Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice: cum se tratează

Distribuie

La ora actuală, sindromul ovarelor polichistice este o patologie frecventă în rândul femeilor aflate la vârsta fertilității. Unele studii indică o incidență de 10-12%, altele susțin că sindromul ovarelor afectează până la 20% dintre femeile tinere. Cel mai frecvent, sindromul ovarelor polichistice este diagnosticat între 20 și 30 de ani. Însă există și cazuri depistate în adolescență.

Ce este sindromul ovarelor polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice este de fapt un dezechilibru al hormonilor implicați în reproducere, dezechilibru care are o serie de repercusiuni la nivelul ovarelor, cu impact asupra sănătății întregului organism.

În mod normal, la vârsta maturității, ovarele sunt responsabile pentru producția unei varietăți de hormoni implicați în mecanisemele reproductive precum estrogenul, progesteronul, dar și în producția de hormoni androgeni precum testosteronul.

50% din cantitatea de testosteron produsă la nivelul organismului feminin provine din ovare. Atunci când ovarele produc cantități anormale de hormoni androgeni, pot apărea o serie de transformări la nivelul ovarelor, transformări care se înscriu în sindromul ovarelor polichistice. Din cauza excesului de androgeni, nu se mai produce ovulația normală, ceea ce duce la apariția unor simptome specifice ovarelor polichistice.

Sindromul ovarelor polichistice se caracterizează prin 3 aspecte importante:

 • prezența ciclurilor menstruale neregulate, ca urmare a lipsei ovulației;
 • excesul de hormoni androgeni, care duce de multe ori la exces de păr la nivelul feței și corpului
 • creșterea în dimensiuni a ovarelor, cu prezența a numeroase chisturi mici, foliculare, umplute cu lichid, care înconjoară ovulele.

Dacă o femeie se confruntă cu două din astfel de situații, atunci există o probabilitate mare ca aceasta să sufere de sindrom al ovarelor polichistice.

De ce apar ovarele polichistice și ce consecințe pot avea pentru sănătate?

Până acum, nu se cunosc exact cauzele sindromului ovarelor polichistice. Există cazuri în care acest sindrom apare pe fondul moștenirii genetice. Specialiștii au corelat prezența sindromului de ovare polichistice și cu un nivel crescut al hormonului insulină în organism. În mod normal, insulina este secretată de pancreas pentru a regla nivelul glucozei din sânge. Dacă mecanismele reglării glucozei sunt afectate, pancresul produce insulină suplimentară ceea ce duce la un nivel crescut. Iar acesta este implicat în producerea în exces a testosteronului, care întreține sindromul ovarelor polichistice. Și obezitatea a fost asociată cu prezența ovarelor polichistice. Însă există și femei normoponderale cu acest sindrom, la fel cum există și femei cu obezitate ale căror ovare funcționează corect.

Pe lângă infertilitate, sindromul ovarelor polichistice poate avea consecințe mai grave asupra stării de sănătate. Astfel, femeile cu sindrom de ovare polichistice au un risc crescut de a face următoarele afecțiuni, mai ales dacă se confruntă și cu obezitatea:

 • diabet (mai mult de jumătate dintre femeile cu sindrom de ovar polichistic fac diabet de tip 2 până la 40 de ani)
 • diabet gestațional (diabetul din timpul sarcinii crește pe viitor riscul de diabet de tip 2 la mamă și copil)
 • boli cardiovasculare;
 • hipertensiune;
 • hipercolesterolemie;
 • apnee de somn
 • accident vascular cerebral
 • depresie și anxietate

Simptomele sindromului de ovare polichistice

Mai mult de jumătate dintre femeile care sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice nu au simptome. Există însă o mare parte dintre cazuri care se confruntă cu semne și consecințe ale excesului de hormoni androgeni în organism. Aceste simptome sunt:

 • lipsa menstruației sau ciclurile neregulate;
 • dificultatea obținerii unei sarcini;
 • hirsutism (creșterea în exces a firelor de păr la nivelul feței, pieptului, spatelui și feselor);
 • îngrășarea;
 • subțierea părului și căderea excesivă a acestuia;
 • exces de sebum la nivelul feței sau acnee.

Cum se diagnostichează?

Toate aceste simptome trebuie semnalate medicului ginecolog. Acesta va examina zona pelvină, va face o ecografie pentru a analiza starea aparatului reproductiv, dimensiunea ovarelor, prezența chisturilor la nivelul ovarelor și grosimea endometrului (mucoasa uterină). Pe lângă examenul clinic și ecografic, medicul ginecolog va recomanda analize de sânge pentru a evalua nivelul hormonilor, glicemia, colesterolul și trigliceridele.

Tratamentul recomandate pentru femeile cu ovare polichistice

Abordarea cazurilor femeilor care se confruntă cu prezența ovarelor polichistice depinde de fiecare situație în parte. Astfel, dacă o femeie își dorește un copil și nu poate rămâne însărcinată, atunci poate primi din partea medicului specialist în medicină reproductivă tratamente pentru stimularea ovulației și recomandări în ceea ce privește stilul de viață. Adoptarea unei diete echilibrate și mișcarea pot duce la slăbire și la reglarea mecanismelor insulinice. În multe cazuri, schimbarea stilului de viață contribuie semnificativ la obținerea unei sarcini. Pe lângă aceste soluții, o alta ar fi drillingul ovarian, adică intervenția laparoscopică destinată distrugerii țesutului ovarian care produce testosteron în exces.

În cazul femeilor care nu doresc să rămână însărcinate, medicii ginecologi ar putea recomanda pilule anticoncepționale pentru a combate nivelul crescut de androgeni și acneea. În urma analizelor, unele persoane pot primi tratamente antidiabetice sau medicamente împotriva acneei și hirsutismului. Și scăderea în greutate ca urmare a dietei și mișcării poate îmbunătăți situația pacientelor cu sindrom de ovar polichistic care nu își doresc copii, dar care vor să scape de simptomele neplăcute.

 

Surse:

www.nhs.uk

www.cdc.gov

www.hopkinsmedicine.org

https://www.hsph.harvard.edu

www.womenshealth.gov

whatsapp