Testul prenatal Panorama, pentru o sarcină fără griji

Distribuie

O sarcină vine ca o avalanșă de emoții puternice. Timp de nouă luni de zile, principala grijă a viitorilor părinți este modul în care se dezvoltă bebelușul lor, astfel încât să fie cât mai bine pregătit pentru viața extrauterină. Există numeroase modalități prin care femeile gravide se pot asigura că bebelușul lor crește și se dezvoltă în fiecare lună conform așteptărilor, cum ar fi ecografiile fetale, testele și analizele recomandate de medicul ginecolog. Unul dintre cele mai puțin invazive teste, dar și cel mai eficient în depistarea riscului ca bebelușul să sufere de anumite defecte congenitale este testul Panorama.

Testul Panorama este un test de screening prenatal, neinvaziv, sigur și eficient, care verifică riscul bebelușul de a suferi anomalii cromozomiale, analizând ADN-ul fetal. De fapt, acest test este singurul test de screening prenatal care poate face diferența între ADN-ul mamei și ADN-ul bebelușului, determinând riscul mamei de a avea un copil cu o anomalie cromozomială, cum ar fi Sindromul Down (trisomia 21), Sindromul Patau (trisomia 13) și Sindromul Edwards(trisomia 18).

Când și cui se recomandă testul Panorama?

Testul Panorama poate fi realizat începând cu săptămâna 9 de sarcină. De ce? Pentru că la aproximativ 10 săptămâni de sarcină, o parte din ADN-ul fătului pătrunde în sângele mamei, putând fi analizat cu ajutorul tehnologiei moderne și avansate care stă la baza testului Panorama. De obicei, este recomandat de medicii ginecologi ca test suplimentar în cazul în care rezultatele testelor de screening prenatale de rutină sunt neclare sau arată motive de îngrijorare. Cu toate acestea, testul Panorama este ideal pentru mamele care sunt îngrijorate cu privire la sănătatea bebelușului lor.

Reprezentanții Societății Internaționale pentru Diagnostic Prenatal (ISPD) afirmă că testul Panorama este potrivit pentru mamele de toate vârstele, îndeosebi pentru cele trecute de 35 de ani, care prezintă un risc mai mare de a naște un copil cu sindrom Down.

În prezent, testul Panorama nu este recomandat femeilor însărcinate cu tripleți sau chiar mai mulți feți,  femeilor care au obținut sarcina prin fertilizare in vitro, cu ovocite de la un donator, mamelor surogat cu sarcini multiple sau femeilor care au beneficiat de un transplant de măduvă osoasă.

Acuratețe și precizie în depistarea riscului de boli cromozomiale

Testul Panorama se realizează ca orice test de sânge. Procedura este simplă și rapidă, fără riscuri pentru bebeluș și pentru viitoarea mamă.

Studiile clinice au arătat că testul Panorama are o precizie excepțională pentru detectarea trisomiei fetale. În ceea ce privește sensibilitatea sau capacitatea de a identifica corect un copil cu o afecțiune specifică, testul detectează 99,9% dintre fetușii cu sindrom Down (trisomia 21), 96,4% dintre fetușii cu sindrom Edwards (trisomia 18), 99,9% dintre fetușii cu sindromul Patau (trisomia X), 99,9% dintre fetușii cu triploidie.

De asemenea, Panorama este un test util în depistarea micodelețiilor, adică lipsa unei porțiuni mici din structura unui cromozom, dar și a sindromului Turner (monosomia X), sindromului Klinefelter și sindromului triplu X.

Precizie în stabilirea sexului bebelușului

Testul Panorama are cea mai mare precizie în determinarea sexului copilului. Iar aflarea sexului nu este un simplu moft, ci poate ajuta inclusiv la stabilirea necesității realizării unor testări suplimentare. Este vorba despre situațiile în care mama este purtătoare cunoscută a unei afecțiuni genetice sau dacă există un istoric familial cunoscut al unei afecțiuni legate de cromozomul x, (de exemplu, distrofia musculară Duchenne).

Panorama a fost testul ales de peste 2 milioane de femei din întreaga lume, din peste 80 de țări.

 

Surse:

https://www.natera.com/womens-health/panorama-nipt-prenatal-screening/faq/

https://innermosthealthcare.com/info-for-you/first-trimester/panorama/

https://www.gynae-centre.co.uk/our-services/panorama-prenatal-test/

https://womensultrasound.com.au/panorama-prenatal-test/

 

whatsapp