Hepatita B continuă să fie un ucigaș tăcut

Distribuie

În general, oamenii știu foarte puțin despre hepatita virală, o boală a ficatului cauzată de 5 virusuri diferite. De fapt, majoritatea celor aproape 400 de milioane de persoane cu hepatite cronice B și C, cele mai grave forme de hepatită virală, nu știu că sunt infectate, după cum informează reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Acest lucru permite infecției să treacă neobservată și nediagnosticată, până când virusul a cauzat leziuni hepatice grave. Din această cauză, hepatita virală a devenit a șaptea cauză de deces la nivel mondial. Hepatitele B și C împreună provoacă aproximativ 80% din totalul deceselor cauzate de cancerul de ficat, fiind responsabile de pierderea a 1,4 milioane de vieți în fiecare an – mai mult decât HIV sau tuberculoza.

Hepatita virală reprezintă inflamația ficatului, cauzată de infecția cu unul dintre cele 5 virusuri hepatitice. Hepatita B este cauzată de virusul hepatitis B (VHB), poate provoca infecții cronice și crește riscul de deces din cauza cirozei și a cancerului hepatic.

Modalități de transmitere a hepatitei B

În zonele extrem de endemice, hepatita B se răspândește cel mai frecvent de la mamă la copil la naștere (transmisie perinatală) sau prin transmitere orizontală (expunere la sânge infectat), în special în primii 5 ani de viață. Dezvoltarea infecției cronice este foarte frecventă (în 95% din cazuri) la sugarii infectați în copilărie.

De asemenea, hepatita B se răspândește prin reutilizarea seringilor, prin expunerea la sângele infectat în saloanele de tatuat, saloanele de manichiură și cabinetele de stomatologie, dar și prin expunerea la fluide corporale infectate, cum ar fi fluide menstruale, vaginale și seminale. În plus, infecția poate apărea în urma anumitor proceduri medicale si chirurgicale sau prin utilizarea aparatelor de ras și a obiectelor similar, contaminate cu sânge infectat.

Virusul hepatitic B poate supraviețui în afara corpului cel puțin 7 zile, timp în care poate provoca în continuare infecții. Perioada de incubație a virusului hepatitic B este în medie de 75 de zile, dar poate varia de la 30 la 180 de zile.

Hepatita B – considerată un ucigaș tăcut datorită lipsei simptomelor

Inițial, majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatitic B nu prezintă niciun simptom care să fie considerat un semnal de alarmă. Există, însă, și cazuri de boală acută, în care pot fi observate urmatoarele semne timp de câteva săptămâni:

    • Urină închisă la culoare
    • Oboseală extremă
    • Greaţă
    • Durere abdominală
    • Îngălbenirea pielii și a ochilor

Hepatita B poate duce la insuficiență hepatică și chiar la deces

În unele cazuri, hepatita B cronică poate evolua în timp, uneori chiar zeci de ani, în ciroză și cancer la ficat. De fapt, una din trei persoane afectate de hepatită virală B și C prezintă riscul de a dezvolta cancer la ficat.

Statisticile furnizate de reprezentantii OMS arată că, în fiecare an, 900.000 de persoane își pierd viața din cauza infecției cu virusul hepatitic B. Iar faptul că numai 10% dintre persoanele care trăiesc cu hepatită B știu că au boala, arată că afecțiunea continuă să fie subdiagnosticată.

Tratamentul hepatitei B este pentru toată viața

Nu există un tratament specific pentru hepatita acută B. In schimb, infecția cronică poate fi tratată cu medicamente, inclusiv agenți antivirali orali. Tratamentul poate încetini progresia cirozei, reduce incidența cancerului hepatic și poate îmbunătăți supraviețuirea pe termen lung. Tratamentul recomandat pentru hepatita cronică B este pentru tot restul vieții, însă, numai un procent mic, între 10% si 40%, din persoanele cu infecție cronică va necesita tratament.

Hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare

Vaccinul împotriva hepatitei B este esențial pentru a preveni infecția. OMS recomandă ca toți sugarii să primească vaccinul împotriva hepatitei B cât mai curând posibil după naștere, de preferat în primele 24 de ore de viață. Această primă doză trebuie urmată de alte două sau trei doze, pe parcursul a 6 luni. Vaccinarea împotriva hepatitei B oferă o protecție de aproape 100% împotriva dezvoltării afecțiunii, protecție care durează cel puțin 20 de ani.

Concret, vaccinul împotriva hepatitei B este recomandat următoarelor categorii de persoane:

    • Nou-născuți
    • Copii și adolescenți nevaccinați la naștere
    • Persoane care locuiesc cu cineva infectat cu hepatita B
    • Personalul medical care intră în contact cu sângele pacienților
    • Oricine are o infecție cu transmitere sexuală, inclusiv HIV
    • Persoane cu mai mulți parteneri sexuali
    • Partenerii sexuali ai unei persoane care are hepatită B
    • Consumatori de droguri injectabile
    • Persoane cu probleme hepatice
    • Persoane cu boli de rinichi
    • Turiști care intenționează să călătorească în locuri cu o rată ridicată a infecției cu hepatita B

Majoritatea adulților care se infectează cu virusul hepatitic B reușesc să-l elimine datorită sistemului imunitar, se recuperează complet și nu se vor reinfecta ulterior. O mică parte din persoanele infectate, aproximativ 5%, dezvoltă o infecție pe termen lung (cronică). Este posibil ca persoanele cu hepatită B cronică să fie diagnosticate abia după ce dezvoltă probleme hepatice, cum ar fi fibroză, ciroză sau cancer hepatic.

 

Surse:

https://uonresearch.org/blog/hepatitis-b-virus-the-silent-killer/

https://www.business-standard.com/article/health/hepatitis-b-know-about-hepatitis-b-symptoms-preventions-treatment-all-you-need-to-know-119120300797_1.html

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-b

https://www.who.int/campaigns/world-hepatitis-day/2020

whatsapp