Nodulii tiroidieni sunt formațiuni care se dezvoltă la nivelul glandei tiroide. Conform estimărilor, nodulii tiroidieni sunt foarte răspândiți în populație: prevalența la palpare este de 2-6%, de 19-35% în urma ecografiei și de 8-65% din datele oferite de autopsie. Cei mai mulți noduli sunt benigni, în proporție de 95%, dar există și situații în care se diagnostichează nodului maligni. Cei mai mulți noduli apar la vârsta adultă. Rareori, nodulii apar la copii și adolescenți, iar în aceste cazuri, există un risc mare ca nodulii să fie maligni.
Tiroida reprezintă o glandă care face parte din sistemul endocrin uman, situată la nivelul gâtului. Rolul tiroidei este acela de a produce hormoni necesari pentru controlul metabolismului, dar și al altor funcții din organism. Astfel, glanda tiroidă, prin producția de T-3 și T-4 este implicată procesele de transformare a nutrienților în energie, în reglarea ritmului cardiac, a respirației, în controlul temperaturii, nivelului de colesterol și a ciclurilor menstruale la femei. În momentul apariției nodulilor, aceștia pot duce fie la scăderea secreției de hormoni, fie la creșterea acesteia, ceea ce afectează funcțiile organismului controlate și de glanda tiroidă.
Care sunt tipurile de noduli?
Nodulii tiroidieni pot fi de mai multe tipuri:
- noduli coloidali, care presupun acumularea de celule tiroidiene și apariția unor formațiuni benigne;
- chisturi tiroidiene, care sunt pline cu lichid și care sunt preponderent benigne;
- adenoame foliculare care sunt tot benigne;
- noduli maligni, care sunt mai rari, dar care pot semăna cu cei benigni.
Care sunt cauzele formării nodulilor tiroidieni?
Literatura medicală de specialitate menționează mai multe tipuri de cauze în ceea ce privește formarea nodulilor benigni. În primul rând, nodulii se formează ca urmare a acumulării de celule tiroidiene la nivelul tiroidei, situație care, de cele mai multe ori, duce la formațiuni benigne. Acești noduli pot fi total inofensivi, dar pot provoca și o secreție excesivă de hormoni tiroidieni, ceea ce duce la hipertiroidie. Chisturile tiroidiene umplute cu lichid pot apărea ca urmare a degenerării chisturilor benigne solide, iar medicii pot diagnostica la un pacient și chisturi care au componente solide și lichide. Chisturile sunt de obicei benigne, dar pot avea și porțiuni solide maligne.
Și inflamarea tiroidei care urmare a bolii Hashimoto poate duce la apariția nodulilor tiroidieni, ceea ce implică uneori scăderea secreției de hormoni și apariția hipotiroidiei.
Deficitul de iod sau anumite disfuncții tiroidiene pot duce la apariția gușei multinodulare, situație în care apare creșterea vizibilă în volum a glandei tiroide, din cauza prezenței mai multor noduli distincți.
Care sunt simptomele nodulilor tiroidieni?
De cele mai multe ori, nodulii tiroidieni nu produc niciun fel de simptom. În alte cazuri, prin perturbarea funcției tiroidei, prezența nodulilor tiroidieni se face simțită prin pierdere în greutate, transpirații abundente, nervozitate, accelerarea bătăilor inimii, semne ale hipertiroidiei. Unii noduli sunt mici ca dimensiuni, alții cresc în volum, devin vizibili și pot da dificultăți la înghițire, răgușeală și durere de gât. Alte consecințe ale nodulilor tiroidieni pot fi oboseala, uscarea pielii, intoleranța la frig, depresia, constipația și tulburările de memorie. Deși majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, există și un procent de 5% care pot fi maligni. De obicei, cancerul tiroidian evoluează lent, iar formațiunile tumorale sunt depistate când au încă dimensiuni mici. Însă există și situații rare când cancerele sunt depistate la pacienți cu noduli tiroidieni de dimensiuni mari, care cresc agresiv.
Ce investigații se fac pentru a depista și evalua nodulii tiroidieni?
Orice simptom sau suspiciune de nodul tiroidian ar trebui semnalată medicului endocrinolog. Acesta va recomanda o serie de analize și teste pentru a evalua nodulii tiroidieni și pentru a face recomandări medicale personalizate. Astfe, printre evaluările recomandate se numără:
- examenul fizic (medicul endocrinolog va palpa tiroida, va ruga pacientul să înghită pentru a vedea mișcarea nodulilor și va evalua simptomele de hipertiroidie sau hipotiroidie);
- analizele de sânge (prin acestea se evaluează nivelul hormonilor tiroidieni și al anticorpilor tiroidieni);
- ecografia tiroidiană (cu ajutorul dispozitivelor ecografice cu ultrasunete, medicii evaluează nodulii tiroidieni și se pot ghida pentru a efectua o prelevare de țesut din nodulii tiroidieni);
- biopsia aspirativă cu ac fin (cu ajutorul acestei metode, medicii prelevează probe de țesut și le trimit la laborator pentru a stabili tipul de țesut din nodul);
- scintigrafie tiroidiană (prin această investigație care presupune injectarea de iod radioactiv și fixarea sa la nivelul nodulilor, medicii pot evalua activitatea nodulilor).
Ce tratament se recomandă în cazul nodulilor tiroidieni?
În funcție de rezultatul testelor și analizelor, abordarea în cazul nodulilor tiroidieni este personalizată, în funcție de situația fiecărui pacient în parte. Astfe, medicii pot recomanda:
- monitorizarea activă: dacă nivelul hormonilor tiroidieni este normal, iar nodulii sunt benigni, medicii pot recomanda monitorizarea frecventă a formațiunilor. În multe cazuri, pacienții cu noduli nu au nevoie de niciun tratament toată viața.
- terapia hormonală: aceasta se recomandă dacă nodulii au modificat secreția de hormoni a tiroidei.
- iod radioactiv sau alte medicamente: acestea se recomandă în anumite cazuri de hipertiroidie.
- intervenția chirurgicală: aceasta poate fi recomandată în cazul nodulilor foarte mari care perturbă înghițirea și respirația. De asemenea, se recomandă extirparea nodulilor cu suspiciune de cancer pentru a fi evaluați histopatologic.
Surse: