Mic-dejun

Micul dejun cea mai importantă masă din zi

Distribuie

Astăzi ai luat micul dejun?

Dacă raspunsul este NU, ar trebui să știi că ritmul alert al vieții cotidiene ne face, deseori, să ignorăm obiceiuri importante, care ar ajuta mult organismul să funcționeze la parametrii optimi. Dacă ne imaginăm metabolismul nostru ca pe un puzzle, ar trebui să avem grija să nu lipseasca nici o piesa, oricât de mică, dacă ne dorim un efect armonios și de durată.

De ce este micul dejun este atât de important?

Specialiștii în nutriție atrag atenția asupra faptului că micul dejun este cea mai importantă masă din zi și nu trebuie sărit sub nicio formă. Un start bun, încă de dimineață, vă ajută să faceți față solicitărilor de peste zi. În plus, o masă sănătoasă luată dimineața vă ajută în a nu mai consuma pe timpul zilei alimente care nu sunt atât de nutritive și sănătoase, dar pe care le consumați cu poftă doar pentru că vă este foame.

Pe de altă parte, studiile efectuate de-a lungul timpului au relevat o serie de avantaje ale servirii micului dejun, precum și o serie de dezavantaje ale ignorării lui.

Avantajele micului dejun

  • Aport de fructe și legume
  • O cantitate mai mare de fibre consumate
  • Aport de calciu zilnic mai mare
  • Consum scăzut de grăsimi nesănătoase în timpul zilei
  • Un indice al masei corporale mai mic
  • Creșterea performanțelor, mai ales în cazul copiilor

Dezavantajele ignorării micului dejun

  • Risc de supraponderabilitate
  • Cantitate mai mică de fructe și legume consumate
  • Risc mai mare de a consuma alimente nesănătoase pe timpul zilei

Ce este recomandat să consumăm la micul dejun?

  • Cereale cu un conținut mare de fibre (grâu integral, muesli, tărâțe, fulgi de grâu, biscuiți de grâu etc.)
  • Fructe și legume proaspete
  • Lactate cu un conținut scăzut în grăsimi
  • Sucuri fără adaos de zahăr

De altfel, nutriționiștii mai spun că micul dejun trebuie să ofere între 20% și 35% din energia zilnică de care are nevoie o persoană.

Alimentația sănătoasă contribuie și la prevenirea unor afecțiuni, prin urmare acordați o atenție sporită alimentelor pe care le consumați! Optați pentru fructe și legume, evitați alimentele bogate în grăsimi, sare și zahăr, acordați atenție cantității de mâncare pe care o consumați, hidratați-vă corect! Și, la fel de important, nu săriți peste mese! Orice abatere produce modificări la nivel de metabolism, iar în timp efectele încep să apară!

Pentru o dietă sănătoasă, adecvată stilului dumneavoastră de viață, adresați-vă specialiștilor!

Echipa de medici de familie și de gastroenterologi a Clinicii Smart Medical vă stă la dispoziție cu cele mai avizate recomandări și cu sfaturi personalizate!

 

Surse:

https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/why-you-should-eat-breakfast

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121474/

http://ceereal.eu/why-breakfast/importance-of-breakfast

whatsapp