Anual, bolile cardiovasculare și cancerul fac milioane de victime la nivel global. Aproape 18 milioane de oameni își pierd viața din cauza afecțiunilor inimii și vaselor de sânge, iar aproape 10 milioane au drept cauză a decesului diverse tipuri de tumori maligne.
Multe dintre aceste afecțiuni apar și pe fondul diabetului, obezității, sindromului metabolic sau inflamației, declanșate sau întreținute de un stil de viață nesănătos care include consumul crescut de carne, dulciuri concentrate, sedentarismul, stresul și munca până la epuizare.
Există și o componentă genetică in multe afecțiuni, care, deși nu poate fi eliminată, poate fi oprită să se manifeste adoptând un stil de viață sănătos și respectând un program de analize și teste regulate.
Începutul de an este ideal pentru un bilanț în ceea ce privește starea de sănătate. La ora actuală, pacientii care se informează constant au dobândit un bagaj de cunoștințe în domeniu și o cultură medicală care-i ajută să facă cele mai bune alegeri privind medicul, clinica, sau laboratorul unde merg pentru consultații, investigații și analize. Este vorba despre tiparul noului pacient cu competențe digitale, acela care înțelege că este extrem de important UNDE merge pentru tratament, dar mai ales pentru prevenție.
Pentru un bolnav cronic, care își cunoaște boala și are așteptări cunoscute când face investigații și analize, este cumva mai simplu și el poate să aibă dubii când află că, brusc, „s-a vindecat”. Acela este bolnavul care repetă analizele, de obicei în alt laborator, din dorința de a afla cum stau lucrurile, cu adevărat.
Mai greu este pentru o persoană sănătoasă în antecedente, care dorește să știe dacă toți parametrii biologici sunt în limitele admise și să depisteze din timp ceea ce nu se încadrează în „normal”.
Pentru acest tip de persoană, cu atitudine proactivă, este vital să primească rezultate de mare precizie, care pot fi livrate doar de către un laborator care investește permanent în performanță.
Mai mult ca în orice alt domeniu, piata serviciilor medicale este plină de furnizori care prestează și livrează servicii proaste, ce au la baza „ingrediente” proaste. Dacă pentru un aliment poate fi mai simplu să înțelegi cât de sănătos sau nociv este, citind eticheta și renunțând să îl cumperi dacă ți se pare că nu corespunde, în acest caz este imposibil să apreciezi cât de corect este rezultatul tău, deoarece „ingredientele”, în acest caz, sunt echipamentele medicale, consumabilele și reactivii și, nu în ultimul rând, specialiștii, cu mai multă sau mai puțină experiență. Toate aceste detalii sunt inaccesibile pentru consumator, iar diferențele între rezultatul final al actului medical corect executat, față de cel eronat, sunt uriașe, tocmai pentru că există diferențe mari între performanța echipamentelor, reactivilor și oamenilor.
Sunt 3 reguli de care trebuie să ții cont când alegi un laborator unde să îți faci analizele medicale:
- Prețul scăzut nu este un criteriu „pro”.
Niciodata calitatea nu este ieftină. În niciun domeniu. Mâncare, mașini, haine, călătorii, indiferent că sunt produse sau servicii, ce este bun, este scump. Fără excepție.
Cu atât mai mult sănătatea. Ai ales servicii medicale ieftine, ai facut deja primul pas spre sacrificarea celui mai de preț „bun”: sănătatea.
- Coada din fața laboratorului are un motiv.
Nu intra niciodata acolo unde nu este nimeni. Mergi la „pomul laudat” întotdeauna când alegi servicii medicale, deoarece lăudat înseamnă verificat și confirmat, tratat și vindecat, de mulți alții înaintea ta. Ocolește un laborator care este mereu gol și accesibil.
- Schimbă cât mai rar, de preferat deloc.
Odată ce ești convins și multumit de un laborator, rămâi fidel și mergi doar acolo. Este foarte important să te poți baza și trata dupa rezultatele primite și să poți compara variațiile valorilor biologice, în timp, iar asta se poate face doar dacă compari același tip de rezultate, obținute cu aceleași echipamente, reactivi și aceleași metode de lucru.
Din cele de mai sus trebuie să reții că, în medicină, nu există simultan IEFTIN, REPEDE și BINE.
Depinde doar de tine la ce ești dispus să renunți.
Cunoscând nevoia de servicii medicale integrate și caracterul interdisciplinar pe care îl au majoritatea afecțiunilor cronice, clinicile medicale de top oferă acces la laboratoare de analize medicale, departamente de imagistică și echipe competente de medici care pot interpreta rezultatele și pot face recomandări personalizate în privința stilului de viață și a tratamentelor performante, acolo unde este cazul.
Analizele și investigațiile care ar trebui făcute regulat trebuie să țină cont de sex, vârstă, dar și de diversele tipuri de probleme medicale existente în familie. Orice afecțiune depistată la debut poate fi vindecată cu succes sau ținută sub control pe termen lung.
La ora actuală, speranța medie de viață la nivel global este de 72, 6 ani. Ideal este ca aceasta să fie asociată și cu o stare bună de sănătate. Iar una dintre condițiile necesare pentru aceasta este evaluarea medicală periodică, tocmai pentru a surprinde orice afecțiune în stadiu incipient și a o trata cât mai bine.
Analize și investigații recomandate femeilor
Conform protocoalelor internaționale de screening, lista de analize și investigații recomandate femeilor ar trebui să se cuprindă în primul rând următoarele evaluări:
- măsurarea tensiunii arteriale- aceasta ar trebui făcută anual dacă valorile tensiunii arteriale sunt între 120/80 și 139/89 și la doi ani dacă valoarea este sub 120/80)
- testul Babeș-Papanicolau- trebuie făcut o dată la 3 ani, la femeile cu vârsta între 21 și 65 de ani, dacă acestea nu au colul uterin extirpat. După vârsta de 30 de ani, testul PAP poate fi însoțit de cel pentru HPV, odată la 5 ani. După vârsta de 65 de ani, testul Babeș-Papanicolau poate fi făcut la recomandarea medicului ginecolog.
- analizele pentru diabet- acestea includ evaluarea glicemiei și a hemoglobinei glicozilată Hb A1c (aceasta se face în funcție de valorile glicemiei)
- profilul lipidic- în această categorie, intră evaluarea colesterolului total, a HDL și LDL, dar și a trigliceridelor (profilul lipidic poate fi efectuat anual și se recomandă după 20 de ani femeilor care au în familie rude cu boli cardiovasculare și episoade de infarct sau AVC)
- analize pentru bolile cu transmitere sexuală- acestea se recomandă femeilor active sexual, după vârsta de 24 de ani și în situația în care există riscul contractării unor microbi cu transmitere sexuală (acestea pot include analizele pentru chlamydia și gonoree).
Pe lângă aceste analize și evaluări, este necesară efectuarea regulată a unei ecografii mamare, după 30 de ani și a mamografiei, după 40 de ani. Pentru femeile cu vârsta peste 50 de ani, se pot începe screeningul pentru cancer de colon (între 50 și 75 de ani, se pot face analizele de fecale și colonoscopia) și cel pentru cancer pulmonar (se poate face anual o tomografie cu doză mică de iradiere, între 55 și 80 de ani, de către persoanele care au fumat în medie un pachet pe zi, timp de 30 de ani, care fumează sau care s-au lăsat de fumat în ultimii 15 ani).
Utilă este și efectuarea regulată a unor ecografii precum cea abdominală sau tiroidiană, în funcție de recomandările medicului de familie sau de problemele medicale existente în familie. Din lista de evaluări recomandate femeilor după 65 de ani, face parte și efectuarea osteodensitometriei osoase, necesară pentru evaluarea riscului de osteoporoză.
Analize și investigații recomandate bărbaților
O parte dintre analizele de laborator care ar trebui făcute de către femei se regăsesc și în lista de evaluări recomandate bărbaților. Acestea sunt efectuarea profilului lipidic (colesterol total, HDL și LDL, trigliceride), evaluarea pentru diabet (glicemie și hemoglobină glicozilată), măsurarea tensiunii arteriale (anual, dacă acestea este între 120/80 și 139/89, și la doi ani, dacă este sub 120/80), screeningul pentru cancerul de colon și cel de plămâni.
În cazul bărbaților, din cauza riscului crescut de boală cardiovasculară, se impune efectuarea unei ecografii de inimă și aortă, mai ales după vârsta de 65 de ani la fumători.
Bărbații trebuie să țină cont de riscul de cancer de prostată care crește odată cu înaintarea în vârstă. Pentru evaluarea prostatei, ghidurile internaționale recomandă efectuarea regulată a unui test de sânge PSA (antigenul specific prostatic) după vârsta de 50 de ani și a tușeului rectal de către medicul urolog. Aceste investigații trebuie începute la 40 de ani dacă există în familie un istoric pentru cancerul de prostată.
Dacă riscul de cancer de prostată crește după 50 de ani, cel al cancerului testicular este mai mare între 20 și 54 de ani. De aceea, autoexaminarea pentru orice posibilă formațiune tumorală, dar și evaluarea medicală periodică pot face parte dintr-un stil de viață sănătos, dedicat prevenției.
Pe lângă aceste evaluări, sunt recomandate controlul anual la dermatolog și cel la oftalmolog, cancerul de piele, cataracta sau glaucomul fiind boli al căror risc crește odată cu înaintarea în vârstă, mai ales după 65 de ani.
Toate aceste analize și evaluări recomandate femeilor și bărbaților pot fi efectuate gratuit în cadrul clinicii Smart Medical, cu sau fără recomandare de la medic.
Pentru acces simplu și rapid la informație, toți pacientii Smart pot afla de aici despre PACHETELE DE ANALIZE MEDICALE configurate personalizat pe afecțiuni, vârstă sau sex.
Surse: