INR

Ce ne arată INR sau timpul de protrombină?

Distribuie

Atunci când ne tăiem, organismul începe să lucreze pentru a evita o sângerare masivă. Primele care acționează sunt celulele numite trombocite. Apoi, apar proteinele, numite și factori de coagulare. Toate aceste celule formează o masă solidă – un cheag de sânge – pentru a opri sângerarea, astfel încât să înceapă procesul de vindecare. Cel puțin așa se întâmplă în cazul tuturor persoanelor sănătoase. Lucrurile stau ușor diferit în cazul persoanelor care sângerează cu ușurință sau cărora le apar des cheaguri de sânge. În aceste cazuri este deosebit de important să se analizeze timpul de protrombină, care măsoară cât de repede se formează cheagurile de sânge.

Numit și PT, timpul pro sau INR, timpul de protrombină verifică dacă o persoană are o problemă cu un set dintre factorii de coagulare. Adesea, acest test se face împreună cu un alt test, numit timp de tromboplastină parțial activat (aPTT), care analizează un alt set de factori de coagulare. Împreună, cele două analize medicale oferă medicului o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă în organism atunci când se formează un cheag.

Protrombina este o proteină produsă de ficat. Este unul dintre factorii din sânge care îl ajută să se coaguleze în mod corespunzător.

Când este recomandat testul INR?

INR sau timpul de protrombină este adesea recomandat pentru a verifica existența unei tulburări de sângerare. Simptomele tulburărilor de sângerare includ:

  • Apariția de vânătăi sau sângerări cu ușurință
  • Cheaguri de sânge care se formează atunci când nu ar trebui
  • Existența sângelui în urină sau în scaun
  • Sângerări gingivale
  • Menstruație abundentă la femei
  • Epistaxis sau sângerare nazală
  • Inflamarea articulațiilor

De asemenea, INR sau timpul de protrombină poate fi recomandat pentru:

  • Monitorizarea eficacității unui medicament pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina
  • Diagnosticarea problemele hepatice
  • Evaluarea capacității de coagulare a sângelui înainte de o intervenție chirurgicală
  • Probleme ale măduvei osoase
  • Anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemia
  • Probleme ale sistemului imunitar
  • Lipsa de vitamina K, care face parte din mulți factori de coagulare

Totodată, timpul de protrombină este unul dintre numeroasele teste realizate la persoanele care așteaptă un transplant de ficat.

Rezultatele testului – prezentate în 2 feluri

În secunde

Intervalul mediu de timp pentru coagularea sângelui este de aproximativ 10 până la 14 secunde. Un număr mai mare decât acest interval înseamnă că sângelui îi ia mai mult sânge decât ar trebui pentru a se coagula. Un număr mai mic decât acest interval arată un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge.

Ca INR

Acest raport, care permite compararea mai ușoară a rezultatelor testelor din diferite laboratoare, este utilizat la persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui.

Medicamentele pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina, sunt utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. Warfarina este de obicei prescrisă pentru persoanele care au fibrilație atrială (inima bate inegal) sau care au montate valve artificiale. Eficacitatea tratamentului este monitorizată prin INR sau timpul de protrombină. Testul INR ajută, de asemenea, medicul să se asigure că doza de warfarină este potrivită.

La persoanele sănătoase, un INR de 1.1 sau mai mic este considerat normal. Un interval INR cuprins între 2.0 și 3.0 este, în general, un rezultat terapeutic eficient pentru persoanele care iau warfarină pentru tulburări precum fibrilația atrială sau apariția unui cheag de sânge la nivelul piciorului sau al plămânului.

De ce este important testul INR sau timpul de protrombină?

Medicamentele pentru subțierea sângelui nu subțiează efectiv sângele. Acestea acționează prin creșterea timpului necesar sângelui să se coaguleze. Coagularea sângelui ajută organismul să oprească sângerarea. Însă, cheagurile de sânge pot provoca, de asemenea, accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord – atunci când acestea se formează fără motiv. Testul INR ajută la echilibrarea riscului de sângerare internă cu riscul de coagulare a sângelui.

Este deosebit de important ca testul INR să fie realizat periodic în același laborator de analize medicale. Doar în acest fel medicul curant va avea o evidență clară și exactă a valorilor analizei de sânge. Un rezultat eronat are un potențial fatal imediat.

Surse:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/prothrombin-time/about/pac-20384661

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/prothrombin-time-test#1

https://www.healthdirect.gov.au/international-normalised-ratio-INR-test

whatsapp