Bolile infectioase in sarcina

Bolile infecțioase și testele recomandate în sarcină

Distribuie

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei. Bucuria de a aduce pe lume un copil sănătos nu se compară cu nici nu alt sentiment. Iar pentru ca totul să decurgă fără probleme în cele nouă luni, atât în ceea ce privește sănătatea fătului, cât și a mamei, medicii obstetricieni recomandă evaluări periodice, care se fac în funcție de trimestrul de sarcină.

Ideal este ca orice sarcină să fie pregătită. Aceasta presupune ca înainte de concepție, viitoarea mamă să facă un set de teste și analize pentru a-și evalua starea de sănătate. Pe lângă examinarea clinică, evaluarea tensiunii arteriale, a glandei tiroide, a inimii și testul Babeș-Papanicolau, medicul specialist în obstetrică-ginecologie ar putea recomanda o serie de analize de sânge pentru diverse boli infecțioase. Printre acestea se numără varicela, rubeola, herpesul, infecția cu HIV, chlamidia, sifilis, gonoreea, toxoplasmoza și parvovirus B19 (care dă boala a cincea sau a „obrajilor pălmuiți”). Importante sunt și testele de urină, pentru a depista o eventuală infecție a tractului urinar. Odată depistate eventualele infecții cu diverse microorganisme, medicii pot recomanda anumite conduite medicale, anumite protocoale de monitorizare a sarcinii sau de naștere a viitorului bebeluș.

Dacă însă sarcina a apărut înainte ca o femeie să-și poate face un check-up al stării de sănătate, este bine ca aceasta să respecte cu strictețe recomandările specialiștilor în ceea ce privește testările și precauțiile pentru boli infecțioase. Aceasta pentru că există microbi care pot duce la avort spontan, malformațiile ale fătului sau alte complicații în sarcină. Iată ce teste se recomandă în funcție de trimestrul de sarcină!

Lista de boli infecțioase care pot fi periculoase pentru făt și mamă

În primul trimestru de sarcină, femeilor însărcinate le sunt recomandate (pe lângă hemoleucograma completă, testele pentru anemie, cele pentru evaluarea funcțiilor hepatice și renale, analizele de urină și analiza pentru RH), teste pentru următoarele boli infecțioase:

1.Rubeola. Dacă este contractată în timpul sarcinii, rubeola poate cauza malformații fetale. Dacă infecția s-a produs înainte de sarcină sau mama este vaccinată împotriva rubeolei, atunci nu există pericolul producerii malformațiilor din această cauză.

2.Hepatitele B și C. În cazul în care o femeie este infectată cu virusul hepatitei B sau C, acesta se poate transmite și fătului. Pe parcursul sarcinii, viitoarea mamă va avea nevoie de anumită îngrijire. La fel și fătul după naștere. După ce a venit pe lume, bebelușul poate primi vaccinul împotriva hepatitei B.

3.Toxoplasmoza. Infecția cu toxoplasma gondii este inofesivă în general, dar poate cauza probleme în sarcină dacă femeia se infectează cu câteva luni înainte de sarcină sau în sarcină. Dacă medicii depistează o infecție recentă, vor evalua starea fătului și vor recomanda tratament pentru a reduce riscul complicațiilor.

4.Sifilis, chlamidia și gonoreea. Acești microbi pot da complicații care pot afecta sănătatea mamei și a fătului. De aceea, aceste eventuale infecții trebuie depistate și tratate.

5.Citomegaloviroza. Citomegalovirusul se poate transmite de mamă la făt, mai ales dacă femeia însărcinată contractează pentru prima oară virusul în sarcină sau dacă se reinfectează în sarcină. Infecția cu citomegalovirus poate fi inofensivă, însă în anumite cazuri poate duce la decesul fătului sau la probleme congenitale precum icterul, microcefalia, greutatea mică la naștere, hepatosplenomegalia, convulsiile și întârzierea dezvoltării.

6.Infecția cu enterovirus. Enterovirusurile sunt extrem de frecvente, iar femeile însărcinate au o probabilitate mică de a se infecta cu acestea în timpul sarcinii. Dacă însă nu au imunitate ca urmare a unei contaminăpri mai vechi, ele se pot infecta și pot transmite virusul fătului. Nu există însă dovezi solide care să coreleze infecția fătului cu avort, moarte fetală sau malformații fetale.

7.Infecția cu virusul Epstein-Barr. Aceste virus face parte din familia virusurilor herpetice și este foarte frecvent. Se estimează că până la 35 de ani, majoritatea oamenilor vor avea anticorpi pentru acest virus care rămâne în organism în stare latentă. Dacă se activează în timpul sarcinii, poate duce la mononucleoză. Tratamentul constă în medicamente pentru controlul temperaturii și al durerilor de cap. Unele studii au asociat acest virus cu nașterea prematură și greutatea mai mică a fătului la naștere.

8.Varicela. Majoritatea femeilor însărcinate au anticorpi pentru virusul varicelo-zosterian, ceea ce înseamnă că au făcut infecția înainte de sarcină și sunt imune. Persoanele care nu au anticorpi pot primi anumite imunoglobuline, pentru pot preveni infecția și severitatea ei. Virusul poate trece la făt și nu cauzează probleme în cele mai multe dintre cazuri. Însă un procent mic dintre feți se pot confrunta cu probleme. Cel mai mare risc pentru făt îl prezintă infectarea mamei în primele luni sarcină, cu câteva zile înainte de naștere și la câteva după naștere.

9.Infecția cu parvovirusul B19 sau boala a cincea. Jumătatea dintre femei au anticorpi împotriva parvovirusul B19 ca urmare a contractării acestuia înainte de sarcină. Chiar dacă viitoarea mamă contractează prima oară virusul în sarcină, boala este moderată, iar bebelușul nu are probleme. Într-un procent mic de cazuri se întâmplă ca fătul să facă o anemie severă ca urmare a infecției, iar femeia să piardă sarcina.

10.Infecția cu herpes simplex. Această infecție pune probleme mai ales în timpul nașterii naturale. Din cauza localizării genitale,  virusul se poate transmite la făt și îi poate cauza probleme grave. De aceea, este posibil ca medicii să recomande cezariana. Însă există și terapii antivirale care se pot lua în sarcină pentru a reduce riscul erupțiilor în perioada nașterii și pe cel al apelării la cezariană. Cel mai problematic este atunci când mama contractează virusul herpes în timpul sarcinii. Dacă infecția este mai veche, fătul va primi prin placentă anticorpii mamei și va fi ferit de contractarea virusului.

11.HIV. Virusul imunodeficienței dobândite trebuie depistat pentru că există riscul ca acesta să se transmită fătului. Însă există tratamente care pot atenua acest risc.

12.Tuberculoza. Testul pentru bacilul tuberculozei trebuie făcut mamelor infectate cu HIV și celor care au stat lângă o persoană care suferă de tuberculoză.

O mare parte dintre testele recomandate în timpul sarcinii pentru bolile infecțioase fac parte din profilul TORCH care urmărește prezența anticorpilor pentru aceste boli infecțioase. Dacă anticorpii sunt prezenți, lucru ce atestă faptul că mama a avut infecțiile înainte de concepție, riscurile pentru mamă și făt sunt mai mici. Dacă însă infecțiile sunt contractate în sarcină, există riscul unor probleme de sănătate pentru făt precum creșterea întârziată a fătului, hepatosplenomegalia, icterul, trombocitopenia sau afectarea sistemului nervos central. De asemenea, unele infecții cresc riscul de avort, moarte fătului și pe cel de malformații.

În funcție de starea de sănătate a mamei și de anumite simptome, testele pentru boli infecțioase se pot face și în al doilea trimestru de sarcină.

În al treilea trimestru de sarcină, între săptămâna 35 și 37, se poate face un test special pentru infecția cu streptococul de grup B. Acesta este o bacterie care colonizează vaginul sau rectul, bacterie care poate fi transmisă fătului în timpul nașterii. Există anumite condiții care cresc riscul de infectare a fătului, iar în aceste situații, medicul va recomanda administrarea de antibiotic pe parcursul travaliului.

 

Surse:

www.webmd.com

www.acog.org

www.cdc.org

www.nhs.uk

www.babycenter.com