importanta vaccinarii

Să înțelegem importanța vaccinării

Distribuie

Un vaccin activează sistemul imunitar fără să fie nevoie să intrăm în contact cu boala. În acest fel, multe boli infecțioase periculoase pot fi prevenite simplu și eficient.

De când ne naștem, suntem expuși în mod constant la o multitudine de virusuri, bacterii și alți microbi. Majoritatea acestor microorganisme nu sunt dăunătoare, multe sunt benefice, însă unele pot provoca boli serioase, cum sunt gripa sau diferite infecții. Sistemul imunitar al organismului ne ajută să ne protejăm împotriva infecțiilor. Când suntem expuși la infecții, sistemul imunitar declanșează o serie de răspunsuri pentru neutralizarea microbilor și limitarea efectelor lor dăunătoare. Expunerea la o boală infecțioasă oferă adesea protecție pe tot parcursul vieții (imunitate), astfel încât să nu mai contractăm aceeași boală. Sistemul nostru imunitar dezvoltă anticorpi împotriva microbului și „își amintește” de microb, astfel încât data viitoare când intrăm în contact cu el să îl poată elimina din organism.

Vaccinurile oferă protecție simplă și eficientă 

Adesea atunci când contractăm o boală, organismul nostru dezvoltă imunitate la aceasta de-a lungul vieții. Cu toate acestea, unele boli pot duce la complicații grave și uneori la deces, așa cum se întâmplă în cazul rujeolei, meningitei sau poliomielitei. Scopul vaccinării este obținerea acestei imunități fără a ne expune vreunui risc asociat îmbolnăvirii.

Ori de câte ori ne vaccinăm, activăm „memoria” sistemului imunitar. În timpul vaccinării, se adaugă în organism un microb slăbit (atenuat) sau un fragment din acest microb. Sistemul imunitar este apoi activat fără ca noi să ne îmbolnăvim. Unele boli infecțioase periculoase pot fi prevenite astfel simplu și eficient. Pentru anumite boli, vaccinarea oferă protecție pe toată durata vieții, în timp ce pentru altele efectul este diminuat după câțiva ani și sunt necesare efectuarea unor doze de rapel.

Bebelușii tolerează bine vaccinurile

Încă din pântece, sistemul nostru imunitar este deja pregătit să abordeze diverși microbi pe care îi întâlnim după naștere. Deoarece vaccinurile folosesc doar o mică parte din capacitatea imunitară a copilului, sistemul imunitar este încărcat mult mai puțin decât în ​​cazul infecțiilor comune, cum ar fi o răceală. Prin urmare, sugarii tolerează bine vaccinarea, inclusiv atunci când li se administrează două sau mai multe vaccinuri în același timp.

Copiii se nasc cu un sistem imunitar compus din celule, glande, organe și fluide localizate în tot corpul. Sistemul imunitar recunoaște germenii care intră în organism ca „invadatori străini” (numiți antigeni) și produce anticorpi pentru a lupta împotriva acestora. Prima dată când un copil este infectat cu un antigen specific (virusul rujeolic, de exemplu), sistemul imunitar produce anticorpi concepuți pentru combaterea acestuia. Acest lucru necesită timp, în jur de 2 săptămâni. Sistemul imunitar are nevoie de acest timp pentru a putea preveni boala și se poate întâmpla ca micutul să se îmbolnăvească deși a fost vaccinat, dacă intră imediat în contact cu virusul. Totuși, sistemul imunitar „își amintește” acel antigen timp de mai mulți ani. Astfel, dacă antigenul va intra vreodată din nou în corp, sistemul imunitar poate produce anticorpi suficient de rapid pentru a-l împiedica să provoace boala a doua oară.

Imunitatea de grup

Când majoritatea populației a fost vaccinată împotriva unei boli, vor rămâne puține persoane la care se poate răspândi infecția. Acest lucru îi protejează inclusiv pe cei care nu au fost vaccinați, din diverse motive. Cu ajutorul vaccinării, a fost posibilă eradicarea completă a variolei la nivel mondial, iar acest lucru se poate întâmpla și în cazul altor boli.

Programul de vaccinare recomandat copiilor și adolescenților include vaccinuri împotriva a douăsprezece boli diferite: rotavirus, difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, infecție cu Haemophilus influenzae tip b (Hib), hepatită B, boală pneumococică, rujeolă, oreion, rubeolă și vorusul papiloma uman (HPV), care poate provoca cancer de col uterin și alte tipuri de cancer. Toate aceste boli pot pune viața în pericol sau pot duce la complicații grave.

3 motive importante pentru a ne vaccina copiii

  1. Vaccinarea poate salva viața copilului. Datorită progreselor științei medicale, copilul poate fi protejat împotriva mai multor boli ca niciodată. Unele boli care au ucis milioane de copii au fost eliminate complet, iar altele sunt pe cale de a fi eradicate, în principal datorită vaccinurilor sigure și eficiente. De exemplu, poliomielita – o boală infecțioasă extrem de contagioasă și periculoasă întrucât poate provoca paralizie și deces – este pe punctul de a fi eradicată în întreaga lume, anunțau reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății în 2019.
  2. Vaccinarea este foarte sigură și eficientă. Vaccinurile sunt administrate copiilor numai după o examinare îndelungată și atentă de către oamenii de știință, medicii și cadrele medicale. Vaccinurile pot implica un anumit disconfort, durere ușoară, roșeață sau sensibilitate la locul injectării, dar acest lucru este minim în comparație cu durerea, disconfortul și traumele bolilor pe care le previn vaccinurile. Reacțiile adverse grave după vaccinare, cum ar fi reacția alergică severă, sunt foarte rare. Per total, beneficiile vaccinurilor sunt mult mai mari decât posibilele efecte secundare.
  3. Vaccinarea protejează generațiile viitoare. Vaccinurile au redus și, în unele cazuri, au eliminat multe boli care au ucis sau au produs dizabilități grave în rândul populației cu doar câteva generații în urmă. De exemplu, vaccinarea împotriva variolei a eradicat această boală la nivel mondial. Vaccinând copiii împotriva rujeolei, riscul de a transmite această boală fătului sau nou-născutului de către femeile însărcinate a fost redus semnificativ. Dacă rata vaccinării s-ar menține la un procent de minimum 90% în rândul populației, generațiile viitoare ar putea să nu mai fie deloc expuse bolilor care acum îngrijorează majoritatea părinților.

 

Surse:

https://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/howvpd.htm

https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/why-vaccination-is-safe-and-important/

https://www.fhi.no/en/id/vaccines/childhood-immunisation-programme/why-is-vaccination-so-important/

https://www.vaccines.gov/get-vaccinated/for_parents/five_reasons