Pietrele la rinichi sunt o problemă frecventă. Statisticile arată că una din zece persoane va face pietre la rinichi pe parcursul vieții. Și, cu siguranță, oricine a avut vreodată o piatră la rinichi știe cât poate fi de dureroasă eliminarea acesteia. Cu toate acestea, pietrele la rinichi nu provoacă, de obicei, daune permanente dacă sunt recunoscute în timp util. De cele mai multe ori, medicul nefrolog recomandă medicamente pentru durere și un consum mai mare de apă, pentru a ajuta la eliminarea pietrelor. Dacă pietrele se depun în tractul urinar, sunt asociate cu o infecție urinară sau provoacă complicații, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.
Numite și calculi renali, pietrele la rinichi sunt depozite dure din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor. Pot afecta orice parte a tractului urinar, începând cu rinichii și continuând cu vezica urinară. Adesea, pietrele se formează atunci când urina devine concentrată, permițând mineralelor să cristalizeze și să se lipească între ele.
Factori de risc pentru apariția pietrelor la rinichi
„Pietre la rinichi” este un termen care acoperă diferite tipuri de cristale solide mici, care pot avea cauze diferite. Unele sunt legate de infecțiile renale, în timp ce altele se formează pentru că există prea multe minerale în organism. Genele pot juca și ele un rol în apariția pietrelor la rinichi. 40% dintre persoanele care au pietre la rinichi au rude care suferă din cauza acestei probleme.
Diferite afecțiuni pot favoriza apariția pietrelor la rinichi:
- Persoanele cu greutate peste limită, obeze sau cu diabet zaharat au un risc mai mare de a face pietre la rinichi
- Gută. Această afecțiune dureroasă apare atunci când acidul uric se acumulează în sânge. Acest lucru determină cristalele să se formeze în articulații sau rinichi
- Chirurgie intestinală. Riscul de apariție a pietrelor la rinichi crește la persoanele cu anumite tipuri de intervenții chirurgicale de bypass gastric sau alte intervenții chirurgicale intestinale
- Această afecțiune crește nivelul de calciu din sânge și poate declanșa apariția pietrelor la rinichi
- Anumite boli de rinichi. Un exemplu este boala renală polichistică, caracterizată prin dezvoltarea unor chisturi în rinichi. La fel este și cazul rinichiul spongios medular, un defect congenital care determină formarea chisturilor în tuburile din rinichi
Riscul de apariție a pietrelor la rinichi poate fi redus!
Pietrele la rinichi pot fi prevenite printr-o dietă adecvată, bazată pe anumite alimente, un consum ridicat de apă și prin administrarea medicamentelor recomandate de medicul nefrolog.
Atenție la efortul fizic intens!
Exercițiile fizice intense pot ajuta la scăderea în greutate, dar pot favoriza și apariția pietrelor la rinichi. Pierderea apei prin transpirație duce la o producție mai mică de urină. Cu cât transpirăm mai mult, cu atât urinăm mai puțin, ceea ce permite mineralelor care provoacă pietre să se depună și să se lege în rinichi și în tractul urinar. Putem compensa pierderea apei din organism prin transpirație, printr-un aport crescut de lichide.
Alimentele bogate în oxalați și calciu trebuie consumate împreună
Oxalatul se găsește în mod natural în multe alimente, inclusiv fructe și legume, nuci și semințe, cereale, leguminoase și chiar ciocolată și ceai. Câteva exemple de alimente care conțin niveluri ridicate de oxalat includ: arahide, rubarbă, spanac, sfeclă, ciocolată și cartofi dulci. Aportul moderat al acestor alimente poate fi benefic pentru persoanele cu pietre la rinichi formate din oxalat de calciu, principalul tip de calculi renali.
Deși în teorie eliminarea alimentelor care conțin oxalați ar putea reduce riscul de apariție a pietrelor, aceasta nu este o abordare inteligentă pentru starea generală de sănătate. Majoritatea calculilor renali se formează atunci când oxalatul se leagă de calciu în timp ce urina este produsă de rinichi. Prin urmare, se recomandă consumul concomitent de alimente bogate în calciu și oxalat în timpul mesei. Procedând astfel, oxalatul și calciul sunt mai susceptibile de a se lega unul de altul în stomac și intestine înainte ca rinichii să înceapă procesarea, ceea ce face mai puțin probabilă formarea pietrelor la rinichi.
Alimentele bogate în purină trebuie consumate cu moderație
Un alt tip frecvent de pietre la rinichi sunt pietrele formate din cauza exesului de acid uric. Carnea roșie, organele de animale (ficat, splină), șunca, fructele de mare și crustaceele au concentrații mari de purină (acid uric). Excreția mai mare a acidului uric duce la scăderea pH-ului total al urinei, ceea ce înseamnă că urina este mai acidă. Concentrația ridicată de acid din urină favorizează formarea calculilor cu acid uric.
Odată apărută o piatră la rinichi, șansele ca altele să apară în viitor sunt foarte mari. Fără medicamentele potrivite și adoptarea unei diete potrivite, pietrele pot reveni. În plus, pietrele renale recurente ar putea fi, de asemenea, un indicator al altor probleme, inclusiv al bolilor renale. De aceea, este important, să consultăm un medic nefrolog și să urmăm întocmai indicațiile sale.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-stones/symptoms-causes/syc-20355755
https://www.webmd.com/kidney-stones/understanding-kidney-stones-prevention