Test covid alexandria

Tot ce trebuie să știi despre testele de antigen și testele RT-PCR

Distribuie

Testarea pentru depistarea infecției COVID-19 reprezintă o etapă esențială în strategia oricărui stat privind limitarea răspândirii noului coronavirus. Întrucât există numeroase tipuri de teste utilizate în prezent, vrem să venim în sprijinul pacienților noștri și nu numai, cu informații clare, solide, pentru a-i ajuta să înțeleagă diferențele dintre aceste teste.

În prezent, există două mari tipuri de teste disponibile pentru infecția COVID-19: testele virale (adică teste de diagnostic) și testele de anticorpi. Un test viral sau un test de diagnostic arată dacă o persoană are o infecție curentă, în timp ce un test de anticorpi arată dacă o persoană a avut o infecție în trecut. Cu alte cuvinte, testul de anticorpi măsoară anticorpii produși de organism împotriva virusului SARS-CoV-2 după o primă infecție. Anticorpii nu sunt prezenți la debutul bolii.

Testele de diagnostic: teste rapide de antigen si teste RT-PCR

Cum spuneam mai sus, testele de diagnostic detectează o infecție activă în organism la momentul testării. Acestea se încadrează și ele în două categorii: testele moleculare RT-PCR, considerate a fi standardul de aur în diagnosticarea infecției COVID-19 și testele rapide de antigen, considerate o alternativă mai ieftină și mai rapidă, dar la fel de eficientă ca și testele RT-PCR.

Ce trebuie să știi despre testele moleculare RT-PCR

Testele moleculare detectează materialul genetic al virusului SARS-CoV-2. Experții susțin că testele PCR sunt cele mai exacte în depistarea infecției COVID-19, motiv pentru care sunt și „standard de aur” în diagnosticarea infecției cu noul coronavirus.

Testele RT-PCR sunt foarte precise și, de obicei, nu trebuie repetate. Ele sunt capabile să detecteze o infecție COVID-19 chiar înainte ca persoana să devină infecțioasă, permițând izolarea din timp, astfel încât persoana respectivă să nu mai transmită infecția și altor persoane. Prin urmare, această metodă este capabilă să prevină transmiterea virusului către alte gazde.

Dezavantajele testelor RT-PCR sunt prețul ridicat, timpul mai lung pentru eliberarea rezultatului și nevoia de personal specializat în manipularea probelor recoltate de la pacienți. În cazul realizării unui test de diagnostic RT-PCR rezultatele pot fi eliberate în aproximativ 2-3 zile până la o săptămână, în funcție de capacitatea de interpretare a fiecărui laborator de analize.

Avantaje teste RT-PCR:

    • Acuratețe mare aproape 100%
    • Sensibilitate mare la SARS-CoV-2

Dezavantaje teste RT-PCR:

    • Scumpe
    • Rezultatele durează de la 2-3 zile până la 7 zile

Ce trebuie să știi despre testele rapide de antigen

Testele de antigen detectează proteinele ​​specifice din virus. Aceste teste pot  identifica persoanele care au valori ridicate ale virusului SARS-CoV-2 în sânge și sunt recomandate, în special, persoanelor simptomatice (persoane care manifestă simptome specific infecției COVID-19), în primele 5-12 zile de la debutul semnelor și simptomelor.

Marele avantaj al testelor rapide de antigen îl reprezintă timpul rapid de eliberare a rezultatelor, care variază între 15 și 30 minute, în funcție de test. Prin urmare, testele de antigen sunt la mare căutare. În plus, acestea permit o acuratețe a rezultatului destul de mare, sub 100%. Rezultatele pozitive sunt de obicei foarte exacte, dar pot apărea oricând și rezultate fals-pozitive. În cazul rezultatelor negative, este posibil să fie necesară confirmarea acestora printr-un test molecular.

Testele rapide de antigen nu sunt la fel de sensibile ca testele standard RT-PCR în a detecta o infecție COVID-19 atunci când persoana infectată are o încărcătură virală mai mica. Ele sunt, însă, capabile să depisteze pacienții care sunt în etapa cea mai contagioasă a evoluției bolii, când organismal lor are cea mai mare concentrație a proteinelor virale.

Avantaje teste de antigen:

    • Acuratețe mare, aproape 100%
    • Rapide, rezultatul fiind eliberat între 15 și 30 de minute
    • Sunt mai ieftine decât testele RT-PCR – în unele cazuri prețul este cu 50% mai mic

Dezavantaje teste de antigen:

    • Au o sensibilitate mai mică, cee ace înseamnă că este posibil să nu poată identifica persoanele infectate mai puțin contagioase, care au o încărcătură virală mai mica

 

Surse:

https://www.memorialhealthcare.org/whats-the-difference-between-covid-19-rapid-and-prc-tests/

https://covid.gov.cz/en/situations/infection-and-general-measures/difference-between-rt-pcr-test-rapid-antigen-test-and

https://health.ucdavis.edu/health-news/newsroom/different-types-of-covid-19-tests-explained/2020/11

https://newsroom.ocfl.net/2020/11/clearing-up-confusion-about-types-of-covid-19-testing/

whatsapp