Conform Organizației Mondiale a Sănătății, rotavirusurile reprezintă la nivel global principala cauză a diareei severe, cu deshidratare majoră și vomă, la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Anual, mai mult de 25 de milioane de vizite la spital sunt cauzate de aceste tipuri de virusuri, cu peste 2 milioane de cazuri de spitalizare. Se estimează că 500 000 de copii își pierd anual viața din cauza infecției cu rotavirusul.
În țările în curs de dezvoltare, primul episod de infectare cu rotavirus apare în primul an de viață, în timp ce, în țările dezvoltate, copiii se infectează prima oară cu rotavirusul la o vârstă cuprinsă între 2 și 5 ani.
Există mai multe tulpini de rotavirus, dar dintre acestea doar 5 stau la baza celor mai multe cazuri de îmbolnăvire.
Cum se transmite rotavirusul
Rotavirusul se transmite de la o persoană infectată la una sănătoasă, virusul fiind prezent în materiile fecale ale unei persoane infectate. În lipsa igienei corespunzătoare a mâinilor, vizita la toaletă după o persoană infectată, manevrarea obiectelor infectate sau ingerarea unor alimente contaminate pot duce la infectare. În cazul bebelușilor, schimbarea scutecului, hrănirea acestora sau orice altă manevră în lipsa igienei corespunzătoare a mâinilor îi poate infecta cu rotavirus.
Acest microb este printre principalii responsabili pentru instalarea gastroenteritei, infecție la nivelul intestinelor, care apare mai ales în perioada ianuarie-iunie. Rotavirusul este transmis cu precădere de către persoanele care se confruntă deja cu simptomele, însă poate fi răspândit și înainte de apariția semnelor de infectare.
Simptome și diagnostic
De obicei, simptomele infecției cu rotavirus apar la 48 de ore de la contaminarea cu microorganismul, iar cele mai severe sunt diareea apoasă și voma. Aceste simptome durează între 3 și 8 zile și pot fi însoțite de lipsa poftei de mâncare și de deshidratare severă (aceasta afectează mai ales copiii foarte mici). Există însă și alte simptome care pot însoți infectarea cu rotavirusul, iar acestea sunt urmări ale deshidratării: urinare insuficientă, nas și gură uscate, amețeală, somn insuficient, agitație și plâns fără lacrimi. În plus, copiii infectați cu rotavirus pot avea dureri de burtă și temperatură peste cea normală.
Dacă un copil se confruntă cu astfel de simptome, există o probabilitate mare să fie vorba despre rotavirus, iar diagnosticul de precizie se pune în laborator, după analiza unei probe de fecale. Însă de multe ori, această analiză nu se mai face, având în vedere episoadele repetate de infecție care se remit într-o săptămână.
Tratament
Având în vedere că este vorba despre o infecție virală, tratamentul pentru rotavirus vizează simptomul principal care este deshidratarea. În cele mai multe cazuri, infecția cu rotavirus duce la forme medii de boală care dispar în câteva zile. În aceste situații, copiii au nevoie doar de o hidratare optimă, cu suficiente lichide (apă, lapte, supe). În farmacii, există și soluții de hidratare, însă acestea se iau doar la recomandarea medicului. În anumite situații, părinții trebuie să meargă cu micuții la medic, chiar dacă iau toate măsurile pentru a ține sub control infecția.
Astfel, părinții trebuie să meargă la pediatru cu bebelușii mai mici de 6 luni, cu copiii care au și alte probleme de sănătate, cu copiii care fac febră sau au simptome de deshidratare severă, dacă micuții sunt confuzi, dacă prezintă sânge în scaun sau vomă, dacă au imunitate scăzută ca urmare a unor boli sau tratamente, dacă starea de vomă durează mai mult de 2 zile și diareea mai mult de 5-7 zile.
Copiii mai mici de 12 ani nu ar trebui să primească tratamente antidiareice. Singura substanță care ar putea fi administrată la sfatul medicului, pentru a reduce temperatura crescută sau pentru durerile de cap, este paracetamolul.
Cât de importantă este vaccinarea pentru rotavirus?
Cea mai sigură cale de prevenire a infecției cu rotavirus este vaccinarea. Copiii mici pot primi două doze de vaccin, care se ingerează la distanță de o lună. Vaccinul conține virus atenuat, iar expunerea la vaccin este calea cea mai sigură pentru a construi imunitatea copiilor în fața acestui microorganism. Vaccinul nu protejează sută la sută împotriva infectării, existând cazuri în care copiii se infectează și după vaccin. Însă micuții vaccinați care se îmbolnăvesc fac forme mult mai ușoare de boală. La ora actuală, se estimează că vaccinul poate proteja copiii câțiva ani, iar statisticile spun că vaccinarea a redus numărul cazurile severe de infectare cu rotavirus.
Cum poate fi prevenită răspândirea rotavirusului?
Având în vedere că rotavirusul se răspândește ușor ca urmare a igienei precare, cea mai sigură modalitate pentru a stopa infectările este respectarea regulilor de igienă. Dacă un micuț a luat de exemplu virusul din colectivitate, părinții trebuie să se asigure că reduc riscul de contaminare a membrilor familiei printr-o igienă corectă a mâinilor după schimbarea scutecului, după episoade de diaree și vomă, după utilizarea toaletei sau oliței. Toți membrii familiei trebuie să se spele pe mâini înainte de manevra alimente și de a mânca. Pe cât posibil, copiii care s-au infectat cu rotavirus ar trebui izolați de ceilalți frați, dacă este posibil, și ar trebui să nu folosească prosoapele la comun cu alți membri ai familiei. Cât despre întoarcerea în colectivitate, aceasta ar trebui făcută la două zile după ultimul episod de diaree.
Surse: