recuperare post covid - smart medical

Reabilitarea respiratorie post COVID-19 prin kinetoterapie

Distribuie

Infecția COVID-19 afectează cu precădere plămânii și sistemul respirator, provocând în unele cazuri daune semnificative. La unele persoane, dificultățile în respirație și starea generală de rău pot continua timp de câteva săptămâni sau chiar luni după eliminarea infecției COVID-19 din organism. Aceste simptome manifestate după trecerea prin boală poartă numele de sindrom post-COVID sau COVID de lungă durata (long COVID) și înseamnă ca organismul nu și-a revenit complet după boală.

Recuperarea dupa infectia COVID-19 diferă de la o persoana la alta. În unele cazuri, simptomele post-COVID trec de la sine în câteva săptămâni și există situații în care poate fi nevoie de un program specific de recuperare, bazat pe fiziokinetoterapie și exerciții de respirație recomandate de un kinetoterapeut.

Cum se manifestă sindromul post-COVID?

Aproximativ 20% din persoanele care au avut infecție COVID-19 au prezentat simptome respiratorii după 5 săptămâni de la trecerea prin boală, iar aproximativ 10% au manifestat simptome după 12 săptămâni, arată o analiză publicată februarie 2021 in The Lancet. Un studiu anterior, publicat spre finalul anului 2020 în publicația medRxiv, a arătat că aceste simptome pot dura 6 luni sau chiar mai mult.

S-ar părea că adulții în vârstă și persoanele cu diferite afecțiuni cronice cunoscute au un risc mai mare de a manifesta simptome persistente ale COVID-19. Cu toate acestea, chiar și persoanele care nu au fost internate în spital și care au avut forme de boală ușoare pot prezenta simptome asociate sindromului post-COVID. Adesea, aceste simptome pe termen mai lung includ:

  • Oboseală
  • Dificultăți în respirație
  • Tuse
  • Dureri articulare
  • Dureri în piept

Uneori pot apărea și dificultăți de gândire și concentrare, depresie și anxietate, dureri musculare, dureri de cap, febră intermitentă, dar și bătăi rapide sau puternice ale inimii.

Recuperarea respiratorie, realizată sub îndrumarea kinetoterapeutului

Recuperarea funcției pulmonare este posibilă, dar poate necesita terapie și exerciții timp de câteva luni după tratarea infecției. Medicii pneumologi pot recomanda diverse tratamente și terapii pentru a reduce din intensitatea simptomelor, precum reabilitare pulmonară și exerciții de respirație pentru a crește capacitatea pulmonară. Aceste exerciții sunt asemănătoare cu cele recomandate fac parte din recuperarea obișnuită după orice boală respiratorie.

Unele exerciții de respirație pot fi realizate acasă, însă eventual după o discuție sau un consult de specialitate. Rolul specialiștilor în fizioterapie și kinetoterapie în stadiul post-acut al infecției COVID-19 sau în etapa de recuperare după boală rolul este axat în principal pe îmbunătățirea funcționării fizice și revenirea cât mai rapidă la viața și activitățile obișnuite. La fel de important, un program de reabilitare conceput de un kinetoterapeut va încerca să reducă riscul și severitatea viitoarelor infecții respiratorii.

Beneficiile exercițiilor de respirație

Oricine poate beneficia de pe urma practicării exercițiilor de respirație profundă, dar acestea joacă un rol deosebit de important în procesul de recuperare post-COVID-19. Respirația profundă poate ajuta la restabilirea funcției diafragmei și la creșterea capacității pulmonare. Scopul este ca orice persoană să capete abilitatea de a respira profund în timpul oricărei activități, nu doar în timp ce se odihnește, susțin specialiștii în domeniu.

Exercițiile de respirație profundă pot diminua, de asemenea, sentimentele de anxietate și stres, frecvente în cazul persoanelor care au prezentat simptome severe și au avut nevoie de intubare. Și calitatea somnului se poate îmbunătăți cu ajutorul acestor exerciții de respirație.

 

Surse:

https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/covid-19/post-covid-19-recovery

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/coronavirus-recovery-breathing-exercises

https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-procedures-and-tests/pulmonary-rehab

https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-and-shortness-of-breath

whatsapp