Importanța primei vizite a copilului la dentist

Distribuie

Anxietatea și frica dentară încep de obicei în timpul copilăriei și tind să se agraveze în timp. Acesta este motivul pentru care prima vizită a copilului în cabinetul stomatologic este atât de importantă. Este esențială pentru crearea unei relații între cel mic și medicul stomatolog și reprezintă fundația unui comportament sănătos cu privire la curățarea dinților și menținerea unei sănătăți orale optime la vârsta adultă.

Cariile dentare sunt considerate cele mai frecvente boli cronice ale copilăriei. Ele pot fi, însă, prevenite, iar un rol esential în acest sens îl au controalele stomatologice, începute cât mai devreme. Părinții ar trebui să meargă cu cei mici la dentist încă de la apariția primului dinte de lapte, în jurul vârstei de un an, astfel încât medicul stomatolog să observe dacă dințișorii cresc cum trebuie. La prima vizită, dentistul poate oferi informații valoroase despre cariile dentare de biberon, practicile de hrănire a sugarului, curățarea corectă a dinților și a gurii, folosirea suzetei, dar și despre obiceiurile de supt degetele.

Cu cât părinții amână mai mult mersul la dentist, cu atât crește riscul ca micuțul să aibă o sănătate orală precară. Bineînțeles, acest lucru depinde foarte mult și de alți factori, cum ar fi cât de des sunt curățați dinții copilului și dacă acesta consumă des dulciuri, bomboane și alte alimente cu un conținut ridicat de zahăr. Din păcate, statisticile nu sunt încurajatoare, întrucât 25% dintre copii au cel puțin o carie până la vârsta de patru ani.

Cum ne pregătim pentru prima vizită la dentist

De obicei, părinții au cele mai mari emoții cu privire la prima vizită a copilului lor la dentist, deci sfatul medicilor stomatologi pentru părinți este să se informeze din surse sigure și să-și păstreze calmul, astfel încât să le transmită celor mici încredere. De asemenea, este important să ofere, pe cât posibil, și un bun exemplu personal, să le arate copiilor că sunt relaxați și calmi ori de câte ori merg la dentist. În acest fel, copiii vor percepe mersul la dentist ca pe o experiență pozitivă.

Alegerea unui medic stomatolog, specializat în evaluarea și tratarea problemelor dentare la copii, este esențială în crearea unei prime experiențe cât mai plăcute în cabinetul de stomatologie.

Încă dinainte de a găsi medicul potrivit și de a stabili programarea, este deosebit de important ca părinții să le vorbească micuților despre “doctorul de dinți” și cum va verifica acesta dacă dinții lor sunt curați și sănătoși.

Există mai multe modalități de a pregăti copiii pentru prima vizită la medicul stomatolog, printre care amintim:

    • Există numeroase cărți cu personaje de vârsta copiilor care au grijă de dinții lor și care merg frecvent la medicul dentist pentru a verifica sănătatea dințișorilor
    • Jocurile de rol. Aceste jocuri pot face minuni în rezolvarea multor probleme, inclusiv tantrumuri. În timpul jocului vă puteți examina pe rând dinții în oglindă sau îi puteți număra reciproc. Pe lângă faptul că jocul îl va obișnui pe cel mic cu senzația unui examen dentar, cu siguranță îl va încânta să fie el “doctorul de dinți”

Vizita propriu-zisă la dentist

Primul consult dentar al copilului nu ar trebui să fie mult prea elaborat. Accentul se pune, mai degrabă, pe interacțiunea lui cu medicul stomatolog, cu asistentele medicale și cu mediul din cabinet. Inițial, medicul dentist îi va prezenta copilului cabinetul și aparatura și, dacă va simți că acesta se simte confortabil și este pregătit, va efectua și o examinare orală, poate chiar și un periaj profesionist. Totul depinde de disponibilitatea copilului și de cât de relaxat și confortabil se simte în timpul consultului.

La fel ca adulții, copiii ar trebui să meargă la medicul dentist la fiecare 6 luni. Unii stomatologi pot programa vizite mai des, de exemplu la fiecare 3 luni, în funcție de problemele dentare observate, dar și pentru a construi o relație bazată pe confort și încredere cu cel mic.

 

Surse:

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=a-childs-first-dental-visit-fact-sheet-1-1509

https://www.deltadentalins.com/oral_health/first-visit-to-dentist.html

https://www.webmd.com/oral-health/features/early-dental-visits

https://www.childrensdentalcaremi.com/importance-of-a-childs-first-dental-visit.php

whatsapp