ar fi salam, cârnați, pate.
    • Reduceți consumul de produse de patiserie cu diferite tipuri de carne, cum ar fi plăcintele și rulourile cu mezeluri, deoarece acestea sunt adesea bogate în grăsimi și sare.

 

 

Surse:

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/meat-nutrition/

https://www.wcrf.org/dietandcancer/recommendations/limit-red-processed-meat

https://www.health.harvard.edu/healthy-eating/ask-the-doctor-how-much-meat-can-you-eat

whatsapp