tratament varice Smart medical clinic

Varicele: de ce apar și cum le tratăm

Distribuie

Varicele sunt vene răsucite, dilatate, vizibile sub piele. Orice venă superficială se poate răsuci, dar venele cel mai frecvent afectate sunt cele din picioare. Asta pentru că statul prelungit în picioare și mersul în poziție verticală crește presiunea din venele membrelor inferioare.

Pentru multe persoane, varicele și venele în pânză de păianjen – o formă comună, ușoară a varicelor – sunt pur și simplu o preocupare cosmetică, având în vedere că acestea devin proeminente și inestetice. În unele cazuri, varicele pot provoca dureri intense și disconfort.

Afecțiunea este foarte frecventă, în special la femei. Statisticile arată că aproximativ 25% dintre adulți suferă de o formă de varice.

Cauzele varicelor

Varicele apar atunci când valvele mici din vene încep să nu mai funcționeze corect. Atunci când o venă este sănătoasă, sângele curge lin către inimă. Venele au supape unidirecționale (valve) care împiedică sângele să curgă înapoi. Când aceste supape cedează, sângele nu mai circulă cum trebuie către inimă și începe să se strângă în vene, ceea ce duce la dilatarea acestora.

Următorii factori pot crește riscul de a dezvolta varice:

 • Sarcina
 • Menopauza
 • Vârsta peste 50 de ani
 • Obezitatea
 • Statul prelungit în picioare
 • Istoricul familial – persoanele cu rude afectate de varice tind să aibă la rândul lor varice

Simptomele varicelor – vizibile cu ochiul liber

Semnele primare ale varicelor sunt venele deformate, de culoare albăstrui-verzuie care apar de obicei pe picioare. Persoanele afectate de varice pot manifesta, de asemenea, dureri, umflături sau mâncărime în jurul venelor dilatate și răsucite. În cazurile severe, venele pot sângera semnificativ și pot conduce la ulcer varicos, adică cea mai serioasă complicație a varicelor.

Diagnosticarea varicelor

Varicele pot fi diagnosticate în timpul consultului medical de specialitate, prin atenta examinare a picioarelor și venelor vizibile de la nivelul picioarelor.  Este posibil ca medicul să recomande și realizarea unei ecografii pentru a verifica fluxul sanguin. Și pentru a vedea cum curge sângele în vene.

În funcție de locație, se poate face și o venogramă sau o venografie. În timpul acestui test, medicul injectează un colorant special în picioare și face apoi o ecografie. În acest fel, colorantul va oferi medicului o imagine mai bună asupra fluxului de sânge.

Tratamentul și prevenirea varicelor

Varicele sunt rareori o afecțiune gravă și nu necesită de obicei tratament. De cele mai multe ori, exercițiile fizice, dormitul cu picioarele suspendate pe o pernă mai înaltă, de exemplu, sau purtarea ciorapilor de compresie pot ajuta la ameliorarea durerii provocate de varice. Aceste obiceiuri pot chiar împiedica sau întârzia agravarea simptomelor. De asemenea, pot ajuta la prevenirea formării sau agravării varicelor:

 • Evitarea statului în picioare pentru perioade lungi de timp
 • Pierderea în greutate sau menținerea unei greutăți sănătoase
 • Practicarea exercițiilor pentru îmbunătățirea circulației

Dacă, însă, simptomele persistă, iar varicele provoacă durere sau disconfort, este indicat să consultăm un medic în privința varicelor. La fel și în cazurile în care pielea de deasupra acestor vene este dureroasă și iritată sau dacă durerea de la nivelul picioarelor provoacă iritații și afectează calitatea somnului.

În cazurile în care varicele devin extrem de dureroase și provoacă disconfort mare, medici pot recomanda inclusiv tratamentul chirurgical, care constă într-o operație de îndepărtare a varicelor, realizată sub anestezie generală.

Alte opțiuni de tratament mai puțin invazive decât intervențiile chirurgicale care pot fi recomandate includ:

 • Medicul injectează în varicele mici și mijlocii o soluție lichidă sau sub formă de spumă care închide venele. În câteva săptămâni, varicele tratate ar trebui să se estompeze
 • Microscleroterapia – utilizată în special în cazul venelor în pânză de păianjen
 • Chirurgia cu laser. Tratamentul cu laser funcționează prin trimiterea unor explozii puternice de lumină pe venă, ceea ce estompează varicele. Nu sunt utilizate incizii sau ace
 • Terapia de ablație endovenosă. Medicul folosește căldura și undele de radiofrecvență pentru a trata venele varicoase
 • Chirurgia endoscopică a venei. Se recomandă în special în cazurile severe de varice, inclusiv atunci când apar ulcerele varicoase. Medicul chirurg folosește introduce o cameră video subțire în picior pentru a vizualiza și închide varicele și apoi îndepărtează venele prin incizii mici.

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/symptoms-causes/syc-20350643

https://www.healthline.com/health/varicose-veins

https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/240129