Cancerul de tiroida

Cancerul de tiroidă: cauze, simptome, tratament

Distribuie

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, peste 580 000 de persoane din întreaga lume au fost diagnosticate cu cancer tiroidian în 2020. Iar decesele cauzate de acest tip de cancer au depășit numărul de 43 000. Astfel, cancerul care afectează glanda tiroidă ocupă locul 9 în topul incidenței și locul 24 în privința mortalității prin cancer.

Ce este glanda tiroidă și cum apare cancerul tiroidian?

Tiroida este o glandă extrem de importantă pentru organismul uman. Are o formă de fluture, este situată la nivelul gâtului, sub mărul lui Adam și cântărește în jur de 16 grame la bărbați și 14 grame la femei. În ciuda dimensiunilor mici, glanda tiroidă are o mulțime de funcții importante în organism. Prin hormonii pe care îi secretă, glanda tiroidă contribuie la funcționarea metabolismului, prin controlul inimii, mușchilor și sistemului digestiv. Tiroida, prin secreția hormonală, este implicată și în procesele de creștere și dezvoltare. Tiroida funcționează corect dacă organismul primește suficiente cantități de iod din alimentație.

Cancerul tiroidian reprezintă formarea tumorilor maligne la nivelul glandei tiroide. Acestea apar mai ales înaintea vârstei de 30 de ani și după 60 de ani. Cancerul tiroidian este de 2-3 ori mai frecvent la femei decât la bărbați și este tratabil în majoritatea cazurilor.

Care sunt tipurile de cancer tiroidian?

Glanda tiroidă este compusă din mai multe tipuri de celule, două tipuri fiind predominante. Acestea sunt celulele foliculare (cele care se folosesc de iod pentru a produce hormonii tiroidieni) și celulele parafoliculare C (Cele care secretă calcitonina, hormonul implicat în metabolismul calciului).

Există trei tipuri principale de cancer tiroidian:

 • diferențiat (papilar, folicular și cu celule Hürthle)
 • medular
 • anaplazic (cu progresie rapidă).

Cancerul tiroidian papilar este cel mai frecvent și reprezintă cam 8 din 10 cazuri de cancer tiroidian. De obicei, afectează un singur lob al glandei tiroide, evoluează mai lent, dar se poate extinde către gnaglionii de la nivelul gâtului.

Cancerul tiroidian folicular reprezintă un caz din 10 și apare mai ales în populațiile care nu au un aport suficient de iod din alimentație. Acest tip de cancer tiroidian se poate extinde către plămâni și oase.

Cancerul cu celule Hürthle reprezintă 3% din cancerele tiroidiene și este mai dificil de diagnosticat și tratat.

Carcinomul tiroidian medular reprezintă 4 la sută din totalul cancerelor tiroidiene și se formează din celulele parafoliculare C. Poate fi sporadic sau familial (un sfert din cancerele tiroidiene medulare pot fi moștenite).

Cancerul tiroidian anaplazic este mai rar, aproximat 2% dintre cancerele tiroidiene fiind anaplazice. Se poate dezolvolta dintr-un cancer tiroidian folicular sau papilar și este nediferențiat, pentru că celulele maligne anaplazice seamănă cu cele sănătoase. Acest tip de cancer este mai greu de tratat și diseminează rapid către alte zone ale corpului.

Pe lângă aceste tipuri de cancere tiroidiene, există și forme mai rare precum limfomul sau sarcomul.

Care sunt cauzele cancerului de tiroidă?

Tumorile maligne tiroidiene încep să se formeze în momentul în care apar anomalii ale ADN-ului celulalar, iar celulele încep să se înmulțească necontrolat. Pentru că procesul normal prin care celulele bătrâne mor, iar unele noi le iau locul este perturbat, celulele vechi nu mai mor, cresc necontrolat și formează tumorile maligne.

Cauzele exacte ale modificărilor de la nivelul ADN-ului nu se cunosc, însă acestea pot fi influențate de factori de risc precum tiroidita, moștenirea genetică, expunerea la radiații în copilărie, obezitatea, polipoza adnomatoasă familială și acromegalia.

Care sunt simptomele cancerului de tiroidă?

Majoritatea cancerelor tiroidiene se tratează cu succes, mai ales dacă sunt depistate la debut. Printre simptomele care ar trebui semnalate medicului endocrinolog, simptome care ar putea anunța un cancer de tiroidă se numără:

 • prezența unui nodul sau umflături la nivelul gâtului (doar 1 nodul din 20 este malign, restul sunt de obicei benigne);
 • răgușeala care nu trece în câteva săptămăni;
 • durerea la nivelul gâtului;
 • dificultățile la înghițire.

Cum se diagnostichează cancerul de tiroidă?

Dacă o persoană se confruntă cu simptomele descrise, se impune vizita la medicul de familie. Dacă acesta suspectează o afecțiune tiroidiană, va recomanda vizita la endocrinolog. Specialistul endocrinolog va evalua pacientul, îl va examina clinic, îi va întocmi istoricul medical și va recomanda o serie de teste și analize pentru a stabili cu precizie tipul de cancer, stadiul și tipul de tratament.

Din seria de analize și investigații pot face parte ecografia tiroidiană, scanarea cu iod, radiografia pulmonară, tomografia, rezonanța magnetică și scanarea PET-CT. În plus, medicul ar putea recomand analiza corzilor vocale prin laringoscopie.

Pentru un diagnostic de precizie, se impune efectuarea biopsiei prin recoltarea de țesut din formațiunea suspectă sau prin analiza acesteia în laborator după ce a fost îndepărtată chirurgical.

Pentru a evalua funcția tiroidiei, medicul endocrinolog ar putea recomanda efectuarea unor analize de sânge ale hormonilor TSH, T3, T4, dar și ale tiroglubulinei și calcitoninei.

Cum se tratează cancerul tiroidian?

În funcție de rezultatele investigațiilor, echipa medicală multidisciplinară din care fac parte endocrinologul, oncologul, chirurgul, specialistul în imagistică, radioterapeutul și anatomopatologul stabilesc cea mai potrivită schemă de tratament pentru fiecare caz în parte.

Din protocolul de tratament al cancerului tiroidian fac parte:

 • intervenția chirurgicală (se poate extirpa parțial sau total tiroida);
 • tratamentul cu iod radioactiv (substanța radioterapeutică va fi ingerată și va distruge celulele maligne);
 • radioterapia externă, destinată distrugerii celulelor maligne;
 • chimioterapia și terapia targetată, cu medicamente destinate distrugerii celulelor cancerului tiroidian.

Supraviețuirea pe termen lung în cancerul tiroidian depinde de tipul de cancer, dar și de stadiul bolii. La ora actuală, 9 din 10 persoane supraviețuiesc la 5 ani acestui tip de afecțiune malignă. Iar o persoană din 4 tratată pentru cancer tiroidian se va confrunta la un moment dat cu un alt cancer precum cel de plămâni sau osos, tumori care pot fi tratate.

 

 

Surse:

https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/32-Thyroid-fact-sheet.pdf

www.cancer.org

www.nhs.uk

www.health.harvard.edu

www.thyroid.org

whatsapp