Sănătatea copilului include bunăstarea fizică, psihică și socială. Cei mai mulți părinți știu care sunt pașii de bază pe care trebuie să-i facă pentru a-și menține copiii sănătoși: să le ofere alimente sănătoase, să se asigure că dorm suficient și că fac mișcare și să le asigură siguranța. De asemenea, nu trebuie uitat de importanța controalelor medicale periodice, care au drept scop prevenirea eventualelor probleme de sănătate.
Totodată, ca părinte, este important să fii informat cu privire la cele mai actualizate ghiduri de tratament, astfel încât să fii sigur că copilul tău primește cea mai bună îngrijire posibilă. Iată care sunt cele mai frecvente 10 boli ale copilăriei și tratamentele lor:
1. Durere în gât
Durerile în gât sunt frecvente la copii și, deși crează disconfort, majoritatea nu au nevoie de un tratament specific. Vorbim de durerile în gât provocate de un virus, care nu ncesită antibiotic și care trec de la sine în aproximativ o săptămână. Există și dureri în gât provocate de o infecție numită streptococ. Acestea din urmă au nevoie de antibiotic, iar tratamentul trebuie urmat cu sfințenie, chiar și după ce simptomele se îmbunătățesc sau dispar.
Simptomele durerii în gât:
- Tuse
- Rinoree (secreție nazală abundentă)
- Răgușeală
- Conjunctivită
Simptomele infecției cu streptococ:
- Durere în gât puternică
- Durere la înghițire
- Febră
- Amigdale roșii și inflamate
- Pete roșii minuscule pe cerul gurii
- Ganglionii limfatici inflamați
2. Infecție la nivelul urechii
Copiii sunt mai predispuși la infecții ale urechii decât adulții. Părinții trebuie să știe că există mai multe tipuri de astfel de infecții. Cele mai frecvente sunt infecțiile la nivelul urechii medii, adică otitele medii acute. Un alt tip de infecție la nivelul urechii medii este otita medie cu efuziune – apare atunci când lichidul se acumulează în urechea medie, fără a exista o infecție și fără a provoca febră, dureri de urechi sau acumularea de puroi în urechea medie. De asemenea, urechea înotătorului reprezintă infectarea canalului urechii externe.
În ceea ce privește tratamentul, de cele mai multe ori nu este necesară administrarea de antibiotic în cazul infecțiilor urechii medii, deoarece sistemul imunitar poate combate infecția. Cu toate acestea, antibioticele sunt necesare pentru a trata imediat cazurile severe sau cazurile care durează mai mult de 2-3 zile.
Simptomele comune ale infecției urechii medii la copii pot include:
- Durere
- Febră
- Agitație sau iritabilitate
- Disconfort la nivelul urechii
- Tulburări de somn
3. Infecție urinară
Infecțiile vezicii urinare, numite și infecții ale tractului urinar, apar atunci când bacteriile se acumulează în tractul urinar. Afecțiunea poate apărea la copiii de vârstă mică până la ei de vârsta adultă.
Simptomele unei infecții urinare sunt:
- Durere sau arsură în timpul urinării
- Nevoia de a urina frecvent sau urgent
- Udatul patului în timpul nopții la copiii care știu să folosească toaleta
- Dureri abdominale, laterale sau de spate.
Înainte de a stabili tratamentul pentru infecție urinară, medicul pediatru va recomanda realizarea unor analize. Asta pentru că tratamentul, care constă în adminsitrarea de antibiotic, este decis în funcție de bacteriile care se regăsesc în urina copilului.
4. Gripa
Gripa este o boală respiratorie contagioasă cauzată de mai multe tipuri de virusuri gripale. Gripa se poate prezenta ca o boală ușoară la anumite persoane, însă poate duce la complicații severe, inclusiv la deces. Copiii se numără printre categoriile de risc pentru dezvoltarea acestor complocații, fapt pentru care se recomandă să le fie administrat vaccinul antigripal.
Semnele și simptomele gripei apar de obicei brusc și includ:
- Febră
- Tuse
- Durere de gât
- Rinoree
- Dureri musculare
- Dureri de cap
- Oboseală
- Vărsături și diaree – frecvente în cazul copiilor
În ceea ce privește tratamentul, acesta constă în administrarea de antivirale, care calmează simptomele și reduc perioada de îmbolnăvire cu 1-2 zile. De asemenea, tratamentul antiviral previne și posibilele complicații, cum ar fi pneumonia.
5. Pojar
Pojarul este o boală foarte contagioasă cauzată de un virus. Se răspândește prin aer, atunci când o persoană infectată tușeste sau strănută. Boala debutează prin tuse, rinoree, ochi roșii și febră. Apoi izbucnește o erupție de pete mici roșii – mai întâi pe cap și față, după care petele se răspândesc pe tot corpul. Pojarul poate fi prevenit prin vaccinare. Mai exact, vaccinul MMR protejează împotriva a trei boli: pojar, oreion și rubeolă.
Nu există un tratament medical specific pentru pojar. Tot ce pot face părinții pentru a ameliora simptomele este să ofere copilului multe lichide, să se asigure că se odihnește suficient și să îi administreze un medicament pentru febră care să nu fie pe bază de aspirină. Aspirina nu trebuie administrată unui copil care are o boală virală, deoarece poate conduce la dezvoltarea sindromului Reye, o boală severă care afectează ficatul și creierul și poate provoca decesul copilului.
Copiii cu pojar trebuie supravegheați îndeaproape de medicul pediatru, intrucât boala poate conduce la alte probleme, precum: infecții ale urechii, diaree, pneumonie sau encefalită.
6. Varicela
Varicela este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian. Boala durează de obicei aproximativ o săptămână și constă în apariția unor bubițe mici roșii care provoacă adesea mâncărime. Erupția apare mai întâi pe piept, spate și față, apoi se răspândește pe întregul corp, provocând între 250 și 500 de bubițe roșii. Varicela poate fi o boală gravă, în special la bebeluși, copii, femei însărcinate și persoane cu un sistem imunitar slăbit. Cel mai bun mod de a preveni varicela este vaccinarea.
Alte simptome care pot începe să apară cu 1-2 zile înainte de erupția cutanată includ:
- Febră
- Oboseală
- Pierderea poftei de mâncare
- Durere de cap
La fel ca în cazul pojarului, nici pentru varicelă nu există un tratament specific, ci o serie de acțiuni care ajută la ameliorarea simptomelor. Astfel, se recomandă folosirea unei loțiuni calmante pe bază de calamină pentru a reduce senzația de mâncărime. Este important ca unghiile copiilor să fie tăiate, pentru a preveni eventualele infecții cutanate cauzate de zgârierea bubițelor. Menținerea unghiilor tăiate scurt poate ajuta la prevenirea infecțiilor cutanate cauzate de ruperea bubițelor. Nu trebuie administrată aspirină sau produse care conțin aspirină pentru a alina febra, deoarece acestea pot conduce la apariția sindromului Reye!
7. Bronșiolita
Bronșiolita este o afecțiune frecventă la sugari și copiii mici în sezonul rece. De cele mai multe ori este cauzată de un virus și nu necesită tratament cu antibiotice. Majoritatea recomandărilor urmăresc confortul copilului: să bea multe lichide pentru a nu se deshidrata și să doarmă suficient. Trebuie monitorizată atent respirația copilului pentru a observa orice dificultate în respirație.
Primele simptome ale bronșiolitei sunt de obicei aceleași cu cele ale unei răceli și durează aproximativ 1-2 zile:
- Nas înfundat și congestie nazală
- Rinoree
- Tuse
- Febră
Simptomele de mai sus sunt urmate de agravarea tusei și wheezing – atunci când copilul respiră se aude un zgomot puternic ca un fluierat.
8. Răceala
Răcelile sunt cauzate de virusuri și reprezintă infecții ale tractul respirator superior (nas și gât). În fiecare an, adulții răcesc, în medie, de 2 – 3 ori, în timp ce copiii pot avea până la 6-8 răceli pe an. Există peste 200 de virusuri care pot provoca o răceală, dar cele mai multe sunt cauzate de rinovirusuri. Virusurile care provoacă răceli se pot răspândi de la o persoană la alta prin aer și prin contact personal apropiat. Din acest motiv, igiena personală este extrem de importantă, cum ar fi spălatul des pe mâini cu apă și săpun, timp de minimum 20 de secunde.
Simptomele unei răceli pot persista până la 10 zile:
- Strănut
- Nas înfundat
- Rinoree
- Durere de gât
- Tuse
- Senzație de mucus în gât
- Ochii umezi
- Febră – foarte rar
Când virusurile care provoacă răceli infectează mai întâi nasul și sinusurile, nasul începe să producă mucus. Acest lucru ajută la eliminarea virusurilor din nas și sinusuri. După 2 sau 3 zile, mucusul căpăta o culoare albă, galbenă sau verde, lucru perfect normal și nu înseamnă că este nevoie de antibiotic. Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor care provoacă răceli!
9. Virusul respirator sincitial
Virusul respirator sincitial (VRS) este o infecție a căilor respiratorii. De obicei nu este o afecțiune serioasă, dar poate provoca o serie de complicații grave la copiii mai mici de 2 ani, cei care au o boală cardiacă sau un sistem imunitar slab. Virusul respirator sincitial este cea mai frecventă infecție respiratorie virală care determină spitalizarea la copiii mici.
Simptomele asociate acestei afecțiuni sunt cele asemănătoare răcelii, cum ar fi rinoree, congestie nazală, durere în gât, tuse seacă și stare subfebrilă. La sugari pot apărea probleme de respirație și iritabilitate.
În ceea ce privește tratamentul, este important ca părinții să discute cu medicul pediatru despre modaitățile prin care pot ușura simptomele copilului. Există un medicament pe bază de palivizumab, care poate fi utilizat pentru a preveni afecțiunea la sugarii cu risc ridicat.
10. Boala Gură-Mână-Picior
Boala Gură-Mână-Picior este cauzată de mai multe virusuri diferite, fapt pentru care este posibil să apară de mai multe ori. Este o boală contagioasă, frecventă la sugari și copii mai mici de 5 ani, dar poate apărea și la copii mai mari sau adulți.
Afecțiunea nu este de obicei gravă și se vindecă în 7-10 zile fără tratament medical. Rareori, o persoană infectată poate dezvolta meningită virală, având nevoie de spitalizare.
Persoanele cu boala Gură-Mână-Picior sunt cel mai contagioase în prima săptămână de boală. Cu toate acestea, uneori, ele pot rămâne contagioase timp de mai multe săptămâni după dispariția simptomelor. Simptomele apar de obicei în etape, nu toate odată:
- Febră
- Lipsa poftei de mâncare
- Durere de gât
- Bubițe dureroase la nivelul gurii care încep de obicei sub formă de pete roșii
- Erupții de pete roșii pe palme, tălpi și, uneori, genunchi, coate, fese și / sau zona genitală
Surse:
https://www.cdc.gov/parents/children/diseases_conditions.html
https://www.webmd.com/children/guide/childhood-illnesses-get-facts#1