Decizia de a ne vaccina copiii

Distribuie

Decizia de a ne vaccina copiii, în contextul Săptămânii Mondiale a Imunizării (24 – 30 aprilie 2018)

Ultima săptămână a lunii aprilie este cunoscută la nivel global ca „Săptămâna Mondială a Imunizării”. Coordonată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), scopul este de a crește gradul de conștientizare în rândul populației privind importanța imunizării, de a îmbunătăți starea de sănătate a oamenilor de pe întreaga planetă, prin scăderea numărului de cazuri pentru bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare, dar și de a înlesni informarea și accesul la această procedură în țările subdezvoltate. Anual, 2-3 milioane de decese sunt evitate prin vaccinarea populației, înregistrându-se scăderi considerabile ale numărului de cazuri în boli precum: rubeolă, tetanos, difterie, tuse convulsivă, rujeolă, oreion și poliomielită. În același timp, din nefericire, la fiecare 20 de secunde înca se înregistrează decesul unui copil, cauzat de o maladie ce poate fi prevenită prin vaccinare.

Pe scurt… despre istoricul vaccinării

Variola a fost una dintre cele mai necruțătoare boli contagioase înregistrată încă din cele mai vechi timpuri, cu efecte devastatoare în Egipt, Imperiul Roman si Grecia Antică.

În secolul XVIII, în Europa mureau anual 400.000 de oameni. Acest lucru urma să se schimbe datorită lui Edward Jenner (1749-1823), un chirurg de țară din Berkeley, Anglia. Jenner a observat că mulgătoarele de la ferme, ce se îmbolnăveau de vaccina (variola vacilor), boală cu manifestări ușoare la om, nu se mai îmbolnăveau de variola umană cunoscută și ca vărsatul negru. În anul 1796, la o fermă din apropiere izbucnește o epidemie de vaccina și, astfel, Jenner are ocazia să demonstreze în practică teoria sa. Folosind pustulele unei femei bolnave de vaccina, administrează puroiul pe două mici incizii făcute pe brațul unui băiețel de opt ani, Phipps. După șase săptămâni, îl infectează deliberat pe Phipps cu variolă umană și observă că acesta nu se îmbolnăvește. Repetă experimentul inclusiv pe fiul său, având același rezultat.

Descoperirile sale au fost privite cu reticență până în a doua jumătate a secolului al XIX, când microbiologul Louis Pasteur demonstrează că bolile infecțioase sunt produse de microorganisme ce pot fi crescute și studiate și formulează teoria germenilor patogeni, în anul 1864.

În semn de omagiu față de Edward Jenner, propune denumirea de vaccin (după denumirea din latină a variolei la vaci: vaccinia) pentru procedurile medicale de protejare împotriva maladiilor, efectuate prin inocularea unei substanțe externe.

În anul 1967 se îmbolnăveau de variolă aproximativ 15 milioane de oameni, motiv pentru care Organizația Mondiala a Sănătății a desfășurat o campanie intensă de vaccinare și de informare cu privire la această boală. Ca urmare a acestei campanii, în 1977 variola a fost eradicată complet, iar de atunci nu a mai fost semnalat nici un caz.

Mai bine prevenim decât să tratăm…

Vaccinarea reprezintă o metodă de prevenție a bolii cu costuri mult mai mici decât confruntarea bolii în sine. Aceasta reprezintă răspunsul organismului uman la acțiunea de inoculare a unor antigene. Vaccinul conține doze mici de antigene lipsite de toxicitate si potență, care sunt capabile de a produce un răspuns imun în organism. Imunizarea se produce atunci când organismul, expus deliberat la un agent infecțios, este stimulat să producă anticorpi, fără a provoca însă boala.

Anual sunt înregistrate 1,5 milioane de decese ce pot fi evitate prin vaccinare. Imunizarea prin vaccin protejează copiii de complicații grave si boli precum oreionul, rujeola, rubeola, sifilisul sau tusea convulsivă.

Ca părinți și nu numai, trebuie să înțelegem corect sistemul de imunizare prin vaccinare. Studiile medicale făcute până în prezent demonstrează făra echivoc că acest proces funcționează și ne ajută să ne protejam atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru.[vc_single_image img_size=”full” alignment=”center” image=”id^10030|url^https://smartmedic.ro/wp-content/uploads/2018/07/grafic-imunizare.jpg|caption^null|alt^null|title^grafic-imunizare|description^null”]În Europa, 30 de țări au eradicat pe teritoriul lor aceste maladii. Acest lucru a fost posibil doar prin vaccinare, deoarece nu există tratament specific cu medicație antivirală pentru aceste boli. Asigurarea imunizării populației împotriva unui agent patogen e posibilă atunci când 90% din populație a fost vaccinată. Rata de vaccinare optimală, stabilită de Organizația Mondială a Sănătății este de 95%, iar o scădere sub pragul de 90% este considerată o amenințare la siguranța sănătății publice. În 2015, în România, acoperirea vaccinală împotriva rujeolei a scăzut până la 85.8% (doza I) și la 67% (doza II)

Din păcate, în Romania incă există epidemii de rujeolă și rubeolă, boli cu consecințe grave asupra copiilor, ce pot provoca chiar decesul. Între anii 2009-2013, România a fost țara cu cea mai mare scădere a ratei de vaccinare din Europa. Statisticile ne arata scăderi masive înregistrate la toate tipurile de vaccinare, dar în special la vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului și la cel pentru prevenirea tuberculozei.

Începând cu sfârșitul anului 2016, România s-a confruntat cu o epidemie de rujeolă ce a afectat până în prezent aproximativ 12 000 de persoane și a înregistrat peste 40 de decese. Este cea mai mare epidemie de acest gen din Europa și este cauzată de prezența scăzută a populației la programele de imunizare.

Pe lângă protecția individuală, beneficiul secundar al vaccinării este obținerea imunității la nivel de comunitate. O acoperire vaccinală ridicată înseamnă o protecție sporită a membrilor comunității împotriva bolilor transmisibile. De pildă, o rată de vaccinare ridicată reduce riscul de izbucnire a unei epidemii la care să fie expuși cei care nu sunt în măsură să fie vaccinați, precum nou-născuții sau persoanele cu boli cronice, care sunt mai vulnerabili.

O informare corectă poate salva vieți

Reticența vis-a-vis de vaccinul ROR (rubeola-oreion-rujeola) se datorează informațiilor incomplete și a zvonurilor create în jurul acestuia. Trebuie să știm că în anul 1998 un doctor englez, Andrew Wakefield, plătit de firme de avocatură ce erau interesate în a crea procese cu diferite companii medicale, a lansat un studiu efectuat pe un eșantion de 8 (opt) copii, în care arăta legătura dintre ROR și autism. Deși medicul a recunoscut ulterior că a falsificat rezultatele studiului său, fapt ce a dus la pierderea licenței de medic și a dreptului de a profesa, efectul de bumerang în rândul populației fusese deja creat.

Prezența unor compuși chimici în vaccin (Tiomersalul si Aluminium) cu scopul de conservare a vaccinului, reprezinta încă un factor de indecizie pentru mulți oameni, atunci când vine vorba de imunizare. Studiile ne arată că Tiomersalul este un component organic ce are în componența sa un atom de mercur cu rol de conservare a vaccinului și nu prezinta un risc pentru organismul uman. Aluminiul găsit în vaccin în proporție de 4,4 miligrame este mult mai scăzut cantitativ față de aluminiul ingerat de copil din alimentele cu specific baby formula și chiar din laptele mamei.[vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full” image=”id^10041|url^https://smartmedic.ro/wp-content/uploads/2018/07/poza-in-articol.jpg|caption^null|alt^imunizare_vaccin_copii|title^imunizare_vaccin_copii|description^imunizare_vaccin_copii”]Bolile copilăriei, în special rujeola, rubeola, oreionul, pot fi prevenite. Iar acest lucru se poate face prin vaccinare, urmând schema naţională de imunizare. Este important să ne informăm corect, din surse avizate, să ascultăm şi să punem în practică sfaturile şi recomandările specialiştilor şi să avem grijă de sănătatea copiilor noştri şi a celor din jurul nostru. Prin vaccinare îi ferim pe copii de îmbolnăvire şi îi ajutăm să crească într-un mod sănătos. Programele de vaccinare încep de la varstele mici. Numeroase studii efectuate de-a lungul anilor au arătat eficiența crescută a imunizării initiată in primul an de viată.

În ciuda beneficiilor dovedite ale vaccinurilor, anume că boli care au luat sute de milioane de vieți au fost eradicate, există numeroase voci anti-vaccin în spațiul public, care promovează informații care nu sunt fundamentate științific și medical și care pot influența negativ asigurarea unei acoperiri vaccinale optime. De aceea, orice decizie în legătură cu vaccinarea copiilor vostri trebuie luată cu responsabilitate, pe baza unor informații corecte, din surse avizate profesional și științific.

Este de datoria fiecăruia dintre noi de a ne informa, de a înțelege corect sistemul de imunizare prin vaccinare și de a nu crede în zvonuri sau studii incomplete legate de acest fenomen.

Smart Medical vă invită să fiţi parinti „open mind” şi să vă gandiţi de doua ori, înainte să blamaţi vaccinurile.

Pentru mai multe informații despre acest subiect, vă punem la dispoziție o echipă medicală documentată, în cadrul specialității de pediatrie, condusă de un medic pediatru cu experiență europeană!

Dr. Adina Butculeșteanu, medic specialist pediatru, iși împarte viaţa personală și profesională între două țări ale bătranului continent, împartășind apoi cu noi, spre beneficiul copiilor noștri, experiența acumulată într-un sistem medical cu tradiție şi respect pentru prevenție.

Este o șansă extraordinară pentru fiecare copil de a fi tratat „altfel” … cu mai puține antibiotice și mai puțină medicație în general, dar cu mai multă grijă și respect pentru prevenție și pentru o viață sănătoasă și echilibrată!

Copilul tau are nevoie de un pediatru Smart!

Surse:

www.who.int

www.cnscbt.ro

whatsapp