saptamana imunizarii

Vaccinurile continuă să salveze milioane de vieți

Distribuie

„Vaccinurile ne aduc mai aproape” – este tema Săptămânii Mondiale a Imunizării din acest an, o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) menită să crească nivelul de conștientizare în rândul populației asupra importanței imunizării în prevenirea bolilor și protejarea vieții. În 2021, pe lângă contribuția programelor de vaccinare de rutină, campanie se concentrează, desigur, asupra vaccinării împotriva COVID-19.

Imunizarea prin vaccinare reprezintă un instrument vital pentru a reuși să punem capăt restricțiilor impuse în toată lumea odată cu declanșarea pandemiei actuale, potrivit experților OMS. De fapt, vaccinurile sunt printre cele mai mari progrese ale medicinei moderne. Acestea au condus la reducerea la jumătate a ratei mortalității infantile, salvând milioane de vieți.

“Pandemia COVID-19 este un memento devastator al haosului cauzat de boli pe care nu le putem preveni. Datorită vaccinurilor, avem acum un mod de a pune capăt acestei pandemii și de a ne reconstrui viața. Dar nu ne mulțumim cu o revenire la normal, deoarece normalul nu a fost niciodată suficient de bun pentru milioane de copii din întreaga lume. Niciun copil nu ar trebui să moară din cauza bolilor care pot fi prevenite”, susțin și reprezentanții UNICEF.

Vaccinurile contribuie în numeroase moduri la sănătatea și bunăstarea populației:

  • Previn bolile care pot duce la decesul unui copil sau care îi pot afecta permanent viitorul, precum poliomielita, difteria, tusea convulsivă, dar și hepatita B și tuberculoză
  • Susțin îmbătrânirea sănătoasă
  • Previn infecția cu HPV (Human Papillomavirus), care este principala cauză a cancerului de col uterin; previn formele cronice de infecție cu virusul hepatitei B, care este unul dintre principalii factori de risc pentru apariția cancerului de ficat
  • Reduc rezistența antimicrobiană – capacitatea diferitelor microorganisme, cum sunt bacteriile, de a deveni rezistente la tratamentul cu antibiotice

“Avem la ora actuală vaccinuri pentru prevenirea a peste 20 de boli care pun viața copiilor și adulților în pericol, ajutând oamenii de toate vârstele să trăiască mai mult și mai sănătos. Imunizarea previne în prezent 2-3 milioane de decese în fiecare an cauzate de boli precum difteria, tetanosul, pertussis, gripa și rujeola”, susțin reprezentanții OMS.

Vaccinurile – esențiale pentru prevenirea și controlul focarelor de boli infecțioase

Vaccinurile reprezintă un  instrument esențial în lupta împotriva COVID-19, iar la ora actuală există cel puțin 7 vaccinuri diferite care sunt livrate țărilor din lumea întreagă prin intermediul a trei platforme, după cum informează OMS.

Pandemia COVID-19 a demonstrat încă o dată rolul esențial al imunizării prin vaccinare pentru protejarea sănătății împotriva bolilor infecțioase, de aceea este important să folosim pe deplin beneficiul potențial al vaccinurilor existente. În 2020 s-a înregistrat o incidență extrem de scăzută a rujeolei. Pentru a proteja acest progres, trebuie menținută o acoperire vaccinală ridicată. Dacă programele de imunizare de rutină sunt neglijate din cauza COVID-19, impactul va fi resimțit mult timp după terminarea pandemiei, mai avertizează experții OMS.

Vaccinurile salvează milioane de vieți în fiecare an. Ele funcționează antrenând și pregătind sistemul imunitar pentru a recunoaște și combate virusurile și bacteriile pe care le vizează. Astfel, dacă după imunizare, organismul este expus ulterior la acești germeni care cauzează boli, sistemul imunitar este pregătit să-i distrugă, prevenind îmbolnăvirea.

Vaccinurile ne-au apropiat și ne vor apropia din nou

De peste 200 de ani, vaccinurile ne-au protejat împotriva bolilor precum variola și poliomielita, care au costat omenirea sute de milioane de vieți. Deși vaccinurile nu sunt un scut eficient 100%, ele ne ajută să progresăm către o lume fără restricții de circulație și fără să fie nevoie să mai păstrăm distanța de cei dragi. Progresul în domeniul vaccinurilor continuă să avanseze, aducându-ne mai aproape de o lume lipsită de tuberculoză și cancer de col uterin și eliminând boli ale copilăriei, cum ar fi tetanosul și rujeola.

 

Surse:

https://www.who.int/campaigns/world-immunization-week/2021

https://www.who.int/health-topics/vaccines-and-immunization#tab=tab_1

https://www.unicef.org/immunization/vaccines-and-diseases-they-prevent

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/covid-19-vaccines

https://www.unicef.org/immunization/vaccines-for-all

whatsapp