Hernia de disc Smart Medical Alexandria

Hernia de disc – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Distribuie

Ce este hernia de disc

Hernia de disc este o afecțiune de natură neurologică, ce apare la nivelul coloanei vertebrale. Mai exact, hernia de disc apare atunci când unul sau mai multe dintre discurile care susțin coloana se deplasează din pozița naturală și ajunge să exercite o presiune asupra nervilor coloanei vertebrale.

Discurile intervertebrale conectează oasele coloanei, numite vertebre, fiind alcătuite dintr-un țesut cartilaginos, mai moale în interior și mai dur în exterior. Acestea au un dublu rol, acela de a menține postura corectă, dreaptă, a coloanei vertebrale, respectiv acela de a proteja coloana împotriva șocurile la care este suspusă în timpul diferitelor activități fizice: sport intens – alergat, ridicat greutăți, dar și ca urmare a statului prelungit pe scaun, de exemplu.

În funcție de localizarea discurilor intervertebrale afectate, hernia de disc poate fi de mai multe tipuri. Deși poate apărea în orice zonă a coloanei vertebrale, cel mai adesea, hernia de disc apare la nivel cervical (în zona superioară a coloanei) și la nivel lombar (în partea de jos a coloanei).

Cauzele herniei de disc

De regulă, hernia de disc apare odată cu înaintarea în vârstă, din cauza deteriorării progresive a discurilor intervertebrale, care duce la deplasarea acestora. Însă, în contextul actual al societății moderne, în care munca de birou și statul prelungit pe scaun sunt larg răspândite, afecțiunea începe să fie diagnosticată tot mai des și la populația tânără.

Principalii factori de risc pentru apariția herniei de disc includ:

  • Masa corporală în exces – supraponderea sau obezitatea conduc la o presiune crescută asupra discurilor intervertebrale din partea inferioară a coloanei vertebrale;
  • Ocupația – locurile de muncă bazate predominant pe o activitate fizică intensă (ex. ridicări repetate de greutăți) cresc riscul de hernie de disc;
  • Moștenirea genetică – unele persoane moștenesc o predispoziție pentru dezvoltarea unei hernii de disc;
  • Traumatisme ale coloanei vertebrale
  • Sedentarismul

Simptomele herniei de disc

Uneori, hernia de disc poate fi asimptomatică, astfel încât diagnosticarea se poate face întâmplător pe baza unor examene imagistice. Totuși, de cele mai multe ori există manifestări fizice specifice.

Astfel, este foarte importantă consultarea unui specialist în cazul în care sunt observate următoarele simptome:

  • Dureri de picioare sau de brațe. Dacă hernia de disc apare în zona lombară, atunci sunt resimțite cel mai intens dureri la nivelul feselor, coapselor și care pot iradia în jos, la nivelul gambelor, al piciorului. În cazul în care este vorba despre o hernie de disc cervicală, de obicei, durerea se simte cel mai intens în zona umerilor și a brațelor.
  • Senzația de amorțeală sau furnicături. Cei care se confruntă cu o hernie de disc prezintă adesea amorțeală sau furnicături în zona corpului conectată cu nervii afectați.
  • Senzație de slăbiciune. Mușchii conectați cu nervii afectați au tendința să capate o slăbiciune, care poate să împiedice efectuarea normală a unor activități obișnuite: ridicarea de obiecte, ținerea lor în mână.

Diagnosticarea herniei de disc

Diagnosticarea herniei de disc implică de obicei o examinare fizică și un examen imagistic, care confirmă rezultatul examinării fizice și indică localizarea nervilor afectați.

În timpul examinării fizice, medicul de specialitate (neurolog, neurochirurg) va testa sensibilitatea la nivelul spatelui și va verifica dacă durerea persistă sau se intensifică în diferite posturi ale corpului, în care poziția picioarelor se modifică. Totodată, specialistul poate face și o verificare neurologică pentru a testa reflexele, cât de puternică este musculatura, capacitatea de deplasare, senzitivatea nervoasă.

Examenul imagistic include mai multe posibilități, în funcție de rezultatul examinării fizice:

  • Radiografie – deși nu poate detecta hernia de disc, radiografia poate ajuta la excluderea altor cauze care conduc la simptome similare herniei de disc;
  • RMN (Rezonanță Magnetică) – este utilizat pentru confirmarea diagnosticului, indicând localizarea și stadiul herniei de disc, respectiv nervii afectați ;
  • CT (Computer Tomograf) – este utilizat pentru confirmarea diagnosticului, arătând localizarea și stadiul herniei de disc;

Tratamentul herniei de disc

Tratamentul herniei de disc variază în funcție de severitatea afecțiunii și poate include tratament medicamentos, terapie fizică (fizioterapie, kinetoterapie), iar în stadii avansate, tratament chirurgical.

În cele mai multe cazuri, tratarea herniei de disc necesită tratament nechirurgical, care înseamnă evitarea pozițiilor care favorizează durerea, exercițiile fizice, masaj și medicație (analgezice, anti-inflamatoare, injecții cu cortizon), acestea ajutând la eliminarea durerii în decursul câtorva zile sau săptămâni.

Dacă simptomele nu dispar după o perioadă de șase săptămâni în care s-a urmat terapia recomandată, iar pacientul continuă să prezinte manifestări severe – senzație de amorțeală sau slăbiciune în zonele afectate, dificultăți în a sta în picioare sau a se deplasa, incontinență urinară sau fecală, medicul curant poate indica soluția chirurgicală.

Dacă experimentați simptome specifice herniei de disc sau ați fost diagnosticat cu hernie de disc, la Smart Medical Clinic puteți beneficia de consultații de specialitate și intervenții terapeutice pentru tratarea afecțiunii.

Surse:

www.nhs.uk

www.ncbi.nlm.nih.gov

my.clevelandclinic.org

whatsapp