Nasterea naturala versus cezariana

Cezariană sau naștere naturală?

Distribuie

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 140 de milioane de femei nasc în fiecare an la nivel global. Se estimează că în fiecare zi, vin pe lume în jur de 385 000 de bebeluși, fie pe cale naturală, vaginală, fie prin cezariană. Majoritatea bebelușilor vin pe lume pe cale naturală, însă operațiile de tip cezariană rămân opțiuni pentru a naște: se estimează că, în Marea Britanie, un copil din 4 se naște prin cezariană, iar în SUA, procentul nașterilor prin cezariană este de 31%. În România, procentul nașterilor prin cezariană ajunge și la 90% în centrele private, viitoarele mămici optând pentru această formă de naștere.

Cum decurge nașterea naturală?

În mod normal, majoritatea femeilor sănătoase care duc la termen  sarcini fără probleme și au avizul medicul obstetrician pot naște pe cale naturală.

Nașterea propriu-zisă este precedată de travaliu, care debutează cu apariția contracțiilor. În prima fază, care poate dura între câteva ore și câteva zile, contracțiile sunt rare și neregulate, iar colul începe să se dilate treptat. În aceste momente, până la nașterea propriu-zisă, de ajutor pot fi exercițiile de respirație, masajul și băile calde.

Momentul apropierii nașterii este acela când colul se dilată cu aproximativ 4 cm, iar contracțiile devin regulate. Iminența nașterii pe cale naturală este anunțată și de ruperea apei, de prezența a 3 contracții regulate în decurs de 10 minute și de contracțiile dureroase. În aceste situații, se impun prezentarea într-un serviciu medical sau asistența oferită de o moașă.

Pentru ca nașterea naturală să se producă, e nevoie de o dilatare a colului uterin de 10 cm. La prima naștere a unei femei, dilatarea completă se produce în 8-12 ore, iar la următoarele, se poate instala mult mai repede, în 5 ore.

Pe tot parcursul travaliului, atât starea mamei, cât și cea a fătului sunt îndeaproape monitorizate pentru ca totul să decurgă fără probleme.

Dacă nașterea întârzie și travaliul de prelungește din diverse motive (bebelușul nu are o poziție bună sau mama nu are suficientă forță), medicii pot recurge la metode de a provoca nașterea precum administrarea de oxitocină (crește intensititatea contracțiilor) sau ruperea apei.

În situația în care apar dificultăți în expulzia bebelușului, medicii pot recurge la diverse tehnici precum folosirea forcepsului, a vacuumului sau epiziotomia (incizia perineului).

La ora actuală, nașterea vaginală se poate face și sub anestezie epidurală. Aceasta reduce durerile și stresul pe care viitoarea mamă le resimte în timpul travaliului. Există și anumite rezerve legate de anestezia epidurală, unele studii corelând-o cu nevoia de intervenții suplimentare precum forcepsul sau vaccumul, cu scăderea tensiunii arteriale la mamă și cu alte efecte adverse precum febra, durerea de cap, starea de rău și riscul de cateter urinar.

Beneficiile nașterii naturale:

Pentru că este forma naturală de a aduce pe cale un copil, nașterea vaginală este cea pentru care fac pledoarie mulți medici și pe care o aleg fără rezerve cele mai multe dintre mame. Printre avantajele nașterii naturale se numără:

  • refacerea rapidă după naștere;
  • expunerea bebelușului, în timpul expulziei naturale, la o serie de bacterii sănătoase, care îi stimulează imunitatea;
  • șanse mai bune pentru alăptare;
  • pregătire mai bună a plămânilor copilului pentru respirație;
  • reducerea riscului de complicații asociat operației cezariană.

Când se recomandă și în ce constă cezariana?

În ultimii ani, tot mai multe femei optează să nască prin cezariană, mai ales în clinicile private, unde achită integral costurile operației. Dincolo de opțiunile personale în ceea ce privește nașterea, intervenția chirurgicală prin care un bebeluș poate veni pe lume are câteva indicații clare, care țin cont de situația mamei și a fătului.

Printre motivele medicale care impun cezariana se numără:

  • poziția bebelușului (se face cezariană atunci când acesta nu este în poziția ideală pentru nașterea vaginală, adică atunci când nu este cu capul în jos);
  • bebelușul este prea mare pentru a putea veni pe lume pe cale naturală
  • sarcina multiplă;
  • prezența hipertensiunii în sarcină sau preeclampsia
  • anumite infecții care survin în ultima perioadă a sarcinii;
  • bebelușul este în suferință;
  • placenta previa sau placentă joasă;
  • travaliul nu avansează;
  • cordonul ombilical iese prin col înaintea bebelușului;
  • nașterile prin cezariană din antecedent.

De obicei, operația cezariană este planificată începând cu săptămâna 39 de sarcină. Intervenția durează în mod normal între 40 și 50 de minute și se face sub anestezie epidurală (rareori este nevoie de anestezie generală). Bebelușul este de obicei scos printr-o incizie orizontală, de 10-20 cm, sub linia bikinilor, și părinții îl pot vedea imediat după intervenție, dacă totul este în regulă. Recuperarea după cezariană durează mai mult decât cea de după nașterea vaginală, spitalizarea fiind de 3-4 zile. Anumite activități fizice sunt interzise o perioadă, până la controlul de la 6 săptămâni de după cezariană.

Ce beneficii și riscuri are cezariana

În comparație cu nașterea naturală, cezariana este pentru unele mămici o opțiune, pentru că nu este însoțită de durerea din timpul travaliului. Cezariana are și alte avantaje printre care:

  • riscul scăzut incontinență și disfuncții sexuale după naștere;
  • riscul scăzut ca bebelușul să fie privat de oxigen;
  • o probabilitate mai mică de traumatizare a bebelușului care se poate produce la expulzia vaginală.

Însă fiind o intervenție chirugicală, cezariana nu este lipsită și de riscurile de complicații care pot fi:

  • infecțiile
  • apariția cheagurilor de sânge și a sângerărilor;
  • riscul de afectare a vezicii urinare;
  • tulburări temporare de respirație ale bebelușului;
  • riscul de rănire a bebelușului ca urmare a inciziei uterine.

Multe femei se întreabă dacă pot avea parte de o naștere naturală după ce, la prima sarcină, au născut prin cezariană. Acest lucru este posibil, însă mama și bebelușul vor avea nevoie de o monitorizare specială pe parcursul travaliului.

Există anumite contraindicații ale nașterii naturale după o cezariană, iar acestea sunt: prezența unei incizii uterine verticale înalte, a unei rupturi uterine în antecedent sau a unei intervenții uterine de extirpare a unei fibroze. De asemenea, unii specialiști nu recomandă nașterea vaginală după două operații cezariană sau dacă viitoarea mămică naște la vârstă înaintată, are un index de masă corporală de peste 40, are preeclampsie sau o naștere în ultimele 18 luni.

 

 

Surse:

www.webmd.com

https://www.nhs.uk

www.who.int

www.cdc.org

www.ncbi.nlm.nih.gov

whatsapp