totul despre hemoroizi

Hemorozii: cauze, diagnostic, tratamente performante

Distribuie

Hemoroizii reprezintă o problemă de sănătate extrem de frecventă în populație: se estimează că una din două persoane suferă din cauza hemoroizilor în jurul vârstei de 50 de ani. Hemoroizii pot apărea și la persoane foarte tinere, însă vârsta medie la care apar aceștia este între 45 și 65 de ani. Deși nu reprezintă o afecțiune gravă, hemoroizii pot fi fi extrem de deranjanți. În acest context, vizita la medic poate aduce o ameliorare temporară sau chiar definitivă a statusului pacienților cu hemoroizi. Un aspect important legat de apariția hemoroizilor este acela că simptome precum sângerarea și durerea nu trebuie tolerate și puse doar pe seama hemoroizilor. Sunt cazuri în care prezența acestor simptome nu este cauzată doar de hemoroizi, ci de afecțiuni mai grave precum cancerul colo-rectal.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt de fapt vene dilatate de la nivelul anusului și rectului inferior. Aceste vene sunt înăscute, iar presiunea suplimentară care se pune asupra lor din diverse motive duce la umflarea acestora, la iritația zonei și implicit la apariția simptomelor supărătoare. Această condiție particulară afectează atât bărbații, cât și femeile și este similară dilatărilor venelor de la nivelul membrelor inferioare care sunt, de fapt, varicele.

Există două tipuri de hemoroizi: cei interni, care se dezvoltă în interiorul rectului inferior, și cei externi, care apar la nivelul anusului. Cel mai mare grad de disconfort este produs de hemoroizii externi pentru că aceștia dau de obicei durere ca urmare a iritației de la nivelul pielii. Cei interni nu sunt dureroși, dar sunt însoțiți de sângerare. Hemorozii interni pot suferi un prolaps, adică pot ieși în exterior, situație complicată care trebuie semnalată medicului.

Care sunt cauzele care duc la apariția simptomelor?

Cauzele dilatării venelor de la nivelul anusului și rectului pot fi multiple. Astfel, în cazul femeilor, hemorozii apar mai ales ca urmare a unei sarcini pentru că uterul dilatat și fătul apasă asupra zonei rectale. Riscul de hemoroizi este asociat cu constipația, petrecerea unui timp îndelungat la toaletă, obezitatea, dieta săracă în fibre, diareea cronică sau meseriile care presupun ridicarea constantă a unor greutăți mari. Tendința de dilatare a venelor de la nivel anal și rectal poate fi moștenită genetic. Există și studii care susțin faptul că persoanele cu hemorozii au un anumit tonus muscular al mușchiului anal, ceea duce la o presiune crescută în momentul eliminării bolului fecal. Constipația este un factor agravant în acest context. Mai mult, odată cu înaintarea în vârstă, scade calitatea țesutului conjuctiv care susține structurile anale, situație care poate duce la prolapsul hemoroidal.

Care sunt simptomele hemoroizilor?

În funcție de localizare, hemoroizii se manifestă diferit. Astfel, persoanele care au venele diltate la nivel rectal este posibil să nu afle timp îndelungat de acest lucru pentru că hemorozii interni nu dau durere. Singurul semn care poate apărea este sângerarea, observată de obicei pe hârtia igienică. Pe de altă parte, persoanele care se confruntă cu hemoroizi la nivel anal au și alte simptome. Acestea sunt mâncărimile, umflăturile anale dureroase, disconfort și dureri anale, mai ales în poziția șezut. Alte simptome pot fi senzația de defecare persistentă și după eliminarea materiilor fecale și eliminarea mucusului pe cale anală.

Cum se diagnostichează hemoroizii?

În momentul în care o persoană se confruntă cu simptome ale hemoroizilor, vizita la medic devine obligatorie. Aceasta cu atât mai mult cu cât sângerarea poate fi consecința unui polip colonic sau a unui cancer colo-rectal. Persoana va fi examinată clinic, hemoroizii externi putând fi ușor observați. Pe lângă examinarea clinică, medicul poate face și o examinare rectală, dar și o anoscopie, care înseamnă o mai bună vizualizare a canalului anal. Sângerarea rectală și prezența sângelui în materiile fecale orientează medicul și către o sigmoidoscopie sau colonoscopie, mai ales la persoanele cu vârsta peste 45 de ani, care au un risc mai mare de polipi colonici sau cancer colo-rectal.

Care sunt tratamentele moderne pentru hemoroizi?

Tratamentele pentru dilatarea venelor hemoroidale țin cont de mai multe aspecte. Printre acestea se numără vâsta pacientului, starea generală de sănătate, severitatea cazului, localizarea hemoroizilor (intern sau extern) și potențiala evoluție a cazului.

Principalele măsuri recomandate de medic vizează modificarea stilului de viață și ameliorarea simptomelor. Pentru a reduce simptomele supărătoare, pacienții pot folosi local gheață, băi călduțe, loțiuni și supozitoare (mulți medici susțin că acestea nu sunt eficiente și că nu au studii în ceea ce privește eficacitatea în tratarea hemoroizilor).

Tratamentul clasic al hemoroizilor este cel chirurgical, hemoroidectomia, care presupune îndepărtarea chirurgicală a hemoroizilor. O alternativă la hemoroidectomie este hemoroidopexia, capsarea cu un dispozitiv special a hemoroizilor interni sau a celor care au prolapsat. Atât hemoroidectomia cât și hemoroidopexia se fac cu anestezie generală, iar decizia aplicării se face în funcție de stadiul hemoroizilor.

Pe lângă aceste metode care presupun un disconfort sporit în ceea ce privește recuperarea, există și metode mai puțin invazive. Cea mai populară este ligatura cu benzi elastice, adică aplicarea unor inele de cauciuc, inele speciale care vor întrerupe circulația sanguină la nivelul hemoroizilor. Astfel, hemoroizii se vor micșora și vor fi eliminați. Același scop îl au scleroterapia (injectarea unor substanțe speciale în vasele de sânge), fotocoagularea (aparatele cu emisie de lumină specială ard țesutului hemoroidal), electrocoagularea (curentul electric este cel care împiedică alimentarea cu sânge a venelor hemoroidale) și crioterapia (folosirea temperaturilor scăzute pentru a întrerupe circulația sângelului în hemoroizi). Aceste metode nu s-au dovedit însă la fel de eficace precum aplicarea inelelor de cauciuc, metodă care presupune mai multe sesiuni de tratament, cu risc redus de recidivă.

De ce este important un stil de viață sănătos?

Pentru a reduce riscul apariției hemoroizilor și a atenua simptomele, unul dintre cele mai importante aspecte este renunțarea la obiceiurile periculoase. Printre acestea se numără consumul scăzut de fibre, deshidratarea, sedentarismul, ignorarea nevoii de eliminare a bolului fecal, petrecerea unui timp îndelungat la toaletă, administrarea de ibufrofen dacă există sângerări rectale sau de codeină care crește riscul de constipație. Pe lista măsurilor benefice pentru sănătate sunt hidratarea corectă, consumul optim de legume și fructe, reducerea consumului excesiv de grăsimi și proteine animale, scăderea ponderală, mișcarea regulată, reducerea consumului de cofeină și alcool, igiena anală corectă și folosirea șervețelelor umede la toaletă.

Care sunt riscurile amânării tratamentului pentru hemoroizi?

Orice simptom neplăcut din sfera anală și rectală trebuie semnalat medicului. Chiar și persoanele cu istoric de hemoroizi ar trebui să meargă urgent la medic, pentru că hemoroizii pot coexista cu afecțiuni mai grave precum tumorile maligne rectale, anale sau colonice. Pe termen lung, netratați, hemoroizii pot duce la anemie din cauza sângerărilor îndelungate sau la prolaps, situație extrem de neplăcută din cauza durerilor și pierderilor de sânge.

 

 

 

Surse:

www.health.harvard.edu

www.hopkinsmedicine.org

www.nhs.uk

whatsapp