masa de craciun

Mesele îmbelșugate de sărbători dăunează sănătății inimii

Distribuie

Mesele îmbelșugate de Crăciun și de Anul Nou cresc nivelul de colesterol și afectează sănătatea inimii. Se pare că după perioada sărbătorilor de iarnă, nivelul colesterolului este cu 20% mai mare, susțin oamenii de știință danezi, după ce au testat peste 25.000 de persoane și au analizat variațiile sezoniere ale nivelului de colesterol. Ei au descoperit că nivelul mediu al colesterolului total a fost cu 15% mai mare în prima săptămână din luna ianuarie, decât nivelul mediu înregistrat în lunile mai și iunie. În ceea ce privește nivelul colesterolului LDL (colesterol „rău”), studiul a arătat o creștere cu 20%.

Un alt studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia, a arătat că riscul de a face infarct în Ajunul Crăciunului este cu 37% mai mare decât în altă perioadă a anului. Oamenii de știință suedezi au analizat peste 280.000 de cazuri de infarct miocardic raportate ca parte a studiului SWEDEHEART.

O posibilă explicație pentru rezultatele ambelor studii o reprezintă stilul de viață și alimentația din perioada sărbătorilor. Știm cu toții că toată grăsimea și zahărul pe care le consumăm înainte și după Crăciun se vor depune atât pe talie, cât și în jurul inimii. Prin urmare, nu trebuie să uităm să consumăm cu moderație alimentele tradiționale de sărbători, cum ar fi preparatele din carne, sarmale, salata beof cu multă maioneză, cozonac sau alte prăjituri. Putem mânca din toate, dar cu măsură.

Cât de sănătoase sunt alimentele de pe masa de Crăciun?

Multe persoane aleg să pună pe masa de Crăciun carne de curcan, sperând că este mai prietenoasă cu inima decât carnea roșie. Din păcate, ambele tipuri de carne au efecte negative similare asupra sănătății inimii. Cel puțin așa arată un studiu condus de oamenii de știință de la Spitalul de Copii Benioff din Oakland, California.

Atenție deosebită trebuie acordată consumului de cartofi prăjiți. O idee bună este să consumăm cartofi în coajă, deoarece coaja este bogată în fibre solubile și insolubile, care ajută la legarea acizilor biliari, pe care organismul îi produce pentru a ajuta digestia alimentelor.  Prăjitul cartofilor sau al altor alimente în ulei de măsline și nu în ulei din floarea soarelui pare, de asemenea, să fie o idee bună pentru  sănătatea inimii. Consumul de ulei de măsline extravirgin scade inflamația, împiedică oxidarea colesterolului LDL și ajută la scăderea tensiunii arteriale.

10 alimente din meniul de sărbători care trebuie consumate cu măsură:

Cârnați.

Acest amestec poate adăposti “o tonă” de alimente nesănătoase. Umplutura tradițională de cârnați are 345 calorii, din care 235 provin din grăsimi, ceea ce înseamnă aproximativ 26 de grame de grăsime.

Bețe de brânză.

Această gustare aparent nevinovată deține o treime din limita zilnică de grăsimi saturate.

Cartofi umpluți.

Cartofii la cuptor sunt bogați în vitamina C și fibre, însă beneficiile lor pentru sănătate scad odată ce îi combinăm cu brânză, smântână și unt. Un cartof umplut mediu are 316 calorii și 8,25 grame de grăsimi saturate. Aceasta este aproape jumătate din limita superioară zilnică sugerată de grăsimi saturate.

Friptură înăbușită.

Chiar și versiunea slabă a acestui preparat popular în preajma sărbătorilor conține 7 grame de grăsimi saturate. O porție de 90 de grame de friptură de vită înăbușită are 280 de calorii și 20 de grame de grăsime totală.

Cheesecake.

Feriți-vă de acest desert delicios! O felie de cheesecake are 707 de calorii și 29 de grame de grăsime.

Coaste vită.

Coastele de porc sau de vită sunt un preparat îndrăgit, mai ales în perioada sărbătorilor. Totuși, coastele de porc par o opțiune mai sănătoasă decât cele de vită. O porție de coaste de vită are aproape 300 de calorii și 8,7 de grame de grăsime, în timp ce 100 de grame de coaste de porc conțin 170 calorii.

Chec.

Având ca ingrediente principale ciocolata, smântâna și untul, o felie de chec poate avea jumătate din doza zilnică recomandată de calorii.

Turtă dulce.

Omuleții și casele din turtă dulce pot părea un desert nevinovat, dar nu vă lăsați păcăliți! Aceste gustări delicoase conțin multe calorii. 100 de grame de turtă dulce are aproape 400 de calorii.

Vita Wellington.

Fileul de vită poate reprezenta o porție slabă de proteine, insă combinat cu sirop de vin fiert și produse de patiserie reprezintă un dezastru alimentar. O porție e vită Wellington are nici nu mai mult, nici mai puțin de 744 de calorii și 57 de grame de grăsime.

Panettone.

O felie din acest desert preferat în preajma sărbătorilor conține cel puțin 300 de calorii, din care aproximativ o treime provin din grăsimi.

 

 

 

Surse:

https://www.sciencefocus.com/the-human-body/is-christmas-food-and-drink-putting-our-health-at-risk/

https://www.bbc.com/future/article/20151223-how-our-bodies-react-to-holiday-excess

https://www.health.com/health/gallery/0,,20440821,00.html?slide=126738#126738

https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/are-you-experiencing-post-christmas-cholesterol-level-spike/

whatsapp