Ești pacient cu diagnostic oncologic?
Faci tratament și ai nevoie de HEMOGRAMĂ CU FORMULĂ înainte de fiecare ședință?
Te-ai gândit vreodată că de acest rezultat depinde reușita tratamentului și că nu îți poți permite să primești un rezultat eronat?
Bun sau rău, este vital să ai acces la un rezultat precis și real, dacă vrei să supraviețuiești!
Hemoleucograma este o analiză medicală extrem de complexă, cu nenumarate posibilități de eroare, de aceea contează enorm respectarea etapelor de lucru și este vital să nu fie ocolit nici un pas. De multe ori, medicii curanți oncologi nu acceptă efectuarea ei în alte laboratoare decât cele proprii secției de oncologie, dar ajung să facă excepții doar acolo unde se conving că rezultatele se corelează și confirmă tabloul clinic.
Valorile parametrilor măsurați în hemoleucogramă sunt în dinamică permanent, atât în perioadele de sănătate deplină, dar mai ales în timpul și sub influența tratamentelor administrate.
Cel mai important este că parametrii măsurați în hemoleucograma sunt corelați între ei, astfel încât este simplu pentru medic să își dea seama când un rezultat nu este corect și să recomande singura măsură eficientă: repetarea analizei la un alt laborator.
Aproape fiecare afecțiune, infectie bacteriană virală sau parazitară , inflamație, boală autoimună sau tumoră, generează modificări în hemogramă.
Anemia, leucemia, trombofilia – sunt afecțiuni ale sângelui care „vorbesc” prin hemogramă.
Afecțiunile hepatice, gastrointestinale, pulmonare sau renale, dau „semnale” în hemogramă.
Pentru a fi sigur că primești un rezultat real la hemoleucogramă este nevoie de mai mult decât să intri în primul laborator, fără să te informezi.
1. Este nevoie să vezi cum codul de bare cu numele tău se lipește pe eprubetă în fața ta, să fii sigur că primești rezultatul tău, nu al altcuiva.
2. Este nevoie ca vacutainerul (tubul) în care ți se recoltează să fie unul „de firmă” (aici chiar contează, nu e ca la tipul de mașină sau de telefon), nu unul „no name”, în care nu se știe ce anticoagulant este, cât este, sau cum se desprind particulele de plastic din pereții tubului și se amestecă cu proba ta.
3. Este nevoie ca tubul să se umple în cantitatea corectă, direct din venă, pentru a asigura raportul optim cu anticoagulantul din interior. Nu să se recolteze cu seringa și să se transfere sângele în tub, după recoltare.
4. Este nevoie ca tubul să fie agitat corespunzător, altfel apar cheaguri care duc la rezultate eronate.
5. Este nevoie de echipamente ale unor branduri cu tradiție. Sunt câteva în lume.
6. Este nevoie de un echipament 5 #DIFF, care citește formula leucocitară completă
7. Este nevoie de reactivi originali, nu de reactivi „compatibili”, ieftini și proști.
8. Este nevoie de control intern al echipamentului, efectuat zilnic, pe 3 plaje de valori de referință: valori normale, valori la limita LOW a intervalului de referință, valori la limita HIGH a intervalului de referință. Dacă etapa aceasta este sărită sau efectuată parțial, rezultatul tău, care are toate șansele să fie într-un interval patologic datorită bolii și tratamentului agresiv pe care îl faci, nu are nici o certitudine.
9. Este nevoie de calibrarea echipamentului și respectarea verificărilor tehnice conform indicațiilor producătorului.
10. Este nevoie ca specialistul care lucrează să fie unul cu experiență, care face asta zilnic și știe să (re)acționeze când ceva nu merge bine.
11. Este nevoie ca pentru toate acestea să existe înregistrări informatice salvate în echipament sau printate din aparat și arhivate, nu măzgălite într-un caiet.
12. Este nevoie de dovada transmiterii rezultatelor tale în sistemul informatic, după ce aparatul a citit codul de pe eprubeta ta (acela lipit în fata ta, despre care am scris la pct 1). Doar așa este eliminată orice sursă de eroare. Nu să le introducă cineva manual, din caiet, în timp ce vorbește la telefon.
13. Este nevoie să mergi mereu în același laborator în care ai încredere, care folosește același aparat, acelasi reactiv, aceeași metodă. Pentru tine, cel mai important este să vezi evoluția reală și să poți compara rezultatele
13 pași „simpli” care aduc noroc, nu ghinion.
Norocul de a avea un rezultat real.
Nu-i așa că nu mai pare simplu?
Ești pacient oncologic? Dacă ai făcut alegeri greșite în alimentație sau stil de viață, de data aceasta nu îți mai permiți să alegi greșit!
Alege informat, alege analize medicale de încredere și nu rata nici una dintre șansele care te pot ajuta să învingi boala.