Un somn bun este esențial pentru bunăstarea noastră mentală. O singură noapte de somn tulburat si neodihnitor conduce la schimbări de dispoziție, precum iritabilitate, nervozitate, oboseală, îngrijorare și tristețe. Astfel, nu este deloc surprinzător că problemele de somn, ca insomnia, somnul insuficient sau dereglarea regulată a somnului, sunt asociate cu anxietatea și depresia.
Anxietatea și depresia, care pot varia de la o stare de îngrijorare persistentă și tristețe până la un diagnsotic de boală psihică, sunt frecvente și dăunătoare. La nivel mondial, peste 264 de milioane de persoane de toate vârstele suferă de depresie, una din cauzele principale ale sinuciderii, după cum informează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Statisticile arată că tulbuările de somn sunt în creștere, iar înțelegerea numeroșilor factori de risc asociați cu anxietatea și depresia este deosebit de importantă pentru dezvoltarea intervențiilor de prevenire și tratament eficiente.
Despre tulburările de somn
Tulburările de somn se caracterizează prin tipare de somn anormale care interferează cu funcționarea fizică, mentală și emoțională. Iar stresul si anxietatea pot provoca o noapte albă, lipsită de somn, așa cum contribui și multe alte tulburări.
Insomnia este termenul clinic folosit de medicii specialisti pentru persoanele care au probleme cronice în a reuși să adoarmă, au dificultăți în a rămâne în starea de somn profund, se trezesc prea devreme dimineața sau se trezesc mult prea obosiți.
Alte tulburări comune ale somnului includ sindromul de apnee în somn (caracterizat printr-un sforăit puternic, produs de o cale respiratorie obstrucționată), somnambulism și narcolepsie (adormirea spontană). Sindromul picioarelor neliniștite și bruxismul (scrâșnirea și măcinarea dinților în timpul somnului) sunt afecțiuni care, de asemenea, pot contribui la tulburări de somn.
Să înțelegem legătura dintre tulburările de somn și anxietate
Legătura dintre somn și starea de spirit a fost îndelung analizată de cercetători și medici. De-a lungul anilor, s-a descoperit că persoanele cu insomnie au niveluri mai mari de depresie și anxietate decât persoanele care dorm normal. Ele prezintă un risc de 10 ori mai mare să facă depresie și de 17 ori mai mare să dezvolte anxietate. Cu cât o persoană suferă mai mult de insomnie și cu cât se trezește noaptea mai frecvent, cu atât sunt mai mari șansele de a dezvolta depresie.
În plus, persoanele cu sindrom de apnee obstructivă de somn, care se trezesc frecvent și pentru scurt timp pe parcursul nopții, au un risc de cinci ori mai mare de a suferi de depresie clinică, arată un studiu realizat pe aproape 19.000 de persoane. Cercetătorii consideră că acest lucru se datorează faptului că atunci când somnul este perturbat de mai multe ori poate modifica activitatea creierului și a substanțelor neurochimice care afectează starea de spirit și gândirea unei persoane.
Majoritatea dovezilor sugerează că relația dintre problemele de somn și anxietate și depresie este puternică și merge în ambele sensuri. Este o relație complexă întrucât atât somnul perturbat poate duce la schimbări emoționale, depresie clinică, anxietate și alte afecțiuni psihiatrice, dar și pentru că aceste afecțiuni pot de asemenea să afecteze calitatea somnului. De exemplu, îngrijorarea și senzația de încordare înainte de culcare pot îngreuna procesul de adormire, însă și insomnia, la rândul ei, poate duce, de asemenea, la mai multă anxietate.
S-a dovedit că tulburările de somn, în special insomnia, urmează anxietatea și preced depresia la unele persoane, dar sunt, de asemenea, un simptom comun al ambelor tulburări. De fapt, tulburările de somn sunt un semn distinctiv al persoanelor care suferă de anxietate și depresie.
În ceea ce privește mecanismele exacte care guvernează somnul, anxietatea și legătura lor cu depresia, cercetărorii bănuiesc că există o suprapunere în unele dintre procesele care stau la baza somnului și a emoțiilor. Unele aspecte ale somnului, precum variabilitatea modelelor de somn ale unei persoane și impactul acestora asupra funcționării și sănătății, sunt încă relativ neexplorate. Este nevoie de mai multe cercetări în domeniu pentru a îmbunătăți nivelul de înțelegere al acestor mecanisme.
Impactul lipsei somnului asupra stării de sănătate
Riscurile somnului necorespunzător asupra stării generale de sănătate se extind dincolo de oboseală. Lipsa de somn poate duce la performanțe slabe la locul de muncă sau la școală, risc crescut de accidentare și numeroase probleme de sănătate.
Pe lângă tulburările de anxietate și dispoziție, persoanele cu tulburări de somn prezintă risc crescut pentru dezvoltarea bolilor de inimă, insuficiență cardiacă, bătăi cardiace neregulate, atac de cord, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, diabet zaharat și obezitate.
Tratamentul tulburărilor de somn
Opțiunile de tratament pentru tulburările de somn includ medicina somnului și terapia cognitiv-comportamentală, care învață persoanele cum să identifice și să-și modifice comportamentele care perturbă calitatea somnului.
Opțiunile de tratament pentru o tulburare de anxietate includ, de asemenea, terapia cognitiv-comportamentală, precum și terapie medicamentoasă și tehnici de relaxare și meditație. Medicul specializat în somnologie sau psihoterapeutul pot recomanda unul sau o combinație a acestor tratamente.
Surse:
https://adaa.org/understanding-anxiety/related-illnesses/sleep-disorders