Greseli dieta Smart medical

7 greșeli pe care le facem când suntem la dietă

Distribuie

Multe persoane încearcă să slăbească, să se simtă mai bine în propria piele și să fie într-o formă mai bună. Pierderea în greutate este un proces de lungă durată, dificil și frustrant, însă fiecare bătălie câștigată, oricât ar fi de mică, merită efortul.

Când vine vorba de slăbit, nu există o rețetă magică, iar găsirea metodei potrivite poate necesita timp și efort. Există, însă, câteva lucruri care ar trebui evitate atunci când suntem la dietă și ne dorim să obținem rezultatele mult-așteptate. Iată mai jos o listă cu 7 greșeli frecvente pe care le facem atunci când vrem să slăbim.

1. Exagerăm cu gustările sănătoase.

Atunci când încercăm să slăbim, din dorința de a nu mai consuma alimente nesănătoase, este foarte posibil să ne îndreptăm spre gustările sănătoase. Aceste gustări pot include alimente precum migdale, caju, unt de arahide, biscuiți cu un conținut scăzut de calorii și altele asemenea. Deși consumul de gustări mai sănătoase este benefic, o cantitate mare de astfel de alimente va însemna o mulțime de calorii. De exemplu, dacă înlocuim o pungă de chipsuri cu o pungă de migdale, s-ar putea să consumăm mai multe calorii decât ne dăm seama. Tocmai de aceea este foarte important să avem grijă la porții. Fructele oleaginoase sunt sănătoase atât timp cât le consumăm cu măsură. Țineți minte că o porție sănătoasă de migdale, nuci, caju și altele înseamnă un pumn.

2. Adoptăm diete radicale.

Aproape în fiecare zi apare o nouă dietă, iar majoritatea “rețetelor de pe piață” promit rezultate rapide. Și asta pentru că oamenii caută aceste diete scurte și eficiente, fără să știe că ele funcționează pe termen scurt, nu și pe termen lung. Sfatul specialiștilor este să alegem întotdeauna calea mai lugă și mai dificilă, însă mult mai sănătoasă și mai eficientă pe termen lung.

3. Subestimăm nevoia de a calcula caloriile.

Nimănui nu-i place să numere caloriile. Nu trebuie să fim extrem de stricți în a ține evidența caloriilor, ci mai degrabă suficient de informați astfel încât să înțelegem caloriile și să le numărăm, cel puțin pentru o perioadă. Atunci când știm, în mare, cât de multe calorii sunt în alimentele preferate, putem decide informat pe care dintre acestea le menținem în dietă, știind și cât efort fizic vom fi nevoiți să depunem pentru a atenua efectul lor negativ asupra greutății noastre. De asemenea, este important să știm să alegem între micile plăceri culinare, cum ar fi între o ciocolată și un pahar cu vin și câteva înghițituri din înghețata preferată – care au același număr de calorii.

4. Sărim peste micul dejun.

Eliminarea micului dejun din dietă poate părea o modalitate simplă de a reduce numărul caloriilor consumate, însă va crește senzația de foame pe parcursul zilei. Acest lucru se poate traduce printr-o gustare neplanificată sau prin consumul unei porții duble de mâncare la prânz, fapt care va crește numărul de calorii. Însă, un mic dejun bogat în proteine și fibre poate reduce senzația de foame pe parcursul zilei. De fapt, studiile arată că persoanele care mănâncă micul dejun în fiecare dimineață au mai multe șanse să mențină o greutate sănătoasă. Nu degeaba se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei.

5. Evităm mișcarea.

Există câteva diete care promit să ne ajute să slăbim fără să fie nevoie să practicăm exerciții fizice, dar realitatea este că organismul uman este făcut să se miște. În plus, o dietă trebuie să însemne mai mult decât simpla pierdere în greutate. Trebuie să fie o schimbare a stilului de viață, care implică mișcare. Exercițiile fizice înseamnă un consum mai mare calorii, dar tot ele ne ajută să ardem excesul de calorii. În plus, mișcarea menține inima, minte și organismul sănătoase. Mișcarea trebuie să facă parte din orice dietă sănătoasă.

6. Renunțăm la alimentele pe care le iubim.

Dacă suntem convinși că principala noastră problemă în ceea ce privește greutatea are legătură cu alimentele bogate în calorii pe care le iubim, poate fi înțelept să reducem consumul acestora. Nu este deloc înțelept să scoți complet din dietă aceste alimente. Este, însă, inportant să le consumăm ocazional și cu măsură. O alimentație sănătoasă înseamnă și să învățăm să ne ținem sub control obiceiurile alimentare.

7. Dormim puțin și prost.

Stresul favorizează acumularea kilogramelor în plus. Mai exact, este vorba despre stresul cauzat de odihna insuficientă. Majoritatea oamenilor au nevoie de un somn de minimum 7 ore pe noapte pentru a funcționa eficient pe parcursul zilei.

Pentru a lupta împotriva hormonului cortizol – cel care contribuie la formarea depozitelor de grăsime, ar trebui să limităm consumul de cofeină și să ne obișnuim să nu mai folosim telefonul și calculatorul minim de 30 de minute înainte de culcare, pentru a adormi mai repede și pentru a avea un somn odihnitor. Cu cât dormim mai bine, cu atât ne vom simți mai puțin stresați, fapt care va permite mușchilor să se refacă mai repede.

 

 

Surse:

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-diet-mistakes

https://daisylinden.com/weight-loss-mistakes-to-avoid/

https://gasparinutrition.com/7-common-mistakes-that-are-killing-your-fat-loss-goals/

whatsapp