mananca sanatos

De Paște mâncați sănătos! De Paște mâncați SMART!

Distribuie

Masa de sărbători reprezintă o adevărată provocare pentru fiecare dintre noi și pentru starea de bine a organismului nostru. Preparatele tradiționale de Paște, extrem de gustoase și îmbietoare spre a fi consumate, pot fi dăunătoare mai ales atunci când sunt puse în farfurie și mâncate într-o combinație nu tocmai corespunzătoare. Consecințele pot fi mult mai severe în cazul persoanelor care au și postit. De aceea alegeți SMART de sărbători și mâncați sănătos, cu moderație, astfel încât Sărbătorile Pascale să nu se transforme într-o urgență medicală!

Tulburările digestive, printre consecințele ce pot apărea ca urmare a consumului neadecvat a preparatelor de Paște

Preparatele de Paște sunt bogate în grăsimi și calorii, motiv pentru care trebuie să fim extrem de atenți la ce consumăm, cât consumăm și în ce combinație, când consumăm, dar și la combinația mâncare – alcool. Mai mult, nu trebuie mers pe ideea preconcepută: O dată pe an este Paștele! O astfel de abordare ne-ar putea supune unei experiențe nu tocmai plăcute din punct de vedere al stării de sănătate.

Tulburările digestive, însoțite de balonare, gaze intestinale, arsuri la stomac, constipație sau diaree, digestie greoaie, reprezintă cateva dintre consecințele pe care le pot suferi persoanele ce vor să consume din toate preparatele fără a respecta, însă, unele reguli de bază în ceea ce privește alimentația.

De asemenea, pot apărea dureri abdominale, stări de vomă, stări de greață, febră, disconfort fizic, colici biliare, pancreatite, ulcere, palpitații, dureri în piept și chiar hemoragii digestive.

Cardiacii și persoanele cu diabet zaharat trebuie să acorde o atenție mult mai mare consumului de preparate bogate în grăsimi și calorii

Un risc și mai crescut de a dezvolta complicații ca urmare a unei mese copioase îl prezintă persoanele care au asociate și unele boli, cum ar fi, de exemplu, diferite afecțiuni digestive, afecțiuni cardiace sau hepatice, diabet zaharat sau gută. Această categorie de populație trebuie să continue să își urmeze dieta recomandată de medic, să nu consume grăsimi, sare, zahăr și alcool în exces și să nu renunțe la medicație.

O atenție sporită trebuie să acorde mesei de Paște și persoanele care se știu cu diferite intoleranțe alimentare sau alergii la anumite ingrediente.

Pe de altă parte, părinții trebuie să se îngrijească și de alimentația copiilor de Paște, cei mici fiind mult mai vulnerabili în fața unor nepotriviri alimentare.

Cum să mâncăm sănătos de Paște astfel încât să evităm consecințele grave asupra sănătății

Pentru a evita apariția unor neplăceri care ne-ar putea strica Sărbătorile Pascale trebuie să ținem cont de câteva aspecte:

  • Aperitivele trebuie să fie ușoare
  • Legumele și salatele trebuie să însoțească în permanență preparatele bogate în grăsimi
  • Fructele nu trebuie excluse din alimentație
  • Preparatele trebuie să fie consumate treptat, cu moderație și în niciun caz la miezul nopții, după Înviere
  • Persoanele care au ținut post trebuie să consume preparatele în cantități mici și să se înceapă cu cele mai ușoare pentru ca organismul să se reobișnuiască cu acestea
  • Preparatele nu trebuie consumate toate în același timp, recomandat fiind să se facă pauze între felurile de mâncare
  • Consumul de alcool trebuie făcut cu moderație
  • După fiecare masă este recomandat să se facă mișcare

De Paște, fiți SMART și alegeți înțelept pentru sănătatea dumneavoastră! Moderația trebuie să stea la baza fiecărei mese! Evitarea consecințelor grave asupra sănătății, cauzate de o alimentație necorespunzătoare, depinde doar de dumneavoastră! Alegeți sănătatea! De Paște, mâncați SMART!

In perioada 10 – 14 aprilie vino la SMART, solicită un PROFIL LIPIDIC și vei primi GRATUIT o testare a glicemiei! Astfel, la masa de sarbatori, vei ști sigur cât de atent trebuie să fii și dacă poți consuma liniștit dulciuri și alimente bogate în grasimi!

SMART MEDICAL CLINIC vă urează Sărbători Pascale cu alegeri alimentare inteligente și fără consecințe grave asupra sănătății!

Surse: https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/daily-tips

https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/diabetes-digestion.html

whatsapp