Mituri vaccin

10 mituri demontate despre vaccinul antigripal

Distribuie

Persoanele care au avut gripă, știu cât de serioasă și contagioasă poate să fie această infecție respiratorie. Există multe informații exagerate sau păreri preconcepute atât despre gripă, cât mai ales despre eficiența și siguranța vaccinului antigripal, iar lipsa unei informări corecte și avizate poate influența negativ decizia oamenilor de a se proteja împotriva gripei prin vaccinare.

Vă prezentăm mai jos 10 dintre cele mai comune mituri despre gripă și despre vaccinul antigripal, demontate de experții din cadrul OMS și CDC:

Mit 1: Poți face gripă de la vaccinul antigripal.

Vaccinul antigripal este făcut dintr-un virus inactivat care nu poate transmite infecția. Deci, oamenii care se îmbolnăvesc după ce li s-a administrat vaccinul antigripal, nu o fac din cauza vaccinului, ci pentru că au intrat in contact cu o persoană care avea girpă. După administrarea vaccinului, organismul are nevoie de aproximativ 1-2 săptămâni pentru a produce anticorpi împotriva virusurilor gripale, timp în care poți lua gripa de la o altă persoană.

Mit 2: Oamenii sănătoși nu trebuie vaccinați.

Cu toții avem de câștigat de pe urma vaccinării, cu atât mai mult persoanele care prezintă un risc de a dezvolta complicațiile asociate gripei, cum sunt copiii sub 2 ani, persoanele în vârstă, persoanele cu afecțiuni cronice, gravidele și lăuzele. Experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) recomandă tuturor persoanelor să se vaccineze anual împotriva gripei.

Mit 3: Vaccinarea antigripală este singura măsură de protecție împotriva gripei.

Vaccinarea antigripală este cea mai bună măsură de protecție împotriva gripei, însă nu este singura. Există o serie de pași care pot fi făcuți pentru a obține cea mai bună protecție împotriva gripei în timpul sezonului gripal:

    • Evită contactul cu persoanele care au gripă
    • Spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde
    • Ia în considerare administrarea medicamentelor anti-virale dacă ai fost expus gripei înainte de administrarea vaccinului.

Mit 4: Gripa este o răceală mai severă.

Gripa nu este o răceală mai severă. În fiecare an, gripa poate ucide până la 650.000 de persoane, informează reprezentanții OMS. Gripa poate fi severă în cazul persoanelor cu sisteme imunitare vulnerabile. Majoritatea persoanelor care fac gripă își revin în câteva săptămâni, însă unii oameni pot dezvolta complicații serioase, inclusiv infecții ale sinusurilor și urechii, pneumonie, inflamarea mușchiului cardiac (miocardită) sau a creierului (encefalită).

Mit 5: Nu poți transmite gripa dacă te simți bine.

De fapt, 20% până la 30% dintre persoanele care transmit mai departe virusul gripal nu au simptome.

Mit 6: Nu trebuie să mă vaccinez împotriva gripei în fiecare an.

Virusul gripal se modifică în fiecare an. Așadar, vaccinarea anuală este importantă pentru a ne asigura că avem imunitate la tulpinile considerate de experți ca fiind cele mai susceptibile în a provoca focare de gripă într-un anumit sezon gripal.

Mit 7: Poți face gripă dacă stai afară în frig fără haină și cu părul umed

Singura modalitate de a face gripă este expunerea la virusul gripal. Sezonul gripal coincide cu vremea rece și, din acest motiv, oamenii adesea asociază gripa cu un mediu rece și umed. Adevărul este că cele două nu sunt legate.

Mit 8: Vaccinul antigripal poate provoca reacții adverse severe

Vaccinul antigripal este dovedit a fi sigur. Efectele secundare severe sunt extrem de rare. Studiile de siguranță arată că o persoană dintr-un milion poate dezvolta sindromul Guillain-Barré (GBS), care provoacă slăbiciune musculară și paralizie, informează experții OMS. Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, studiile sugerează că este mai probabil ca o persoană să dezvolte sindromul Guillain-Barré după ce a făcut gripa decât după ce s-a vaccinat împotriva gripei.

Mit 9: M-am vaccinat împotriva gripei și tot am făcut gripă, deci vaccinul nu funcționează

Pe parcursul anului circulă mai multe virusuri gripale, care pot duce la apariția gripei, în ciuda vaccinării, deoarece vaccinul este realizat pentru a oferi protecție împotriva celor mai frecvente tulpini identificate în sezonul de gripă din anul anterior. Cu toate acestea, vaccinarea îmbunătățește șansa de a fi protejat împotriva gripei și reduce semnificativ intensitatea simptomelor și perioada de boală.

CDC realizează în fiecare an studii pentru a determina cât de bine protejează vaccinul antigripal împotriva gripei. În timp ce eficiența vaccinului poate varia, studiile recente arată că vaccinarea antigripală reduce riscul de îmbolnăvire în rândul populației cu 40% -60% în sezoanele gripale în care majoritatea virusurilor gripale circulante sunt incluse în vaccinul antigripal.

Mit 10: Dacă am gripă și febră mare timp de 1-2 zile, este posibil să am nevoie de antibiotice.

Antibioticele funcționează împotriva bacteriilor și nu sunt eficiente pentru a trata infecții virale, așa cum este gripa.

 

Surse:

https://www.who.int/influenza/spotlight/5-myths-about-the-flu-vaccine

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/10-flu-myths

https://www.cdc.gov/flu/prevent/misconceptions.htm

whatsapp