Numită și boala Hashimoto, tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună, în care sistemul imunitar atacă propriul organism, mai exact glanda tiroidă. Acest lucru poate duce la hipotiroidism, o afecțiune în care glanda tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni pentru a satisface nevoile organismului. Boala Hashimoto este cea mai frecventă cauză de hipotiroidism, afectează în principal femeile de vârstă mijlocie, dar poate apărea la bărbați și femei de orice vârstă și chiar la copii.
Situată în partea din față a gâtului, glanda tiroidă este un organ important, care influențează ritmul cardiac, temperatura corporală sau greutatea. Produce hormoni care sunt secretați în sânge și apoi transportați la fiecare țesut din corp. Hormonii tiroidieni ajută organismul să folosească energia (caloriile din alimente), să mențină temperatura corporală și să asigure funcționarea normală a creierului, inimii, mușchilor și a altor organe.
Cauzele tiroiditei Hashimoto
Deși nu se cunosc cauzele exacte ale tiroiditei Hashimoto, se crede că există mai mulți factori care joacă un rol cheie în declanșarea afecțiunii. Este vorba despre:
- Gene. Persoanele care au boala Hashimoto au adesea rude cu afecțiuni la nivelul tiroidei sau alte boli autoimune, fapt care sugerează o componentă genetică a bolii.
- Hormoni. Tiroidita Hashimoto afectează de aproximativ șapte ori mai multe femei decât bărbați, ceea ce sugerează că hormonii sexuali pot juca un rol important. Mai mult, unele femei au probleme tiroidiene în primul an după prima naștere, iar până la 20% dintre acestea dezvoltă în timp tiroidită Hashimoto.
- Nivel prea mare de iod în organism. Studiile sugerează că anumite medicamente și o cantitate prea mare de iod, un oligoelement necesar organismului pentru a produce hormoni tiroidieni, pot declanșa boala tiroidiană la persoanele sensibile.
- Expunere la radiații. Au fost raportate cazuri de boală tiroidiană la persoane expuse radiațiilor, inclusiv bombele atomice din Japonia, accidentul nuclear de la Cernobîl și tratamentul cu radiații pentru o formă de cancer de sânge numită boala sau limfomul Hodgkin.
Simptomele tiroiditei Hashimoto
Persoanele cu tiroidită Hashimoto pot manifesta simptome ușoare la debutul bolii, care pot evolua în ani de zile. Primul semn al bolii este adesea o glandă tiroidă extinsă. Aceasta poate face ca partea din față a gâtului să pară umflată și chiar să conducă la dificultăți de înghițire.
Alte simptome ale unei glande tiroide subactive, cauzată de tiroidita Hashimoto pot include:
- Creștere în greutate
- Oboseală
- Paloarea feței
- Dureri articulare și musculare
- Constipație
- Incapacitatea de a se încălzi
- Dificultate în a rămâne însărcinată
- Căderea părului sau subțierea firului de păr
- Perioade menstruale neregulate sau abundente
- Depresie
- Ritm cardiac încetinit
Diagnosticul tiroiditei Hashimoto
Medicul endocrinolog poate recomanda efectuarea mai multor teste pentru a confirma sau infirma o tiroidită Hashimoto persoanelor cu istoric de boli tiroidiene sau celor care manifestă următoarele semne și simptome: oboseală, piele uscată, constipație, guturai.
Diagnosticul bolii Hashimoto se bazează pe analiza semnelor și simptomelor resimțite și pe rezultatele analizelor de sânge care măsoară nivelurile hormonului tiroidian și hormonului stimulator tiroidian (TSH), produși în glanda pituitară:
- Analiza hormonilor. Testele de sânge pot determina cantitatea de hormoni produși de tiroidă și hipofiză. Dacă glanda tiroidă este subactivă, nivelul hormonului tiroidian este scăzut. În același timp, nivelul TSH este ridicat, deoarece glanda pituitară încearcă să stimuleze glanda tiroidă să producă mai mult hormon tiroidian.
- Testarea anticorpilor. Întrucât boala Hashimoto este o tulburare autoimună, cauza implică producerea anormală de anticorpi. Un test de sânge poate confirma prezența anticorpilor împotriva peroxidazei tiroidiene (anticorpi TPO), o enzimă care se găsește în mod normal în glanda tiroidă, cu rol important în producerea hormonilor tiroidieni. Din păcate, testul de anticorpi TPO nu este pozitiv la toate persoanele cu tiroidită Hashimoto.
În trecut, medicii puteau identifica o tiroidă subactivă (hipotiroidism), principalul indicator al bolii Hashimoto, numai în cazurile în care simptomele erau destul de avansate. Acum, însă, cu ajutorul testului TSH, medicii pot diagnostica tulburări tiroidiene în stadii precoce, adesea înainte de apariția simptomelor. Testul TSH este cel mai bun test de screening pentru tiroidita Hashimoto și joacă un rol important inclusiv în gestionarea hipotiroidismului, deoarece ajută la stabilirea dozei corecte de medicamente.
Tratamentul tiroiditei Hashimoto
Deocamdată, nu există un remediu pentru tiroidita Hashimoto, însă terapia de substituție hormonală poate regla nivelul hormonilor și poate restabili metabolismul normal. Numărul medicamentelor și dozajul exact sunt prescrise de medicul endocrinolog în funcție de: vârsta, greutatea, severitatea hipotiroidismului și existența altor probleme de sănătate.
Pacienții cu anticorpi TPO crescuți, dar teste normale ale funcției tiroidiene (TSH și tiroxina liberă – FT4) nu necesită tratament. Pacienții cu un TSH ușor crescut (hipotiroidism ușor) pot să nu aibă nevoie de medicație, însă ar trebui să repete testele după 3-6 luni. Pacienții cu hipotiroidism excesiv (TSH crescut și niveluri scăzute de hormoni tiroidieni) au nevoie de terapie de substituție hormonală.
Deoarece hormonii tiroidieni acționează lent în organism, pot trece câteva luni pentru ca simptomele să dispară și dimensiunea tiroidei să revină la normal. În cazurile în care tiroida nu-și reduce din dimensiuni, poate fi necesară înlăturarea acesteia.
Majoritatea pacienților cu tiroidită Hashimoto trebuie să urmeze tratament pe tot parcursul vieții.
Surse:
https://www.thyroid.org/hashimotos-thyroiditis/
https://www.webmd.com/women/hashimotos-thyroiditis-symptoms-causes-treatments#1
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hashimotos-disease/symptoms-causes/syc-20351855
https://www.endocrineweb.com/conditions/hashimotos-thyroiditis/hashimotos-thyroiditis-facts-tips