Pubertate precoce | Endorcrinologie pediatrica | Smart Medical

Pubertatea precoce – o problemă cu impact pe termen lung

Distribuie

Pubertatea precoce se referă la debutul semnelor de pubertate înainte de vârsta de 8 ani la fete și 9 ani la băieți. Este important pentru părinți să recunoască semnele timpurii și să înțeleagă impactul acestora asupra copilului lor.

Pubertatea precoce implică apariția prematură a caracteristicilor sexuale secundare vizibile: acnee, modificări în mirosul corporal, creșterea sânilor la fete, modificări la nivelul organelor genitale externe, pilozitatea pubiană și corporală, modificări ale vocii la baieți, etc. Parcurgerea timpurie a acestor modificări conduce și la apariția precoce a menstruației la fetițe, ca stadiu final al etapelor de prepubertate traversate accelerat.

Toate aceste modificări vizibile sunt determinate și corelate cu o serie de schimbări la nivel endocrin și metabolic, care pot fi integrate în context clinic doar după un set specific de analize și investigații, la recomandarea și sub supravegherea unui medic endocrinolog cu competență pediatrică.

Factorii care pot contribui la pubertatea precoce includ genetica (de obicei și mama a traversat devreme această perioadă), afecțiuni medicale specifice corelate și potențate de expunerea la anumiți factori și substanțe din mediu și din alimentație.

Pe lângă modificările fizice, pubertatea precoce aduce importante modificări emoționale, deoarece copilul nu înțelege exact ce se întâmplă, poate afecta stima de sine și poate crea dificultăți de socializare, ducând la izolare sau anxietate. De aceea, gestionarea acestei perioade înseamnă implicarea părinților atât în ceea ce privește dezvoltarea fizica, cât și cea emoțională.

În afară de modificările fizice și implicațiile psihice și sociale, pubertatea precoce, deși frecvența și considerată oarecum normală, poate genera unele probleme serioase pe termen lung, care pot fi evitate sau atenuate, dacă această perioadă este monitorizată corespunzător de către părinți și medicul specialist. Printre acestea se numara probleme de fertilitate la maturitate, afecțiunea ovarelor polichistice cu toate implicațiile sale estetice (acnee, conformație corporala inestetica) și familiale (menstruație neregulată, dismenoree, amenoree, infertilitate), osteoporoză, obezitate, diabet zaharat tip II, precum și un efect mai puțin cunoscut și mediatizat – încetinirea până la stoparea creșterii în înălțime, mai ales la fetițe. Influența hormonului estrogen, al cărui nivel devine detectabil în sange și crește odată cu înaintarea în stadiile pubertății și aparișia/instalarea menstrei, este exercitată inclusiv prin epuizarea accelerată a rezervelor disponibile la nivelul cartilajului de creștere. Din acest motiv creșterea în înălțime este încetinită până la a fi chiar stopată, de multe ori motivul real pentru care copilul nu mai crește rămânând necunoscut și necorelat direct cu pubertatea precoce, fiind ignorat și nefiind considerat o problemă medicală, care ar fi fost remediată daca s-ar fi apelat la timp la ajutor de specialitate.

Ce trebuie să faci dacă observi semne de pubertate precoce la copilul tău?

Lucrurile sunt mult mai simple decât par, dacă respecți pașii următori:

  1. Ai nevoie de un set de analize de sânge efectuate copilului, pe care este bine să le faci înainte de a te prezenta la medic, deoarece nicio decizie nu poate fi luată fără integrarea acestor valori în context clinic. Găsești pachetul recomandat de analize medicale, disponibil aici. Este recomandat ca recoltarea analizelor să se facă cât mai aproape de momentul prezentării în cabinet.
  2. Tot înainte de prima vizită la specialist, efectuează copilului o radiografie de mână/pumn, la mâna stângă dacă copilul este dreptaci, pentru vizualizare dimensiune cartilaj de creștere. Dacă ai nevoie de programare în acest scop, trimite un mesaj aici.
  3. Programează-te împreună cu copilul la medicul endocrinolog cu competență pediatrică și experiență în gestionarea acestei probleme – recomandarea noastră este Dr. Cirlă Amel – medic specialist la Smart Medical – un medic de excepție, cu câteva mii de cazuri similare în portofoliu, monitorizate, gestionate și finalizate cu rezultate foarte bune. Poți face o programare aici.

Odată ce ai parcurs pașii de mai sus, vei gestiona această perioadă doar împreună cu medicul pentru minim un an, prin controale regulate și repetarea periodică a analizelor de sânge. Vei primi sfaturi de alimentație și stil de viață, sfaturi privind produse și substanțe pe care trebuie să le evite copilul, precum și tratament de blocare temporară a funcției ovariene, pentru a amâna, cât este posibil, sexualizarea precoce, instalarea definitivă a pubertății și a perioadei fertile.

Este foarte important să te prezinți la medic cât mai repede după ce ai observat semnele timpurii ale pubertății, mai ales dacă copilul are mai puțin de 8 – 9 ani, prezentarea tardivă făcând uneori inutilă inițierea tratamentului, dacă s-a instalat deja menstruația. În paralel, este foarte importantă susținerea familiei pentru traversarea acestei perioade delicate, suportul psihologic, comunicarea deschisă și pozitivă, explicațiile detaliate, dar adecvate vârstei. Este vital pentru copil să se simtă susținut și înțeles. Fii prezent și disponibil pentru a discuta despre schimbările prin care trece și asigură un mediu în care să se simtă confortabil să își exprime sentimentele.

Abordarea pubertății precoce cu înțelegere, răbdare și suport medical profesionist este esențială pentru a asigura o tranziție cât mai lină pentru copilul tau, dar si un viitor fara implicatii medicale, emotionale si sociale asociate acestui motiv.

 

Bibliografie

1. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology – Adverse Effects of Early Puberty Timing in Girls and Potential Solutions, Tuck Seng Cheng , Ken K Ong , Frank M Biro

2. National Library of Medicine (PubMed), Early puberty, negative peer influence, and problem behaviors in adolescent girls
Sylvie Mrug , Marc N Elliott, Susan Davies, Susan R Tortolero, Paula Cuccaro, Mark A Schuster

whatsapp