colesterolul si trigliceridele

Profilul lipidic: colesterol și trigliceride

Distribuie

Sfatul tuturor medicilor pentru orice persoană sănătoasă este să facă anual un set complet de analize. Din lista de analize care se recomandă în funcție de vârstă, sex, istoricul familial, eventualele boli prezente, nu lipsește profilul lipidic, adică testarea pentru colesterol (total, HDL și LDL) și trigliceride.

Se știe că valorile anormale ale acestora în sânge sunt factori de risc importanți pentru bolile cardiovasculare, principala cauză de deces din lume la ora actuală. Acestea fac în fiecare an aproape 18 milioane de victime în întreaga lume. Infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, principalele episoade cardiovasculare grave, pot fi evitate. Aceasta prin combinația ideală de teste regulate, stil de viață sănătos și administrarea de medicamente, la recomandarea medicului.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță cu totul specială din organismul uman. Aceasta este fie produsă în ficat, fie ajunge în corp prin consumul alimentelor de origine animală precum carnea, ouăle și lactatele. Organismul uman folosește colesterolul pentru reînnoirea celulară, pentru a produce substanțe vitale precum vitaminele și hormonii, pentru digestie și buna funcționare a sistemului nervos. Așadar, colesterolul este o substanță vitală, ale cărei limite normale contribuie la menținerea stării de sănătate. Colesterolul circulă prin sânge, iar valorile crescute ale acestuia pot afecta starea de sănătate prin creșterea riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Colesterolul este de două tipuri: LDL colesterolul “rău” și HDL dau colesterolul “bun”. În momentul în care colesterolul “rău” este crescut, iar cel “bun” este scăzut riscul apariției problemelor cardiovasculare crește. În plus, colesterolul (cel de tip LDL) se poate combina cu alte substanțe și se poate lipi de pereții arterelor, întărindu-i și îngustându-i. Astfel, apare ateroscleroza, un alt factor de risc major pentru infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral și boala arterială periferică.

Care sunt valorile de referință pentru colesterol?

Analizele pentru a evalua nivelul colesterolului se fac din sânge, iar nivelul acestuia este condiționat și de vârstă și sex. Astfel, o vârstă înaintată poate fi asociată cu colesterolul crescut. Bărbații sunt mai expuși decât femeile la acest fenomen.

În momentul în care se face profilul lipidic, se analizează colesterolul total, nivelul HDL și nivelul LDL.

  • Valoarea optimă a colesterolului total este una mai mică de 200 mg/dl. Între 200 și 240 mg/dl, se consideră bordeline crescut, iar peste 240 mg/dl este vorba de colesterol crescut.
  • Pentru HDL, valoarea optimă este de minimum 40 mg/dl, iar cea foarte bună este de peste 60 mg/dl. HDL sub 40 mg/dl este considerat un factor de risc crescut pentru bolile cardiovasculare.
  • Pentru LDL, valoarea optimă este sub 100 mg/dl, cea optimă la limită este între 100 și 129 de mg/dl, borderline crescut echivalează cu o valoare între 130 și 159 de mg/dl, crescut înseamnă 160-189 mg/dl, iar o valoarea foarte crescută este una de peste 190 de mg/dl.

Pe lângă aceste valori, este important și raportul dintre LDL și HDL.

Cum poate fi normalizat colesterolul?

Pentru prevenția bolilor cardiovasculare, se impune în primul rând adoptarea unui stil de viață sănătos. Acesta include reducerea consumului de produse de origine animală, a uleiurilor de palmier și cocos, renunțarea la fumat și combaterea sedentarismului. De altfel, toate recomandările vizează efectuarea a cel puțin 10 mii de pași pe zi, la care se pot adăuga exerciții ușoare cu greutatea corpului sau cu diverse accesorii de sport. În plus, un alt dușman redutabil pentru sănătate îl reprezintă excesul de glucide. Zahărul în exces favorizează producerea în exces a colesterolului “rău”, LDL, și reducerea nivelului de colesterol bun, HDL, cu un risc crescut de apariție a obezității și a diabetului. Extrem de periculos este și excesul de băuturi dulci, cu multe grăsimi, în această categorie intrând cafelele cu frișcă și mult zahăr.

În plus, în anumite situații, medicii ar putea recomanda medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol, precum statinele. De asemenea, se mai pot administra sechestranți de acizi biliari, inhibitori ai absorbției de colesterol, vitamine și acizi grași de tip Omega-3.

Ce sunt trigliceridele și care sunt valorile lor periculoase?

Trigliceridele sunt grăsimi pe care le produce organismul organismul uman sau pe care acesta le ia din alimentație. Cele mai multe trigliceride provin din alimente. Atunci când o persoană consumă alimente peste necesarul caloric zilnic, bea alcool sau face exces de zahăr, toate acestea sunt depozitate în celulele grase sub formă de trigliceride. De fapt, acestea sunt rezervele de energie ale organismului uman. În plus, trigliceridele mai au un rol: ficatul le combină cu colesterolul și alte substanțe numite lipoproteine, iar acest mix poate astfel să circule prin sânge, în tot corpul. La fel ca în cazul colesterolului, valorile crescute ale trigliceridelor devin periculoase pentru organism. Astfel, o valoarea crescută a trigliceridelor, asociată cu un nivel mare de LDL și un nivel sub normal de HDL crește riscul de ateroscleroză și boală cardiovasculară.

  • Valoarea normală a trigliceridelor este sub 150mg/dl
  • Valoarea borderline crescut este antre 150 și 199 mg/dl
  • Valoarea crescută este între 200 și 499 mg/dl
  • Valoarea foarte crescută este de peste 500 mg/dl.

Factorii de risc pentru trigliceridele crescute sunt abuzul de alcool, istoricul familial de hipercolesterolemie, obezitatea, menopauza, fumatul, diabetul netratat, excesul de zahăr, anumite medicamente precum diureticele, corticosteroizii și betablocantele, afecțiuni tiroidiene, renale sau hepatice. Pe lângă faptul că pot duce la infarct, accidente vasculare cerebral, sindrom metabolic și boala arterială periferică, valorile mari ale trigliceridelor cresc riscul de pancreatită, inflamație dureroasă și extrem de periculoasă a pancreasului.

În aceste condiții, evaluarea profilului lipidic nu trebuie să lipsească din lista de teste și analize recomandate anual adulților.

Cum pot fi menținute trigliceridele în limite normale?

Aceleași reguli importante care vizează scăderea colesterolului se aplică și în cazul reducerii nivelului trigliceridelor. Dintre acestea, fac parte cele 30 de minute de mișcare pe zi, consumul de fibre, reducerea grăsimilor și zahărului din dietă, controlul diabetului și al hipertensiunii arteriale, combaterea stresului și renunțarea la fumat. În plus, scăderea în greutate poate duce la normalizarea valorilor profilului lipidic, alături de somn și reducerea consumului de alcool. În situații grave, pacienții cu valori mari ale trigliceridelor pot primi medicație.

 

Surse:

https://www.who.int/

https://www.bhf.org.uk

https://www.heart.org

https://my.clevelandclinic.org/

https://www.medicalnewstoday.com/

whatsapp