Imunitatea copiilor

Obiceiuri simple pentru a întări sistemul imunitar al copiilor

Distribuie

Răcelile și gripa fac parte din viața noastră a tuturor, însă sunt mult mai prezente și mai frecvente în rândul copiilor mici.  Și asta pentru că micuții au sistemul imunitar în curs de dezvoltare.

Un pediatru american a spus la un moment dat un lucru pe cât de adevărat, pe atât de interesant: cu toții pășim în această lume cu un sistem imunitar deficitar. Într-adevăr, bebelușii vin cu anticorpi transmiși de către mamă în viața intrauterină, însă, pentru a se dezvolta, sistemul imunitar are nevoie să intre în contact cu diverși germeni, virusuri și alte microorganisme. Oricât de mult am vrea să ne ferim copiii de boli și răceli, va trebui să ne învingem temerile și să acceptăm că, uneori, cea mai bună apărare este să le permitem să se îmbolnăvească.

Medicii pediatri susțin că, într-un an obișnuit, orice copil va experimenta aproximativ 6-8 episoade de răceală, gripă sau infecții ale urechii. Deși este normal și face parte din procesul de dezvoltare a sistemului imunitar, pentru niciun părinte nu este ușor să-și vadă copilul bolnav. Vestea bună este că ne putem ajuta copiii să depășească mai ușor aceste episode de boală. Cum? Încurajând obiceiurile sănătoase și luând o serie de măsuri adecvate pentru a stimula sistemul lor imunitar de la o vârstă fragedă.

O persoană activă fizic este o persoană sănătoasă

Cercetările arată că exercițiile fizice regulate pot stimula producerea numărului de celule din organism care luptă împotriva infecțiilor. Iată câteva moduri prin care părinții își pot învăța copiii să iubească mișcarea și să se mențină activi inclusiv la vârsta adultă:

    • Creați un program care să includă activități fizice variate, atât în casă, cât mai ales în aer liber
    • Faceți din exercițiile fizice o joacă, astfel încât să vă bucurați împreună de orice săritură și genuflexiune. Pentru copiii ceva mai mari, yoga este o modalitate excelentă, atât pentru relaxare și concentrare, cât și de a-și consuma energia
    • Dansați aproape în orice moment al zilei. Nici măcar nu trebuie să fiți foarte pricepuți la dans, important este să vă distrați împreună și să întăriți musculatura
    • Faceți din curățenie și gătit un joc! În acest fel, nu numai că îi mențineți activi și implicați, ci îi învățați și cum să fie responsabili și curați.
    • Încurajați copiii de mici să învețe noi abilități. De exemplu, îi puteți învăța să sară, să facă origami, să cânte la un instrument muzical sau chiar să deseneze și să picteze.

Dieta poate stimula imunitatea

Este important să avem grijă de nevoile nutriționale ale copiilor noștri, însă trebuie să ne asigurăm că includem în dietă și alimente bogate în vitamine, care pot crește imunitatea, protejându-le organismul de germenii și virusurile pe care cei mici îi pot întâlni acasă, în parc sau la școală.

Pentru orice copil în creștere, proteinele sunt vitale pentru a construi și repara țesuturile și pentru a combate infecțiile virale și bacteriene. Doza zilnică de proteine, omega, zinc și fier poate fi ușor atinsă dacă obiceiurile alimentare ale familiei includ un consum regulat de carne cu un conținut scăzut în grăsimi, precum pui și pește. Ouăle sunt, de asemenea, importante în dieta copilului, la fel și nucile și semințele (dovleac, cânepă, chia și in), care conțin acid alfa-linolenic, forma vegetală a acizilor grași omega-3, aliați importanți împotriva bolilor.

Probioticele, de asemenea, nu trebuie să lipsească din alimentația copilului, întrucât ajută la crearea unui echilibru mai bun între bacteriile sănătoase și cele nesănătoase din stomac. O sursă bună de probiotice este iartul, chefirul, varza murată și alte murături. La răndul lor, prebioticele stimulează creșterea bacteriilor bune. Surse excelente de prebiotice sunt bananele, sparanghelul, usturoiul, anghinarea si ceapa.

Să nu uităm de fructe și legume. Acestea sunt bogate în antioxidanți care protejează celulele, dar sunt și o sursă bună de vitamine (vitaminele A, C, E, B2, B6, K) și minerale (potasiu, magneziu, zinc). Alimentele bogate în antioxidanți includ fructele de pădure și legumele verzi, cum ar fi broccoli, spanacul, varza, fasolea verde, mazărea, etc. Dintre toate vitaminele, vitamina C este esențială pentru creșterea imunității și poate fi găsită în citrice precum portocale, lămâi și grapefruit, dar și în căpșuni și broccoli.

Obiceiuri de zi cu zi, pentru o sănătate de fier

Unul dintre cele mai importante, dar neglijate obiceiuri este reîncarcarea bateriilor organismului prin odihnă. Un somn bun și odihnitor este crucial pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Și asta pentru că în timpul somnului, corpurile noastre se odihnesc, se regenerează și se vindecă. Somnul este o parte esențială a menținerii funcționării sistemului nostru imunitar. Rețineți că majoritatea copiilor au nevoie de 10-14 ore de somn neîntrerupt în fiecare zi pentru a-și menține sistemul imunitar puternic.

Un alt obicei sănătos pe care trebuie să îl transmitem copiilor noștri de mici este respectarea programului de masă. Organismul are nevoie de substanțe nutritive și energie pentru a îndepărta sau combate infecțiile, dar și pentru a dezvolta comportante alimentare sănătoase.

S-a demonstrat că nivelurile optime de vitamina D îmbunătățesc simptomele asociate afecțiunilor respiratorii, contribuind la creșterea globulelor albe din sânge, care sunt apărătorii sistemului imunitar. Asigurați-vă că cei mici petrec suficient timp în aer liber! Este o obicei sănătos pentru dezvoltarea sistemului osos, dar și pentru dezvoltarea cognitivă.

Una dintre cele mai dificile, dar importante sarcini a părinților este aceea de a promova importanța igienei corespunzătoare a mâinilor. A-i învăța pe cei mici să se spele pe mâini este o mare provocare, însă, ca orice obicei, are nevoie de răbdare și consecvență. Spălați-vă împreună pe mâini ori de câte ori intrați în casă, înainte de a vă așeza la masă și după utilizarea toaletei. Până la 80% dintre infecții se transmit prin atingere, deci este deosebit de important să-i învățăm pe copii să se spele pe mâini după ce strănută și după ce tușesc. Spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde poate elimina bacteriile și virusurile.

 

Surse:

https://health.clevelandclinic.org/how-to-boost-your-kids-immunity-heading-into-the-new-school-year/

https://www.parents.com/health/cold-flu/cold/boost-childs-immunity/

https://healthcare.utah.edu/the-scope/shows.php?shows=0_r7fztui7

https://www.healthifyme.com/blog/3-effective-ways-to-strengthen-your-childs-immune-system/

whatsapp