infectia urinara la barbati

Infecțiile urinare la bărbați: simptome, diagnostic și tratament

Distribuie

Infecțiile tractului urinar implică părțile corpului responsabile cu producția de urină și eliminarea acesteia din organism, adică rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. Într-o infecție a vezicii urinare, bacteriile invadează și continuă să se dezvolte în vezică. Uneori, bacteriile pot pune stăpânire pe rinichi sau pe tuburile care transportă urina de la rinichi la vezică.

Infecțiile tractului urinar sunt adesea clasificate în două tipuri, în funcție de localizarea lor în tractul urinar:

  • Infecții ale tractului urinar inferior. Includ cistita (infecția vezicii urinare) și uretrita (infecția uretrei). Sunt frecvent cauzate de bacteriile intestinale, care intră și contaminează tractul urinar inferior, de obicei prin răspândirea de la piele la uretră și apoi la vezică. Uretrita poate fi, de asemenea, cauzată și de microorganisme care sunt transmise prin contact sexual, inclusiv gonorea și Chlamydia. O altă formă de infecție urinară masculină este prostatita, care reprezintă o inflamare a prostatei.
  • Infecții ale tractului urinar superior. Implică ureterele și rinichii și includ pielonefrita (infecția renală). Infecțiile tractului superior apar atunci când bacteriile urcă în tractul urinar de la vezică la rinichi sau atunci când bacteriile purtate în fluxul sanguin se acumulează în rinichi.

Deși infecțiile vezicii urinare sunt mai frecvente la femei, ele pot apărea și la bărbați. Dintre infecțiile urinare care apar la bărbați, relativ puține afectează bărbații mai tineri. La bărbații cu vârste peste 50 de ani, glanda prostatică (o glandă situată aproape de uretră) se poate mări și bloca fluxul de urină din vezică. Această afecțiune este cunoscută sub numele de hiperplazie benignă de prostată și poate împiedica golirea completă a vezicii urinare, ceea ce crește probabilitatea ca bacteriile să se înmulțească și să declanșeze o infecție. Cistita este mai frecventă la bărbații care practică sex anal și la cei care nu sunt circumciși.

Printre factorii care cresc riscul de infecții urinare se numără obstrucția, cum ar fi cea cauzată de blocarea parțială a uretrei cunoscută sub numele de strictură uretrală.

Afecțiuni care pot fi legate de un risc crescut de infecție urinară la bărbați:

  • O prostată mărită (hiperplazie benignă de prostată)
  • Pietre la rinichi
  • Îngustarea anormală a uretrei (strictura uretrală)
  • O intervenție chirurgicală recentă la nivelul tractului urinar, cum ar fi introducerea unui tub (cateter) pentru a drena vezica sau o cameră mică pentru a examina vezica și uretra (cistoscopie)

Simptomele unei infecției urinare la bărbați

O infecție a tractului urinar provoacă de obicei una sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Urinare neobișnuit de frecventă
  • O nevoie urgentă de a urina
  • Durere, disconfort sau senzație de arsură în timpul urinării
  • Trezirea din somn pentru a urina
  • Durere, presiune sau sensibilitate în zona vezicii urinare (în mijlocul abdomenului inferior, sub ombilic)
  • Udatul patului (enurezis)
  • Urină care pare tulbure sau miroase urât
  • Sânge în urină (hematurie)
  • Febra ușoară, cu sau fără frisoane
  • Greață și vărsături
  • Durere în partea laterală sau superioară a spatelui

Diagnosticul infecțiilor urinare la bărbați

În timpul consultului medical, medicul urolog va analiza într-o primă etapă simptomele resimțite și eventualele episoade anterioare de infecții ale tractului urinar. Medicul poate cere și informații legate de istoricul sexual, inclusiv istoricul partenerului de boli cu transmitere sexuală, utilizarea prezervativelor și numărul partenerilor sexuali.

Ulterior, medicul va realiza o examinare fizică și va recomanda teste de laborator, pentru a determina globulele albe din sânge (celule anti-infecție), cât și eventualele bacterii. Scopul examenului rectal (tușeu rectal) este de a evalua dimensiunea și forma prostatei. La bărbații tineri care nu au prostata mărită, medicul urolog va recomanda o serie de teste suplimentare, pentru a identifica o anomalie la nivelul tractului urinar care crește riscul de infecție. Acest lucru se datorează faptului că infecțiile tractului urinar sunt relativ rare la bărbații tineri cu un tract urinar normal. Testele suplimentare includ pielografia intravenoasă sau tomografia computerizată (CT), ecografia sau cistoscopia.

Tratamentul infecțiilor urinare la bărbați

Tratate adecvat, cu antibiotice, majoritatea simtomelor asociate infecțiilor tractului urinar necomplicate încep să se îmbunătățească în câteva zile, boala fiind complet vindecată în aproximativ 7 zile. Rezultatele testelor de laborator ajută medicul să aleagă cel mai bun antibiotic pentru infecție. În cazul infecțiilor tractului urinar superior sau inflamarea prostatei, medicul poate recomanda un tratament cu antibiotice mai lung, de 3 sau chiar mai multe săptămâni.

Mulți bărbați cu infecții urinare datorate unei prostate mărite necesită realizarea unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta o parte a prostatei. Întrucât această intervenție chirurgicală poate îmbunătăți fluxul de urină, ea poate ajuta și la prevenirea infecțiilor ulterioare.

Prevenirea infecțiilor urinare la bărbați

Majoritatea infecțiilor tractului urinar la bărbați nu pot fi prevenite. Infecțiile urinare care sunt transmise prin contact sexual pot fi prevenite prin utilizarea corectă a prezervativelor. De asemenea, bărbații cu hipertrofie benignă de prostată pot elimina din dietă cafeina și alcoolul pentru a îmbunătăți fluxul de urină și pentru a preveni acumularea de urină în vezică, ceea ce crește riscul de infecție.

 

Surse:

https://www.health.harvard.edu/a_to_z/urinary-tract-infection-in-men-a-to-z

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cystitis/expert-answers/bladder-infection/faq-20058552

https://www.healthline.com/health/mens-health/uti-in-men#diagnosis

whatsapp