Menstruația și tulburările de ciclu menstrual

Menstruația și tulburările de ciclu menstrual: care sunt cauzele întârzierilor, ciclurilor abundente și lipsei acestora

Distribuie

Ciclul menstrual este un proces fiziologic natural prin care trece corpul unei femei, pregătindu-se pentru sarcină. În mod normal, începând cu vârsta pubertății, în fiecare lună, ovarele eliberează câte un ovul. În același timp, uterul se pregătește pentru o eventuală sarcină și peretele său se îngroașă pentru a putea oferi suport embrionului. Dacă ovulul nu este fertilizat, mucoasa uterină este eliminată și astfel, apare sângerarea menstruală (aceasta este mucoasă uterină și sânge). Ciclul menstrual este coordornat de hormoni și durează în medie la 28 de zile. Însă un ciclu menstrual normal poate dura între 21 și 35 de zile.

Ciclul menstrual are mai multe etape:

1.Faza menstruală. Eliminarea sângelului menstrual durează între 3 și 7 zile, dar media este de 5 zile.

2.Faza foliculară. Aceasta durează de obicei din ziua a șasea până în ziua 14. În această perioadă crește secreția de hormoni estrogeni, ceea ce duce la îngroșarea endometrului. În același timp, hormonul de stimulare foliculară (FSH) va duce la dezvoltarea unor foliculi. Între zilele 10 și 14, unul dintre foliculi va forma un ovul.

3.Faza ovulatorie. În medie, în ziua 14, hormonul luteinizant va genera eliberarea ovulului.

4.Fază luteală. Această fază durează între zilele 15 și 28. După ce este eliberat din ovar, ovulul va pleca printr-o trompă uterină către uter. În această fază, crește secreția hormonului progesteron pentru a pregăti mucoasa uterină pentru o eventuală sarcină. Dacă ovulul este fecundat, produsul de concepție se va lipi de uter și astfel, se instalează sarcina. Dacă ovulul nu va fi fecundat, nivelul hormonilor estrogeni și progesteron scade, iar mucoasa uterină cu sânge va fi eliminată în timpul menstruației.

Prima menstruație apare de obicei la fetițe între 11 și 13 ani, dar poate apărea mai devreme, la 8 ani, sau mai târziu, chiar la 16. Primele cicluri menstruale sunt de obicei neregulate, iar pe măsură ce tânăra femeie se maturizează, și ciclurile se normalizează. Ciclurile menstruale încep să devină neregulate în perioada de dinaintea menopauzei, în perimenopauză, și se opresc în jurul vârstei de 50 de ani, când se instalează menopauza. Pentru că ciclul menstrual este o componentă importantă a funcționării corecte a organismului feminin, vizita regulată la ginecolog se impune tocmai pentru a monitoriza funcția reproductivă și a depista la timp orice problemă de sănătate.

Ideal este ca primul control ginecologic să fie făcut între vârsta de 13 și 15 ani. Vârsta primului consult nu trebuie să depășească 21 de ani. Consultul ginecologic regulat trebuie făcut regulat pe tot parcursul vieții, chiar și după instalarea menopauzei. În funcție de situația fiecărei paciente în parte, medicii ginecologi pot recomanda cu o anumită frecvență testul Babeș-Papanicolau, ecografiile vaginală și abdominală, testul pentru HPV (virusul responsabil pentru apariția cancerului de col uterin), colposcopia și evaluarea sânilor.

Există câteva simptome care preced și însoțesc menstruația, fără ca acestea să fie patologice. Acestea sunt tulburările de dispoziție, de somn, poftele alimentare, crampele abdominale, durerea de cap, balonarea, durerile de sân la palpare.

Există și simptome și situații legate de ciclul menstrual care trebuie semnalate medicului. Acestea sunt întârzierea primului ciclul după vârsta de 16 ani, oprirea bruscă a menstruației, menstruațiile mai abundente decât de obicei, durerile severe de abdomen, sângerările între menstruații, suspiciunea de sarcină, lipsa ciclului menstrual după 3 luni de la întreruperea pilulei contraceptive (fără o sarcină), stările de rău după utilizarea tampoanelor și sângerările după instalarea menopauzei.

Principalele cauze ale tulburărilor de ciclu menstrual

Durata ciclurilor menstruale, frecvența acestora, dar și fluxul menstrual pot fi perturbate de numeroși factori care țin atât de funcționarea aparatului reproductiv, de secreția hormonală, dar și de stilul de viață. Principala situație în care ciclurile menstruale se întrerup este sarcina.

Dacă excludem sarcina, ciclurile menstruale neregulate au drept cauze:

  • perimenopauza (perioada de dinaintea menopauzei, între 40 și 50 de ani)
  • insuficiența ovară primară
  • sportul în exces
  • disfuncțiile tiroidiene
  • nivelul crescut de prolactină
  • diabetul care nu este ținut sub control
  • nivelul crescut al cortizolului, hormonul de stres
  • tulburări ale glandelor suprarenale
  • contraceptivele pe bază de hormoni
  • anumite tratamente medicamentoase, cum sunt cele pentru epilepsie sau boli psihice

Printre factorii de risc ai ciclurilor abundente sau prelungite se numără:

  • sindromul ovarelor polichistice
  • fibromatoza uterină
  • polipii de endometru
  • adenomioza, afecțiune a țesutului endometrial care căptușește cavitatea uterină
  • dispozitivele contraceptive implantabile nonhormonale
  • boli sanguine precum leucemia
  • avortul spontan

Tot în capitolul “tulburări menstruale” se înscriu și durerile menstruale anormale care pot avea drept cauze endometrioza, anomaliile uterine, dispozitivele contraceptive implantabile, cicatricele ca urmare a bolilor cu transmitere sexuală precum gonoreea sau chlamidia.

Orice tulburare de ciclul menstrual trebuie investigată în afara controalelor ginecologice regulate. Aceasta pentru că în multe situații, poate ascunde, pe lângă situațiile menționate, și boli mai grave precum tumorile maligne.

 

Surse:

my.clevelandclinic.org

www.webmd.com

www.nhs.uk

www.nih.gov

www.kidshealth.org