Helicobacter infectie

Ce trebuie să știm despre infecția cu Helicobacter pylori

Distribuie

Helicobacter pylori este o bacterie care crește în tractul digestiv și care are tendința de a ataca mucoasa stomacului. Produce infecția cu același nume, care este întâlnită la aproximativ 60% din populația adultă a lumii. De cele mai multe ori, infecția cu Helicobacter pylori este inofensivă, dar nu trebuie să uităm că această infecție este responsabilă pentru majoritatea ulcerelor de la nivelul stomacului și intestinului subțire.

Majoritatea persoanelor se infectează cu această bacterie în copilărie. Deși infecțiile cu Helicobacter pylori nu provoacă de obicei simptome, ele pot duce la afecțiuni precum ulcere peptice, gastrită sau cancer de stomac.

Bacteria Helicobacter pylori este adaptată să supraviețuiască în mediul dur, plin de acid al stomacului. Este capabilă inclusiv să modifice și să reducă aciditatea din stomac, astfel încât să poată supraviețui. Forma sa de spirală îi permite să pătrundă în mucoasa stomacului, unde este protejată de mucus și unde celulele imune ale organismului nu pot ajunge.

Majoritatea persoanelor infectate cu Helicobacter pylori nu au simptome

Majoritatea persoanelor cu infecție cu Helicobacter pylori nu vor manifesta niciodată semne sau simptome. Nu se stie exact de ce se întâmplă acest lucru, dar este posibil ca unele persoane să se nască cu o rezistență mai mare la efectele nocive ale infecției.

Atunci când infecția duce la un ulcer, simptomele pot include dureri abdominale puternice, în special noaptea, când stomacul este gol, sau la câteva ore după mese. Durerea este de obicei descrisă ca o durere înțepătoare și poate să apară și să dispară de la sine. Poate fi ameliorată și cu ajutorul medicamentelor antiacide.

Simptome des asociate cu infecția cu Helicobacter pylori:

  • Eructare excesivă (eliminare zgomotoasă pe gură a gazelor din stomac)
  • Senzație de balonare
  • Greaţă
  • Arsuri la stomac
  • Febră
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Pierdere în greutate inexplicabilă

Multe dintre simptomele asociate infecției cu Helicobacter pylori pot fi cauzate și de alte afecțiuni sau pot apărea la persoane perfect sănătoase din diverse motive. Persoanele care prezintă simptome cum ar fi probleme de înghițire, anemie severă sau prezența de sânge în scaun trebuie să discute cât mai repede cu medicul gastroenterolog.

Diagnosticul infecției cu Helicobacter pylori

Pentru a stabili diagnosticul de infecție cu Helicobacter pylori, medicul gastroenterolog va realiza un examen fizic și va analiza simptomele resimțite, istoricul medical personal și familial. Diagnosticul de certitudine se stabilește în urma unor analize și investigații specifice.

Medicul poate recomanda următoarele teste și proceduri:

  • Teste de sange – ajută la identificarea anticorpilor împotriva Helicobacter pylori
  • Test de scaun – verifică semnele de Helicobacter pylori în fecale
  • Test de respirație – arată prezența bacteriei. Pacientul trebuie să înghită un preparat care conține uree, apoi să sufle într-un dispozitiv. Dacă bacteria Helicobacter pylori este prezentă va elibera o enzimă care descompune urea, dar și dioxid de carbon, detectat apoi de dispozitiv
  • Endoscopie – ajută la examinarea stomacului și intestinului subțire și poate permite prelevare uneimici probe pentru a fi trimisă pentru analiză în laborator. Uneori, în timpul unei endoscopii, se poate face un test rapid special, al cărui rezultat este eliberat în 10-15 minute

Infecția cu Helicobacter pylori duce la multiple complicații

Timp de zeci de ani de zile, medicii au crezut că ulcerul peptic este cauzat de stres sau de consumul de anumite alimente. Legătura dintre ulcerul peptic și infecția cu Helicobacter pylori a fost intens studiată după ce descoperirea bacteriei în 1982 de doi cercetători australieni. Un studiu amplu sugerează că 60% până la aproape 100% din ulcerele peptice sunt asociate cu Helicobacter pylori.

Atât infecția cu helicobacter pylori, cât și ulcerul peptic pot duce la următoarele complicații serioase:

  • Sângerare internă – apare atunci când un ulcer peptic străpunge vasele de sânge și este asociat cu anemie feriprivă
  • Obstrucție digestivă – apare când ceva blochează mâncarea să iasă din stomac
  • Perforație – se produce atunci când ulcerul erodează peretele stomacului
  • Peritonita – este o infecție a peritoneului sau căptușeala cavității abdominale
  • Cancer de stomac – studiile arată că infecția cu Helicobacter pylori crește riscul de apariție a cancerului de stomac, însă majoritatea persoanelor infectate nu dezvoltă aproape niciodată cancer de stomac

Tratamentul infecției cu Helicobacter pylori

În mod normal, tratamentul recomandat pentru infecția cu Helicobacter pylori constă într-o combinație de două antibiotice diferite, împreună cu un alt medicament care reduce acidul din stomac. Scăderea acidului stomacal ajută antibioticele să funcționeze mai eficient.

După finalizarea curei de tratament, se recomandă realizarea unui nou test de diagnostic, pentru a verifica dacă bacteria a fost sau nu eliminată.

Majoritatea infecțiilor pot fi tratate cu succes cu antibiotice. Cu toate acestea, pot exista și cazuri în care infecția devine rezistentă la tratament, ceea ce înseamnă că pacientul ar putea avea nevoie de un alt medicament pentru a ucide bacteria.

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171

https://www.healthline.com/health/helicobacter-pylori

https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/h/helicobacter-pylori.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/311636#Antibiotic-resistance

whatsapp