Helicobacter Pylori

Infecția cu Helicobacter Pylori, dificil de tratat

Distribuie

Infecția cu Helicobacter pylori apare atunci când bacteria cu același nume infectează stomacul și începe să atace mucoasa acestuia. În mod normal, mucoasa stomacului împiedică acidul gastric, necesar pentru digerarea alimentelor, să afecteze tractul digestiv, însă, în cazul infecției cu Helicobacter pylori, acidul gastric poate perfora mucoasa stomacului, conducând la gastrită, ulcer gastric, infecții și, uneori, cancer de stomac.

Majoritatea oamenilor se infectează cu Helicobacter pylori în timpul copilăriei. Odată intrată în organism, bacteria poate trăi în tractul digestiv timp de mai mulți ani, fără să cauzeze simptome sau disconfort. Există, însă, și cazuri în care infecția provoacă ulcerații în mucoasa stomacului sau în partea superioară a intestinului subțire – de exemplu, aproximativ 10% dintre persoanele cu Helicobacter pylori vor dezvolta ulcer, se arată în literatura de specialitate.

Infecția cu Helicobacter pylori este extrem de frecventă, fiind întâlnită la mai mult de jumătate din populația lumii. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor infectate nu prezintă absolut niciun simptom clinic și nici nu dezvoltă vreo complicație asociată acestei infecții, nici măcar gastrită. Pe de altă parte, există cazuri în care infecția conduce la ulcere în stomac sau chiar în prima parte a intestinului subțire (duoden) și la anumite tipuri de cancer de stomac. De asemenea, există dovezi care leagă această infecție de alte afecțiuni, cum ar fi anemia feriprivă (cauzată de deficitul de fier și deficitul de vitamina B12).

Atunci când apar, semnele și simptomele infecției Helicobacter pylori includ:

  • Durere abdominală puternică
  • Durerea abdominală este mai intensă când stomacul este gol
  • Greaţă
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Balonare
  • Scădere bruscă și neintenționată în greutate

Diagnostic precis: endoscopia cu biopsie gastrică

La ora actuală, medicii gastroenterologi utilizează mai multe teste și proceduri pentru a depista infecția cu Helicobacter pylori. Endoscopia superioară, cu prelevarea unei probe din mucoasa stomacului este cea mai precisă metodă de a depista infecția. Aceasta este o metodă invazivă și presupune un anumit disconfort, însă este și cel mai sigur mod de a afla dacă semnele și simptomele resimțite sunt cauzate de infecția cu Helicobacter Pylori. În plus, în timpul endoscopiei, medicul gastroenterolog examinează atent stomacul și intestinul subțire pentru a descoperi semne de gastrită sau ulcer gastric.

Opțiunile de diagnostic mai puțin invazive sunt determinarea antigenului din materiile fecale sau realizarea unui test de respirație, după înghițirea unei pastile cu uree. Pentru ca rezultatele acestor două teste să fie cât mai de încredere, se recomandă pacientului să nu ia medicamente care reduc acidul gastric timp de două săptămâni înainte de testare, nici antibiotice – cu patru săptămâni înainte de realizarea testului.

Testele de sânge (teste de serologie sau anticorpi) nu prea mai sunt recomandate din cauza riscului prea mare de rezultate fals pozitive, dar și pentru că testele de sânge nu pot spune dacă infecția depistată este una activă, curentă sau este o infecție din trecut.

Tratamentul pentru infecția cu Helicobacter pylori – o provocare

De obicei, tratamentul pentru infecția cu Helicobacter pylori implică administrarea unei combinații de două clase de antibiotice timp de 14 zile. Din păcate, creșterea rezistenței la antibiotice face ca această infecție să fie din ce în ce mai dificil de tratat.

Deși tratamentul este eficient pentru eliminarea infecției în aproximativ 80% din cazuri, dar rata de vindecare depinde de alegerea combinației potrivite de medicamente și administrarea corectă a medicației prescrise. În unele cazuri, medicul gastroenterolog poate recomanda mai multe cure de antibiotice diferite pentru eliminarea infecției cu Helicobacter pylori.

 

 

Surse:

https://www.health.harvard.edu/blog/h-pylori-a-true-stomach-bug-who-should-doctors-test-and-treat-2017040511328

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171

https://medlineplus.gov/ency/article/007501.htm

https://www.healthline.com/health/gastric-tissue-biopsy-and-culture#1

https://link.springer.com/article/10.1007/s10096-018-3414-4

 

whatsapp