Toți copiii fac febră din când în când. De cele mai multe ori, febra este inofensivă și poate fi chiar un lucru bun, deoarece este adesea un semn că organismul luptă împotriva unei infecții.
Febra este definită ca o temperatură corporală care depășește 38° C. Apare atunci când „termostatul” intern al corpului crește temperatura peste nivelul normal (37° C). Acest termostat se găsește într-o parte a creierului numită hipotalamus. Hipotalamusul știe care este temperatura normală a corpului și trimite mesaje corpului pentru a menține această temperatură.
Temperatura corpului poate varia pe parcursul zilei: de obicei este puțin mai mică dimineața și puțin mai crescută seara. De asemenea, temperatura variază și în funcție de tipul de activitate practicat, putând fi ușor crescută atunci când cei mici plâng, aleargă, se joacă și practică exerciții fizice.
Cauzele febrei la copii
Febra nu este o boală, ci un semn sau un simptom al unei alte probleme. Poate fi cauzată de mai multe lucruri, printre care amintim:
- Infecție. În majoritatea cazurilor, febra este produsă de o infecție sau de o altă boală.
- Imbrăcăminte prea groasă. Sugarii, în special nou-născuții, pot avea febră dacă sunt îmbrăcați prea gros sau stau într-un mediu cald, deoarece nu își pot regla temperatura corpului. Cum, însă, febra la nou-născuți poate indica o infecție gravă, trebuie consultat de urgență medicul ori de câte ori sugarul face febră.
- Vaccinuri. Bebelușii și copiii pot face uneori febră usoară după administrarea unui vaccin.
Deși creșterea dinților de lapte poate provoca o ușoară creștere a temperaturii corpului, erupția dentară nu va reprezenta niciodată cauza unei temperaturi mai mari de 37,8° C.
Cum măsurăm corect temperatura corpului?
Un sărut blând pe fruntea copilului sau o mână așezată ușor pe pielea copilului sunt adesea suficient pentru a bănui că micuțul are febră. Pentru a măsura corect temperatura copilului, este nevoie de un termometru.
Folosește un termometru rectal pentru a măsura temperatura la sugari și copii mici:
- Așează copilul pe spate
- Sterge vârful termometrului cu o compresă umedă sau cu o substanță grasă
- Introdu cu grijă vârful termometrului în rect la o distanță de aproximativ 1,5 cm
- Menține poziția aceasta timp de trei minute
- Nu da drumul termometrului în timp ce acesta se află în fundulețul copilului; dacă bebelușul devine agitat, termometrul ar putea aluneca mai adânc în rect, creând leziuni serioase.
Deși nu este cea mai exactă modalitate de a măsura temperatura, poți lua temperatura axilară folosind un termometru oral:
- Pune termometrul sub braț și încrucișează brațele copilului peste piept
- Așteaptă 4-5 minute pentru a citi valoarea afișată
- Temperatura axilară este puțin mai mică decât cea orală.
Se consideră febră când temperatura unui copil are minimum următoarele valori:
- Oral (în gură): 37,8 ° C
- Rectal (în fund): 38 ° C
- Axilă (sub braț): 37,2 ° C
Valoarea temperaturii nu spune, însă, multe despre cât de bolnav este copilul. O răceală simplă sau o altă infecție virală pot provoca uneori febră destul de ridicată (în intervalul 38,9 ° – 40 ° C), dar acest lucru nu înseamnă, de obicei, că există o problemă gravă. De fapt, o infecție gravă, în special la sugari, nu provocă febră.
Când este febra un semnal de alarmă?
Febra nu necesită tot timpul tratament. Cu toate acestea, o febră ridicată poate crea disconfort și poate duce la deshidratare. Medicii pediatri sau medicii de familie stabilesc când este nevoie de tratament în funcție de cât de ridicată este temperatura, ținând cont și de starea generală a copilului.
De cele mai multe ori, copiii își revin complet dintr-un episod febril în câteva zile. Dacă în cazul bebelușilor febra pote fi un semn al unei infecții serioase, motiv pentru care orice episod febril trebuie investigat de medicul pediatru, în cazul copiilor peste 2-3 ani, modul în care aceștia se comportă poate fi mai important decât valoarea indicată de termometru. Părinții sunt sfătuiți să își păstreze calmul ori de câte ori copilul face febră, să analizeze la rece starea acestuia și apoi să ia măsurile care se impun.
Febra poate să nu fie un motiv de îngrijorare când copilul:
- Este vioi și se joacă în voie
- Mănâncă și se hidratează bine
- Zâmbește
- Are o culoare normală a pielii
În schimb, se recomandă să mergem de urgență la medic dacă:
- Un sugar până în 3 luni dezvoltă febră
- Febra durează mai mult de cinci zile
- Febra este mai mare de 40 ° C
- Febra nu scade după adminsitrarea medicamentelor antitermice
- Copilul are o stare generală proastă sau nu consumă suficiente lichide
- Copilul a fost recent vaccinat și are o temperatură peste38,9 ° C
Surse:
https://health.clevelandclinic.org/kids-fevers-when-to-worry-when-to-relax/
https://kidshealth.org/en/parents/fever.html
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/symptoms-causes/syc-20352759