Smart Medical Clinic

Endoscopia și colonoscopia, metode de diagnostic în afecţiunile tractului digestiv

Distribuie

Alimentația nesănătoasă, stilul de viață necorespunzător, poluarea sunt câțiva dintre factorii care fac ca numărul cazurilor de îmbolnăvire cu afecțiuni din sfera gastroenterologică să fie în creștere. Având în vedere multitudinea factorilor de risc și gradul de afectare al sănătății, patologia digestivă impune astăzi o abordare multidisciplinară, din echipa medicală trebuind să facă parte atât medicul de familie, gastroenterologul, cât și specialiștii în imagistică, laborator, histopatologie, chirurgie, endocrinologie și chiar oncologie.

Consultul gastroenterologic complet, esențial în punerea unui diagnostic corect

În punerea unui diagnostic corect, în vederea instaurării unui tratament corespunzător, potrivit pentru fiecare persoană și afecțiune în parte, este extrem de important ca pacientul să beneficieze de un consult gastroenterologic complet. Aceasta înseamnă ca, pe lângă anamneză, examenul medical să fie completat, după caz, și de alte investigații – explorările funcționale digestive, cum ar fi:

  • Endoscopie digestivă superioară
  • Colonoscopie
  • Ecografie abdominală
  • Biopsie endoscopică

Endoscopia digestivă superioară

Endoscopia este o tehnică de investigare imagistică, ce poate fi utilizată atât din punct de vedere explorator, de diagnostic, cât și din punct de vedere terapeutic atunci când există o problemă a sistemului digestiv.

În cazul unor potențiale afecțiuni la nivelul esofagului, stomacului și a primei părți a intestinului subțire este indicată efectuarea endoscopiei digestive superioare. Procedura nu este dureroasă, pacientul fiind sedat ușor la nivel local pentru a nu resimți vreun disconfort. Tehnica constă în introducerea în cavitatea bucală a unui endoscop prevăzut cu o cameră de luat vederi de dimensiuni mici și ghidarea acestuia în vederea explorării esofagului sau a stomacului.

Endoscopia digestivă superioară este recomandată în depistarea unor afecțiuni, cum ar fi:

  • Esofagita
  • Reflux gastro-esofagian
  • Infecțiile cu Helicobacter Pilory
  • Ulcer gastric
  • Ulcer esofagian
  • Sângerări la nivelul tractului digestiv superior
  • Dureri la nivelul abdomenului superior
  • Diferite tumori sau inflamații de la nivelul tractului digestiv superior etc

În scop terapeutic și de monitorizare, endoscopia digestivă superioară este recomandată în:

  • Prelevarea de țesut în vederea efectuării biopsiei
  • Rezecția polipilor gastro-intestinali
  • Îndepărtarea tumorilor de dimensiuni mici
  • Îndepărtarea calculilor biliari de dimensiuni mici
  • Monitorizarea evoluției unor afecțiuni specifice tractului digestiv superior

Endoscopia digestivă superioară necesită o pregătire a pacientului înainte de efectuarea investigației, însă toate detaliile sunt oferite de medicul specialist, în funcție de fiecare caz în parte, în cadrul unei discuții în care pacientului îi sunt aduse la cunoștință toate informațiile legate de procedură. Procedura nu se va efectua decât după ce pacientul a luat la cunoștință toate detaliile și după ce a semnat un consimțământ de efectuare a investigației.

Colonoscopia

Colonoscopia sau endoscopia digestivă inferioară este, la fel ca endoscopia digestivă superioară, o metodă de investigare imagistică utilizată atât în scop explorator, de diagnostic și terapeutic. Tehnica este, de asemenea, nedureroasă, fiind necesar un endoscop (un tub subțire, flexibil și dotat la capăt cu lumină și o cameră video de mici dimensiuni; imaginile captate vor fi transmise către un monitor, aici medicul specialist având posibilitatea de a le vizualiza și analiza în timp real). În cazul colonoscopiei, endoscopul va fi introdus în rect în vederea explorării tractului gastro-intestinal, pacientul putând opta pentru o sedare ușoară.

Colonoscopia este recomandată în diagnosticarea afecțiunilor ale tractului gastro-intestinal, printre care:

  • Cancer colorectal
  • Cancer de tub digestiv
  • Tulburări de tranzit intestinal
  • Dureri abdominale fără o cauză specifică
  • Polipi colonici

În scop terapeutic și de monitorizare, colonoscopia este recomandată în:

  • Prelevarea de țesut în vederea efectuării biopsiei
  • Rezecția polipilor de la nivelul tractului digestiv inferior
  • Îndepărtarea tumorilor de dimensiuni mici
  • Monitorizarea evoluției unor afecțiuni specifice tractului digestiv inferior

Colonoscopia necesită o pregătire a pacientului înainte de efectuarea investigației, însă toate detaliile sunt oferite de medicul specialist, în funcție de fiecare caz în parte, în cadrul unei discuții în care pacientului îi sunt aduse la cunoștință toate informațiile legate de procedură. Procedura nu se va efectua decât după ce pacientul a luat la cunoștință toate detaliile și după ce a semnat un consimțământ de efectuare a investigației.

Ecografia abdominală

Ecografia abdominală este o procedură medicală imagistică, neinvazivă, care permite medicului specialist, prin intermediul unei sonde ce trece peste cavitatea abdominală, să vizualizeze organele din abdomen în vederea punerii unui diagnostic precis. Mai exact, oferă informații cu privire la structura, dimensiunile, poziționarea organelor, dar și cu privire la eventuale nereguli de la nivelul acestora.

La fel ca în cazul endoscopiei digestive superioare și a colonoscopiei, pacientul trebuie să respecte câteva reguli înainte de efectuarea ecografiei. Toate detaliile îi sunt date de medicul specialist în cadrul unei discuții de informare, purtate în prealabil.

Pe de altă parte, ecografia abdominală poate fi utilizată și în cadrul efectuării unei biopsii, în vederea ghidării instrumentelor în timpul procedurii.

Biopsia endoscopică

Biopsia endoscopică este o tehnică prin care se realizează prelevarea de țesut de la nivelul tractului gastro-intestinal, în vederea examinării. O astfel de metodă este utilizată doar în cazul în care examinările de laborator și cele imagistice nu au adus suficiente informații legate de patologia în cauză, astfel încât să se poată pune un diagnostic corect.

Biopsia endoscopică poate fi făcută atât la nivelul tractului digestiv superior, cât și la nivelul tractului digestiv inferior. Toate probele prelevate vor fi duse în laborator și examinate la microscop de catre un medic specialist anatomopatolog.

Pacientul necesită o pregătire specială înainte de efectuarea biopsiei, însă toate detaliile îi vor fi aduse la cunoștință în cadrul unei discuții prealabile, iar biopsia se va efectua numai după ce pacientul semnează consimțământul informat.

SMART MEDICAL CLINIC oferă servicii medicale complete de investigare a afecțiunilor gastroenterologice, clinica fiind dotata cu un echipament extrem de performant de endoscopie digestiva, OLYMPUS EVIS EXERA II.

De altfel, echipa de specialiști gastroenterologi din clinica SMART MEDICAL, prin vasta lor experiență, vă vor oferi în permanență cele mai bune recomandări în ceea ce privește procedurile endoscopice diagnostice și terapeutice, cu scopul de a obține un diagnostic precis și de a instaura tratamentul corect.

Surse:

www.nhs.uk

www.webmd.com

www.cdc.gov

whatsapp