boala cronica de rinichi

10 semne care ne ajută să recunoaștem boala cronică de rinichi

Distribuie

De cele mai multe ori, persoanele cu boală cronică renală nu manifestă semne și simptome specifice în fazele incipiente ale afecțiunii. Simptomele clare de afectare renală apar abia în stadiile avansate ale bolii, când rinichii încep să nu mai funcționeze sau când există cantități mari de proteine ​​în urină. Acesta este unul dintre motivele pentru care doar 10% dintre persoanele cu boli cronice de rinichi știu că au această afecțiune.

Există o serie de semne fizice ale bolilor renale, dar uneori oamenii le atribuie altor afecțiuni. În plus, boala cronică renală este o pierdere progresivă a funcției renale pe o perioadă de luni sau ani. Fiecare rinichi are aproximativ un milion de filtre minuscule, numite nefroni. Atunci când nefronii se deteriorează, rinichii încep să nu mai funcționeaze cum trebuie. Timp de o anumită perioadă, care variază de la persoană la persoană, nefronii sănătoși își pot asuma munca suplimentară. În timp, însă, dacă boala nu este descoperită și tratată corespunzător, tot mai mulți nefroni vor fi afectați, iar cei sănătoși nu vor mai putea să filtreze sângele suficient de bine pentru a ne menține sănătoși.

Când funcția renală scade sub un anumit nivel, medicii nefrologi stabilesc diagnosticul de insuficiență renală. Netratată, insuficiența renală poate pune viața în pericol. Din fericire, boala cronică renală poate fi tratată. Cu cât este depistată mai devreme, cu atât cresc șansele ca pacienții să fie tratați eficient și să ducă o viață normală.

O persoană își poate pierde până la 90% din funcțiile renale înainte de a prezenta simptome

Boala renală progresează de obicei în tăcere, distrugând adesea cea mai mare parte a funcției renale înainte de a provoca simptome. Majoritatea oamenilor prezintă simptome abia când afecțiunea este destul de avansată. Detectarea timpurie a funcției renale deficitare este crucială, deoarece permite un tratament adecvat înainte de instalarea insuficienței renale și a altor complicații.

Semnele unei afectări renale avansate includ oboseală, dificultăți de concentrare, scăderea poftei de mâncare, glezne umflate și prezența sângelui în urină. Analizele de sânge sau de urină simple, efectuate anual, pot evalua funcția renală și pot semnala o eventuală problemă.

Semnele de alarmă, asociate bolii renale cronice

Vă prezentăm mai jos 10 posibile semne de alarmă ale bolii cronice renale, care ar trebui să ne facă să mergem la un control la medicul nefrolog. Acesta va analiza cu atenție simptomele, istoricul familial de insuficiență renală și va recomanda testele și analizele necesare pentru stabilirea diagnosticului.

  1. Oboseală, lipsa de energie sau probleme cu concentrarea

O scădere severă a funcției rinichilor poate duce la acumularea de toxine și impurități în sânge. Acest lucru poate determina oamenii să se simtă mai obosiți și mai slăbiți și să se concentreze mai greu. O altă complicație a bolilor renale este anemia, care poate provoca slăbiciune și oboseală.

  1. Probleme cu somnul

Când rinichii nu mai filtrează corect sângele, toxinele se acumulează în sânge. Acest lucru poate afecta calitatea somnului. Există, de asemenea, o legătură între obezitate și bolile cronice de rinichi, iar apneea de somn este mai frecventă la persoanele cu boli cronice de rinichi, comparativ cu populația generală.

  1. Piele uscată și prurit (mâncărime)

Rinichii au mai multe funcții importante pentru organism. Îndepărtează deșeurile și lichidul suplimentar din corp, ajută la formarea celulelor roșii din sânge, ajută la menținerea oaselor puternice și acționează pentru a menține cantitatea potrivită de minerale din sânge. Pielea uscată și cu prurit poate fi un semn al unei anomalii a sistemului mineral și osos care însoțește adesea bolile renale avansate, atunci când rinichii nu mai sunt capabili să păstreze echilibrul corect de minerale și substanțe nutritive din sânge.

  1. Nevoia de a urina mai des

Nevoia de a urina mai des, în special pe timpul nopții, poate fi un semn al bolii renale cronice. Deteriorarea filtrelor din rinichi (nefronii) poate provoca o creștere a dorinței de a urina. Uneori, acest lucru poate fi, de asemenea, un semn al unei infecții urinare sau al unei prostate mărite la bărbați.

  1. Prezența sângelui în urină

Rinichii sănătoși păstrează celulele sanguine în organism atunci când filtrează deșeurile din sânge pentru a crea urină. Atunci când nefronii sunt deteriorați, însă, aceste celule sanguine pot pătrunde în urină, prin care sunt eliminate din organism. Pe de altă parte, prezența sângelui în urină poate semnala și existența unei tumori, calculi renali sau o infecție în organism.

  1. Urina acidă sau spumoasă

Spuma sau bulele excesive din urină, în special cele care dispar greu, după ce tragem apa la toaletă de mai multe ori, indică prezența proteinelor ​​în urină. Această spumă poate arăta ca spuma pe care o vedem atunci când batem ouăle, deoarece proteina obișnuită găsită în urină, albumina, este aceeași proteină care se găsește și în ouă.

  1. Pleoapele umflate și pungile de sub ochi

Proteinele din urină sunt un semn timpuriu al deteriorării nefronilor, care permit scurgerea proteinelor în urină. Pleoapele umflate și pungile de sub ochi se pot datora faptului că o cantitate mare de proteine se scurge ​​în urină.

  1. Glezne și picioare umflate

Scăderea funcției rinichilor poate duce la retenția de sodiu, cauzând umflarea picioarelor și a gleznelor (edem). Pe de altă parte, acest simptom poate fi, de asemenea, asociat și bolilor de inimă, bolilor de ficat și problemelor cronice ale venelor de la nivelul picioarelor.

  1. Pierderea poftei de mâncare

Acesta este un simptom foarte general, asociat mai multor afecțiuni. Trebuie reținut, însă, că o acumulare de toxine care rezultă din afectarea funcției renale, poate fi una dintre cauzele lipsei poftei de mâncare.

  1. Crampe musculare

Dezechilibrele electrolitice pot rezulta din afectarea funcției renale. De exemplu, nivelurile scăzute de calciu și fosfor pot contribui la crampe musculare.

Între 8 și 10% din populația adultă are o anumită formă de afectare a rinichilor și, în fiecare an, milioane de persoane își pierd viața din cauza complicațiilor legate de bolile cronice ale rinichilor. În condițiile în care majoritatea persoanelor cu stadii incipiente ale bolii cronice renale rămân nediagnosticate, de Ziua Mondială a Rinichilor, sărbătorită anul acesta pe 11 martie, facem apel la toată lumea să meargă regulat la medicul nefrolog și să-și făcă periodic analizele de rutină, pentru a-și evalua funcția renală.

 

Surse:

https://www.kidney.org/news/ekidney/august14/10_Signs_You_May_Have_Kidney_Disease

https://www.kidney.org/kidneydisease/global-facts-about-kidney-disease

https://www.worldkidneyday.org/facts/chronic-kidney-disease/

https://www.who.int/bulletin/volumes/96/6/17-206441.pdf

whatsapp