tipuri de tuse

Cele mai comune tipuri de tuse la copii

Distribuie

Tusea provoacă adesea disconfort și iritabilitate la copii, iar părinților, multă neliniște și îngrijorare. Este important de menționat că o tuse ocazională nu înseamnă întotdeauna că există o problemă. Tusea este un reflex care protejează organismul copilului prin eliminarea mucusului, a substanțelor iritante și a infecțiilor din tractul respirator.

Copiii pot tuși de mai multe ori pe zi sau pot avea episoade de tuse care durează până la câteva săptămâni atunci când tusea este provocată de o infecție virală. Tusea care durează mai mult de două-trei săptămâni poate fi un simptom al unei probleme mai serioase și, prin urmare, necesită un consult medical.

Există mai multe tipuri de tuse

1. Tusea acută la copii

Aceasta este tusea care durează aproximativ două săptămâni și care trece de la sine. Majoritatea copiilor prezintă perioade scurte și repetate de tuse din cauza infecțiilor virale ale tractului respirator superior, cum ar fi răceala. Copiii preșcolari sănătoși aflați în colectivitate pot avea până la opt infecții respiratorii virale cu tuse în fiecare an, fiecare răceală durând aproximativ 10 zile.

În cazuri rare, tusea poate să apară din cauza unui corp străin în căile respiratorii. Acest lucru poate apărea după un episod de sufocare, episod care poate trece neobservat, în special la copiii mai mici. În aceste cazuri, trebuie consultat medicul.

2. Tusea cronică

Tusea cronică durează mai mult de două săptămâni și poate fi cauzată de astm, rinită alergică, reflux gastroesofagian sau alte cauze.

Cele mai frecvente tipuri de tuse cronică sunt:

    • Tuse uscată, ca și cum copilul ar “lătra”
    • Tuse convulsivă
    • Tuse însoțită de respirație șuierătoare
    • Tuse nocturnă
    • Tuse însoțită de febră
    • Tuse însoțită de vomă
    • Tusea provocată de afectiuni stomacale și esofagiene
    • Tuse persistentă
    • Tuse post-infecții virale
    • Tuse reziduală
    • Tuse iritantă
3. Tusea uscată, ca și cum copilul ar lătra

Acest tip de tuse este de obicei cauzat de umflarea căilor respiratorii superioare. De cele mai multe ori, este un simptom al crupului laringian, o boală infecțioasă caracterizată prin umflarea laringelui și a traheei. Copiii mai mici au căile respiratorii mici și, atunci când acestea se inflamează, pot îngreuna respirația. Copiii mai mici de 3 ani sunt cel mai expuși riscului de apariție a crupului, deoarece căile lor respiratorii sunt foarte înguste.

O tuse cauzată de crup poate începe brusc, adesea în miez de noapte. Majoritatea copiilor vor manifesta și o respirație zgomotoasă și aspră, în special, atunci când inspiră.

4. Tusea convulsivă

Tusea convulsivă(pertussis) este o infecție a căilor respiratorii extrem de contagioasă, cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Copiii cu pertussis vor avea atacuri de tuse violente, iar la sfârșitul accesului de tuse, vor inspira adânc, producând un sunet asemănător răgetului de măgar. Astfel, acest tip de tuse se mai numește, în termeni populari, tuse măgărească.

Tusea convulsivă poate să apară la copiii de orice vârstă, însă este extrem de periculoasă la sugarii sub 1 an care nu au fost vaccinați împotriva bolii – vaccinul face parte din vaccinul hexavalent (diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B), inclus în Schema Națională de Vaccinare la 2 luni, 4 luni și 11 luni.

5. Tusea însoțită de respirație șuierătoare

Atunci când tusea este însoțită de o respirație șuierătoare este posibil să fie inflamate căile respiratorii inferioare din plămâni. Poate apărea și în astmul bronșic sau în bronșiolită, dar și în cazurile în care un obiect străin blochează calea aeriană inferioară. Un copil care începe să tușească după ce a înghițit ceva, cum ar fi o jucărie mică sau mâncare, ar trebui dus de urgență la medic.

6. Tusea nocturnă

Numeroase tipuri de tuse se agravează noaptea. În timpul unei răceli, mucusul din nas și sinusuri poate aluneca spre gât și poate declanșa tuse în timpul somnului. Acest proces este perfect normal și reprezintă o problemă numai în cazurile în care tusea este atât de puternică încât nu permite copilului să doarmă. De asemenea, astmul poate declanșa tuse nocturnă, deoarece căile respiratorii tind să fie mai sensibile și mai iritabile noaptea.

7. Tusea însoțită de febră

Un copil cu simptome de tip tuse, febră moderată și secretii nazale are, cel mai probabil, o răceală obișnuită. Însă, tusea însoțită de o temperatură de 39°C sau mai mare poate fi cauzată de o pneumonie, în special dacă vorbim de un copil slăbit cu o respirație rapidă. În cazurile în care tusea este însoțită de febră mare trebuie mers de urgență la medic.

8. Tusea însoțită de vomă

Copiii tușesc adesea atât de mult încât declanșează reflexul de gag, făcându-i să vomite. De asemenea, voma poate apărea și la un copil răcit care tușește sau care suferă un atac de astm atunci când o cantitate mare de mucus ajunge în stomac și provoacă greață. Părinții nu au de ce să se îngrijoreze dacă episodul de vomă este unul singular. Însă, dacă vărsăturile persistă, trebuie consultat de urgență un medic.

9. Tusea provocată de afecțiuni stomacale și esofagiene

La unii copii, cauza tusei cronice este sucul gastric care urcă înapoi în gât. Afecțiunea se numește reflux gastroesofagian și poate apărea fără să provoace arsuri la stomac. Răgușeala poate fi un simptom la unii copii.

10. Tusea persistentă

Tusea cauzată de răceli virale poate dura câteva săptămâni, mai ales dacă un copil ia o infecție imediat după alta. Astmul, alergiile sau infecțiile cronice la nivelul sinusurilor sau căilor respiratorii pot cauza, de asemenea, tuse persistentă.

11. Tusea post-infecții virale

Adesea, după o infecție respiratorie virală, copiii sănătoși pot tuși săptămâni întregi. Nu există o terapie specifică pentru această tuse, care în cele din urmă dispare de la sine. Se pot administra medicamente împotriva tusei, însă acestea nu rezolvă întotdeauna problema.

12. Tusea reziduală

Este o tuse persistentă care nu are o cauză clară. Ocazional, persistă după o simplă infecție respiratorie virală. Tusea este în mod tipic uscată și repetitivă și apare de obicei numai atunci când copilul este treaz, nu când doarme. De asemenea, acest tip de tuse poate fi provocat și de un tic neuromuscular.

13. Tusea iritantă

Expunerea la fumul de țigară și la alți poluanți poate duce la tuse și poate agrava tusea asociată astmului sau rinitei.

Tratamentul tusei la copii

Majoritatea tipurilor de tuse sunt cauzate de virusuri și trec de la sine. Cum spuneam mai sus, tusea poate dura până la 2 săptămâni. De obicei, medicii nu prescriu antibiotice, deoarece acestea au afect numai împotriva infecțiilor cauzate de bacterii.

Medicamentele pentru tuse sunt necesare numai în cazurile în care tusea nu permite copilului să se odihnească. Ele ar putea opri tusea, dar nu tratează și cauza tusei. Tratamentul principal pentru tusea cronică trebuie să se bazeze pe afecțiunea care provoacă tusea și este prescris de medicul pediatru sau medicul de familie după examinarea amănunțită a copilului.

 

Surse:

https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/cough-in-children

https://kidshealth.org/en/parents/childs-cough.html

https://www.webmd.com/children/guide/cough-treatment#1

whatsapp