testosteron - hormonul ambelor sexe

Testosteronul, hormonul important pentru ambele sexe

Distribuie

Testosteronul este un hormon extrem de important pentru funcționarea organismului uman. Deși multă lume ar fi tentată să creadă că testosteronul este un hormon specific masculin, acesta se regăsește la ambele sexe. Este adevărat că, în cazul bărbaților, nivelul de testesteron din organism este de câteva ori mai mare decât nivelul acestui hormon la femei.

În cazul bărbaților, testosteronul este produs de către testicule și glandele suprarenale, iar la femei, ovarele și glandele suprarenale sunt responsabile pentru producția de testosteron. În organism, testosteronul este produs din colesterol, iar nivelul său este controlat prin intermediul glandei hipofize de la nivelul creierului.

Hormonul testosteron are multiple roluri în organism, pe care le poate îndeplini dacă este în limite normale.

Care sunt valorile optime ale testosteronului?

Nivelul optim al testosteronului în organism diferă în funcție de sex, dar și de vârstă. Se știe că înaintarea în vârstă este asociată cu perturbări ale echilibrului hormonal, iar testosteronul este unul dintre hormonii ai căror secreție se modifică pe parcursul vieții.

Astfel, la copiii de sex masculin cu vârsta între 7 și 10 ani, nivelul optim este între 1,80 și 5, 68 ng/dl, la adolescenții cu vârsta între 13 și 17 ani, nivelul optim este între 208, 08 și 496, 58, iar după vârsta de 19 ani, nivelul optim de testosteron este între 265 și 923 ng/dl.

În cazul fetițelor cu vârsta între 7 și 10 ani, nivelul optim al testosteronului este între 2, 69 și 10, 29ng/dl, în adolescență, nivelul variază între 16, 72 și 31, 55, iar la maturitate, nivelul de testosteron la femei este între 15 și 70 ng/dl.

Ce roluri are testosteronul la bărbați și femei?

Pentru bărbați, testosteronul este principalul hormon sexual, cu multiple roluri atât în adolescență, dar și pe parcursul vieții. Astfel, testosteronul este implicat în:

 • dezvoltarea testiculelor și penisului;
 • producția de spermă;
 • nivelul libidoului
 • îngroșarea vocii în adolescență;
 • apariția părului facial și pubian;
 • dezvoltarea sistemului musculo-scheletal.

Deși este considerat hormonul masculin principal, testosteronul își pune amprenta și asupra organismului feminin, rolurile testosteronului fiind în funcționarea ovarelor, menținerea sănătății sistemului osos și funcționarea libidoului. Unele studii ar indica faptul că testosteronul este responsabil și pentru funcția cognitivă și starea de dispoziție.

Ce se întâmplă dacă nivelul de testosteron este sub cel normal?

În mod fiziologic, la bărbați, nivelul de testosteron scade cu 1-2% în fiecare an. Această situație diferă de îmbătrânirea fiziologică a femeilor, respectiv perioada de menopauză, însoțită de scăderea abruptă a nivelurilor de estrogen și progesteron. La bărbați, testiculele își reduc treptat producția de testosteron, iar glanda hipofiză trimite către testicule din ce în ce mai puține semnale pentru producția de testosteron. Aproximativ o treime dintre bărbații cu vârsta peste 45 de ani au un nivel scăzut de testosteron, însoțit de simptome precum:

 • pierderea și slăbirea masei musculare;
 • pierderea părului facial și corporal;
 • libidoul scăzut;
 • reducerea în dimensiuni a testiculelor;
 • infertilitate, prin scăderea cantității de spermă;
 • fragilizarea oaselor;
 • depresie, iritabilitate, reducerea capacității de concentrare;
 • oboseală;
 • disfuncție erectilă.

În cazul bărbaților care se confruntă cu un nivel scăzut de testosteron, valoarea de referință stabilită de Asociația Americană de Urologie este de sub 300 de ng/dl. În cazul acestor bărbați, medicii pot recomanda administrarea unui tratament pe bază de testosteron, pe care îl iau de obicei și pacienții care au trecut printr-un cancer testicular, cu extirparea testiculelor. Și întârzierea maturizării sexuale la adolescenți poate fi abordată prin terapie hormonală cu testosteron. Scăderea secreției de testosteron a fost asociată și cu obezitatea, sindromul metabolic, tumorile glandei hipofize, sindromul Klinefelter, dar și unele medicamente antidepresive sau narcotice.

Există și aspecte pozitive ale scăderii secreției de testosteron având în vedere că acest hormon este asociat cu riscul de a face cancer de prostată. În unele cazuri, tratamentele pentru tumorile prostatice vizează tocmai scăderea secreției de testosteron. Însă până la acest moment, nu există dovezi care să coreleze administrarea testosteronului cu un risc crescut de cancer prostatic.

În cazul femeilor, un nivel scăuzt de testosteron poate fi însoțit de libidou scăzut, fragilitate osoasă, depresie sau capacitate redusă de concentrare.

Ce efecte are un nivel crescut al testosteronului?

Persoanele care se confruntă cu un nivel crescut al testoseronului sunt de obicei cele care iau steroizi, hormoni sau alte substanțe pentru creșterea masei musculare și a performanței sportive. Simptomele care pot însoți excesul de testosteron sunt reducerea în dimensiuni a testiculelor, impotența, afectarea cardiacă, acneea, creșterea în volum a prostatei, hipertensiunea, hipercolesterolemia, insomnia, durerile de cap, îngrășarea, creșterea excesivă a masei musculare, riscul crescut de tromboză, afectarea hepatică, tulburările de dispoziție.

În cazul femeilor, creșterea nivelului de testosteron este deseori asociată cu prezența sindromului de ovar polichistic, situație care poate da menstruații neregulate, infertilitate, hirsutism, creștere în greutate, anxietate și depresie.

Cum se diagnostichează și tratează nivelul anormal de testosteron?

În funcție de simptome și istoricul medical al fiecărui pacient, medicul urolog în cazul bărbaților și cel ginecolog în cazul femeilor vor recomanda examenul clinic, alături de o serie de analize de sânge, dar și de investigații pentru a depista cauza deficitului sau excesului de testosteron. Astfel, analizele de sânge la bărbați pot include evaluarea testosteronului, a hormonului luteinizant, a prolactinei, hemoglobinei, a FSH-ului, hemoglobinei glicate și a estradiolului. În plus, se pot face ecografii, investigații prin rezonanță magnetică și osteodensitometrii.

În cazul bărbaților, în funcție de fiecare situație în parte, medicii pot recomanda administrarea de testosteron, însă numai după efectuarea unui set complet de investigații. Testosteronul se poate administra oral, injectabil, local, intranazal sau cu ajutorul unui dispozitiv amplasat sub piele. Terapia poate restabili nivelul optim de testosteron, dar e nevoie de evaluări periodice la 6-12 luni pentru a monitoriza evoluția cazului. Până la această oră, tratamentele s-au dovedit benefice pentru a restabili libidoul normal, funcția erectilă, densitatea minerală osoasă și pentru a combate simptomele depresiei la bărbați.

În cazul femeilor la care nivelul de testosteron scade o dată cu înaintarea în vârstă, tratamentele se fac la fel, doar la recomandarea medicului.

Deși există susținători ai administrarii de testosteron în scop antiageing, fără ca valorile să fie scăzute, totuși, potențialele efecte adverse nu sunt pe deplin cunoscute.

În schimb, anumite alimente precum ghimbirul, stridiile, rodiile, spanacul, kale, peștele gras, uleiul de măsline și ceapa au fost testate în studii ca fiind bune stimulente pentru creșterea producției de testosteron.

 

Surse:

www.urologyhealth.org

www.nhs.uk

www.health.harvard.edu

www.medicalnewstoday.com

whatsapp