Majoritatea oamenilor folosesc zilnic calculatorul. Unii petrec câteva ore în fața monitorului, în timp ce alții stau mai mult de 8 ore pe zi la calculator, prin prisma jobului. Cu toții suntem, însă, afectați de efectele negative ale computerului asupra sănătății ochilor. Problemele oculare cauzate de utilizarea îndelungată a calculatorului sunt asociate sindromului privitului la calculator. Cercetările arată că între 50% și 90% dintre persoanele care lucrează la computer au ochii iritați și acuză des dureri de cap.
Adulții care lucrează în fața monitoarelor nu sunt singurii afectați de sindromul privitului la calculator. Copiii care se uită timp îndelungat la tablete sau folosesc des calculatorul pot manifesta probleme oculare, mai ales dacă nu își reglează corect nivelul de luminozitate sau nu mențin o postura corectă atunci când folosesc calculatorul.
Cum afectează calculatoarele vederea?
Sindromul privitului la calculator este similar sindromului de tunel carpian și altor leziuni repetitive de mișcare pe care le putem avea la locul de muncă. Acesta apare pentru că ochii fixează monitorul timp îndelungat și se poate agrava cu cât petrecem mai mult timp în fața calculatorului.
Atunci când lucrăm la calculator, ochii sunt în permanentă tensiune, ei fiind nevoiți să focalizeze și să refocalizeze imagini tot timpul. Ochii se mișcă înainte și înapoi în timp ce citim, ei reacționează la imaginile care se mișcă și se schimbă constant, schimbând focalizarea, trimițând rapid creierului diferite imagini. Toate aceste sarcini necesită mult efort din partea mușchilor oculari. Cititul pe un monitor este mult mai nociv decât cititul unei carți deoarece ecranul computerului vine la pachet cu o serie de factori perturbatori: contrast, licărire și stralucire. Mai mult decât atât, este dovedit că atunci când folosim un computer clipim mult mai rar, ceea ce conduce la senzația de ochi uscați și la estomparea periodică a vederii.
Munca la calculator devine din ce în ce mai grea pe masură ce îmbatrânim și pupilele devin mai puțin flexibile. În jurul vârstei de 40 de ani începe să dispară capacitatea ochilor de a focaliza obiecte apropiate și îndepărtate, afecțiune cunoscută sub numele de presbiopie.
Simptomele sindromului privitului la calculator
Intensitatea simptomelor depinde de nivelul abilităților vizuale ale fiecărei persoane în parte, precum și de timpul petrecut în fața ecranelor digitale. Problemele de vedere necorectate, cum ar fi miopia și astigmatismul, capacitatea ochilor de a focusa o imagine sau abilitățile de coordonare a ochilor și modificările produse de îmbătrânirea ochilor, cum ar fi presbiopia, pot contribui la dezvoltarea simptomelor vizuale atunci când utilizăm un computer sau un dispozitiv cu ecran digital.
Cele mai frecvente simptome asociate sindromului privitului la calculator sunt:
• Încordarea musculaturii oculare
• Dureri de cap
• Vedere neclară
• Ochi uscați
• Dureri de gât și umeri
Aceste simptome pot fi cauzate de:
• Iluminat slab
• Contrast puternic al monitorului
• Distanțe de vizualizare necorespunzătoare
• Postură incorectă
• Probleme de vedere necorectate
• O combinație a acestor factori
Multe dintre simptomele vizuale asociate sindromului privitului la calculator sunt temporare și se vor reduce dupa oprirea funcționării computerului sau utilizarea dispozitivului digital. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta abilități vizuale reduse și după încetarea utilizarii calculatorului, cum ar fi vedere încețoșată la distanță.
Cum este diagnosticat sindromul privitului la calculator?
Sindromul privitului la calculator poate fi diagnosticat printr-o examinare completă a ochilor. Testarea pune accent pe nevoile vizuale ale individului atunci când folosește computerul și poate include:
• Analiza istoricului medical al pacientului pentru a determina simptomele resimțite și prezența unor probleme generale de sănătate, medicamente luate sau factori de mediu care pot contribui la simptomele asociate utilizarii calculatorului
• Măsurători de acuitate vizuală pentru a evalua măsura în care vederea poate fi afectată
• Masurarea refracției (puterea refractivă totală a ochiului) pentru a determina puterea pupilelor necesară pentru a compensa eventualele erori de refracție (miopie, hipermetropie si astigmatism)
• Testarea modului în care ochii focusează o imagine, se mișcă și lucrează împreună. Pentru a obține o imagine clara și unică a ceea ce este privit, ochii trebuie să schimbe efectiv focalizarea, mișcarea și lucrul în echipă. Această testare ajută la identificarea problemelor care împiedică ochii să se concentreze eficient sau a problemelor care fac dificilă utilizarea ambilor ochi împreună.
Tratamentul sindromului privitului la calculator
Soluțiile pentru problemele vizuale asociate utilizării îndelungate a calculatorului sunt variate. De obicei, aceste probleme pot fi reduse printr-o îngrijire adecvata și periodică a ochilor și făcând mici modificari în modul de lucru în fața ecranelor digitale.
Îngrijirea ochilor.
În unele cazuri, se pot prescrie ochelari pentru a fi utilizați strict atunci când folosim calculatorul. În cazul persoanelor care folosesc deja ochelari de vedere pentru activitățile zilnice, se pot prescrie lentile cu diferite filtre, menite să protejeze ochii de efectele negative ale ecranelor digitale.
Unii utilizatori de computer întâmpină probleme legate de focalizarea sau coordonarea ochilor care nu pot fi corectate în mod adecvat cu ochelari de vedere sau lentile de contact. Este posibil să fie recomandat un program de terapie a vederii pentru a trata aceste probleme specifice. Terapia vederii, numita și antrenament vizual, este un program structurat de activități vizuale prescrise pentru îmbunătățirea abilităților vizuale. Aceste exerciții oculare ajută la remedierea deficiențelor în mișcarea ochilor, focalizarea și formarea ochilor și consolidează conexiunea ochi-creier.
Postura corectă la calculator.
Unii factori importanți în prevenirea sau reducerea simptomelor sindromului privitului la calculator au legatură cu modul în care folosim calculatorul: condițiile de iluminare, confortul scaunului, amplasarea materialelor de referință, poziția monitorului și utilizarea pauzelor de odihnă:
• Ecranul computerului. În mod optim, ecranul computerului ar trebui sa fie la un unghi de 15 – 20 de grade sub nivelul ochilor (aproximativ 11-13 cm), masurat de la centrul ecranului
• Materialele de referință – trebuie amplasate deasupra tastaturii și sub monitor. Dacă acest lucru nu este posibil, se poate folosi un suport de documente lânga monitor. Scopul este poziționarea documentelor, astfel încât să nu fie nevoie sa mișcăm capul pentru a privi din document pe ecran.
• Iluminatul. Poziționează ecranul computerului pentru a evita stralucirea, în special de la lumina soarelui sau de la geamuri.
• Ecranele anti-stralucire. Dacă nu există nicio modalitate de a reduce strălucirea din surse de lumină, luați în considerare utilizarea unui filtru de luciu pentru ecran. Aceste filtre scad cantitatea de lumină reflectată de pe ecran.
• Poziția scaunului. Scaunul trebuie sa fie confortabil și adecvat corpului. Înalțimea scaunului trebuie ajustată astfel încât talpile să stea drepte pe podea. Dacă scaunul are brațe, acestea trebuie ajustate pentru a oferi sprijin mâinilor în timp ce tastează. Încheietura nu trebuie să se sprijine pe tastatură!
• Pauzele de odihnă. Pentru a preveni disconfortul ochilor, se recomandă pauzele mici și dese. De exemplu, ochii au nevoie de odihnă timp de 15 minute după doua ore de utilizare continuă a computerului. De asemenea, la fiecare 20 de minute de stat în fața computerului, este recomandat să ridicăm privirea și să fixăm un punct la distanță timp de 20 de secunde – în acest fel permitem ochilor să se reorienteze.
• Clipitul. Pentru a reduce șansele de a dezvolta sindromul ochilor uscați, se recomandă să clipim frecvent, deoarece în acest fel păstrăm suprafața frontală a ochiului umedă.
Controlul periodic la oftalmolog și obiceiurile corecte de folosire a computerului pot ajuta la prevenirea sau reducerea simptomelor asociate sindromului privitului la calculator.
Surse:
https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/protecting-your-vision/computer-vision-syndrome
https://www.webmd.com/eye-health/computer-vision-syndrome#1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4170366/