infectiile-digestive

Diareea la copil – învață să o gestionezi eficient!

Distribuie

Diareea este o problemă frecventă la copil. Poate dura câteva zile și poate dispărea de la sine, fără niciun tratament. Dacă diareea durează mai mult de 2 zile, copilul poate avea o problemă mai gravă.

Diareea reprezintă modul prin care organismul scapă de germeni, iar majoritatea episoadelor diareice durează câteva zile până la o săptămână. Diareea apare adesea cu febră, greață, vărsături, crampe și deshidratare. Diareea poate fi:

  • Acută – durează 1 sau 2 zile și dispare de la sine. Poate apărea în urma ingerării de alimente sau apă care au fost contaminate de bacterii (infecție bacteriană) sau poate fi cauzată de un virus (infecție virală)
  • Cronică – durează câteva săptămâni. De obicei este cauzată de o altă problemă de sănătate, cum ar fi sindromul de intestin iritabil. Poate fi cauzată și de o boală intestinală, precum colita ulceroasă, boala Crohn sau boala celiacă. Giardia poate provoca, de asemenea, diaree cronică.

Să înțelegem agenții patogeni care provoacă diareea la copil

Diareea este cauzată de obicei de o infecție la nivelul intestinului și este provocată de virusuri (cele mai frecvente), bacterii și paraziți.

Virusuri

Gastroenterita virală este o boală frecventă la copil. Provoacă diaree și, adesea, greață și vărsături. Simptomele durează de obicei câteva zile. Virusurile care provoacă gastroenterită virală, precum rotavirusul, se transmit rapid de la o persoană la alta.

Bacterii

Bacteriile  care pot provoca diaree includ E. coli (Escherichia coli), Salmonella și Shigella.

Paraziţi

Parazitul Giardia se răspândește cu ușurință prin apă contaminată și contactul uman. Acest parazit se poate răspândi în parcurile acvatice și în bazine, deoarece este rezistent la tratamentul cu clor. Un alt parazit, Cryptosporidium, este adesea răspunzător de epidemiile de diaree din centrele de îngrijire a copiilor. Criptosporidium cauzează adesea diaree apoasă care poate dura 2 săptămâni sau mai mult.

Cum diagnosticăm diareea la copil?

Odată observate primele simptome ale diareei, trebuie consultat medicul pediatru. În cazul sugarilor i copiilor mici, trebuie mers cât mai repede la medic deoarece diareea poate duce rapid la deshidratare.

Medicul pediatru va consulta copilul și va analiza simptomele și istoricul medical ale copilului. Cel mai probabil, va recomanda realizarea anumitor teste de laborator, precum:

  • Analize de sânge, pentru a exclude anumite boli
  • Sumar de urină
  • Coprocultură – pentru a verifica dacă există bacterii sau paraziți anormali în tractul digestiv al copilului
  • Evaluarea scaunului pentru a verifica dacă există sânge sau grăsime în scaun
  • Teste imagistice pentru a exclude probleme structurale
  • Analize de sânge pentru a verifica intoleranța alimentară sau alergii

Orice episod diareic la copil este depășit rapid și fără prea mare disconfort dacă se identifică rapid cauza infecției intestinale. Fiecare părinte trebuie să fie informat și să discute cu medicul pediatru despre realizarea testelor de laborator în scopul identificării rapide a agentului patogen, precum Rotavirus, E.coli, Campylobacter, Salmonella, Shigella.

Tratamentul diareei la copil

Cum spuneam mai sus, de cele mai multe ori, diareea trece de la sine fără niciun tratament. Deshidratarea este preocuparea majoră în cazul oricărui episod diareic. În cele mai multe cazuri, tratamentul include înlocuirea lichidelor pierdute, fie prin administrarea soluțiilor de re-hidratare, fie prin consumul mare de lichide (în cazul copiilor mai mari). Dacă diareea persistă, tratamentul indicat de medicul pediatru va depinde de simptomele, vârsta, starea generală de sănătate a copilului și, bineînțeles, de severitatea bolii. Antibiotice pot fi prescrise atunci când diareea este provocată de infecții bacteriene.

Sfaturi pentru a preveni deshidratrea copilului:

  • Oferiți soluții de rehidratare orală – au echilibrul corect de apă, zahăr și săruri
  • Evitați sucul sau sifonul, care pot agrava diareea
  • Nu dați apă simplă copilului
  • Nu dați prea multă apă simplă copiilor de orice vârstă – poate fi periculos.
  • Continuați să alăptați copilul – laptele matern ajută la o hidratare corectă
  • Continuați să vă hrăniți copilul cu formula de lapte, dacă ați făcut deja acest lucru

Surse:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/diarrhea-in-children

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/diagnosis-treatment/drc-20352246

https://www.webmd.com/children/guide/diarrhea-treatment#1

https://kidshealth.org/en/teens/diarrhea.html

whatsapp